Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 грудня 2019, 18:00

Новорічні свята: що буде з курсами в обмінниках

Останні робочі дні грудня виявилися одними з найдраматичніших для валютного ринку 2019 року. Після тривалого періоду зміцнення гривні з метою в 23 гривні на міжбанку і навіть нижче цього рівня на готівковому — з четверга ситуація різко змінилася.

Спостерігається стрімке подорожчання валюти, що викликало певний ажіотаж на міжбанку 26 та 27 грудня і активну гру «на підвищення» в обмінниках.

Головним «порушниками спокою» останніх робочих днів цього року став міжбанк, а точніше — дії Нацбанку, які й спровокували зліт котирувань долара.

У четвер 26 грудня НБУ викупив з ринку $ 700 млн (абсолютний рекорд за день). Причому — купив $ 230 млн, оголосивши аукціон з викупу валюти із загальною заявленою сумою в $ 1 млрд, а решту добрав через Matching. Основним продавцем долара для НБУ був НАК «Нафтогаз», якому терміново знадобилися гроші для бюджетних розрахунків з державою. І як говорили всі інформовані джерела «Мінфіну» — в кінцевому підсумку все це для латання дірок держбюджету перед кінцем року. Те, що не продав НАК «Нафтогаз» регулятор добрав з ринку за рахунок заявок банків через Matching.

Але й це ще було не все.

28 грудня (робоча субота в Україні, але вихідний в країнах Європи та США) Нацбанк провів ще один аукціон для «своїх» із заявленою сумою в $ 600 млн. Купив $ 500 млн у одного продавця при одній заявці за ціною 23,6862 гривні за долар ( тобто практично за офіційним курсом на цей день). Не треба бути провидцем, щоб зрозуміти, що цим продавцем був знову НАК «Нафтогаз» за тим же сценарієм, що й на аукціоні від 26-го числа.

Така масована скупка валюти на торгах, та ще й при цейтноті у клієнтів за зовнішньоекономічними і внутрішніми розрахунками за підсумками року — призвела до штучного дефіциту валюти на міжбанку і зльоту безготівкових котирувань.

Схоже, саме цього і домагався Нацбанк, який останнім часом піддавався постійній критиці за надмірне зміцнення нацвалюти як з боку експортерів, так і з боку митників, податківців та Мінфіну України. Перші — втрачали на падінні курсу в прибутковості свого бізнесу, а другі — провалювали плани з надходжень до бюджету та списували це на надмірне зміцнення гривні.

При такому зльоті курсу на міжбанку почав «нервувати» і готівковий ринок, який спочатку став просто заручником ситуації на торгах, а потім і сам став працювати «на випередження», задираючи курс вгору та встановлюючи високий рівень спреда між купівлею та продажем валюти в обмінних пунктах.

За фактом, за період 23-27 грудня курс продажу долара на міжбанку зріс майже на 52 копійки — з 23,255 / 23,275 до 23,74 / 23,79 гривень, а основна частина обмінників на вечір робочої суботи 28 грудня продавала долар в дуже широкому коридорі від 24,80 до 25,10 гривень, а то й вище.

Відчувалося, що самі фінансисти насилу можуть прогнозувати подальший розвиток подій по курсу і тому не хочуть особливо ризикувати, виставляючи максимально можливий рівень спреда.

Власники обмінних пунктів опинилися в складній ситуації перед тривалими новорічними святами. З одного боку, явна гра міжбанку «на підвищення» не дає їм особливих підстав знижувати котирування в святкові дні. З іншого — населення все одно активно здає валюту для забезпечення своїх гривневих витрат в святкові дні і «сидіти» на валюті без її продажів обмінки довго не можуть. У них немає особливих запасів готівкової гривні і для забезпечення своєї прибутковості їм потрібен оборот. Та й конкуренція на ринку велика — клієнти чекати не будуть.

Тому:

  1. щоб мінімізувати свої валютні ризики власники обмінників в період з 29 грудня по 2 січня будуть працювати з великим рівнем спреду;
  2. для забезпечення прибутковості — обмінки продовжать працювати у форматі «з обороту», орієнтуючись на реальний попит і пропозицію з боку населення та рівень конкуренції в їх регіоні;
  3. користуючись потребою громадян у гривні для своїх новорічних покупок — в самих «жвавих» торгових точках фінансисти будуть занижувати котирування прийому валюти, залишаючи при цьому курс її продажу на рівні середніх ринкових цін продажу валюти в цій місцевості.


У ці святкові дні на готівковому ринку буде спостерігатися повний різнобій котирувань.

Курси валют на неділю — четверг

Котирування готівкового долара будуть у межах широкого коридору: прийом 24,10- 24,50 гривень, продаж 24,70 — 25,20. Через нестандартність ситуації на ринку — спред по долару буде перебувати у межах від 20 до 60 копійок.

Котирування євро. Тривала низка новорічних свят в Україні (як мінімум 5 днів — з 29 грудня по 2 січня) захоплює і робочі дні в Європі та США. Оскільки ситуація на міжнародних ринках в цей період буде змінюватися, то і крос курс пари євро / долар також буде коригуватися.

Тому, хоча українські фінансисти на ці тривалі вихідні в цілому і не очікують ніяких серйозних потрясінь по парі євро / долар, але все ж таки періодично будуть озиратися на крос-курс цієї пари на зовнішніх ринках. І коригувати свої курси пари євро / гривня, виходячи з співвідношень євро / долар та долар / гривня на поточний момент.

В цілому, при виставленні цінників в обмінниках в ці дні вони будуть орієнтуватися на співвідношення пари євро / долар у межах коридору 1,1140-1,1180 долара за євро.

За розрахунками «Мінфіну» на 29 грудня — 2 січня курс готівкового євро в обмінниках буде у межах: прийом 26,919 — 27,366 гривень та продаж 27,589 — 28,148 при широкому рівні спреда від 25 до 70 копійок.

Виходячи з індивідуальних завдань конкретних обмінників, рівня конкуренції і «жвавості» місця, де знаходиться пункт обміну валют — фінансисти можуть ще вносити в ці курси свої корективи в межах плюс-мінус до 5 — 8 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на всі вихідні за нашими розрахунками буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,372- 0,380 гривень і продаж 0,385 — 0,395.

Коментарі - 6

+
0
zevs1
zevs1
28 грудня 2019, 21:31
#
Плюс в том что сдать подороже менялам и купить приличный подарок на новый год , например авто ,курс в автосалонах привязан к официальному курсу НБУ.
+
0
verizon4ik
verizon4ik
29 грудня 2019, 8:23
#
В рашке тоже бакс укрепляется... НБУ просто купил по низкой цене большую сумму $   и за одно дал резкий толчок доллару вверх, латая дыры в бюджете на 2020 ) два в одном !
+
0
Petr Maslov
Petr Maslov
29 грудня 2019, 9:19
#
Так нефть дорожает и все валюты на этом сырье в том числе и рубль.А у нас как раз импорт этого сырья плюс задница в металлургии.Только заробитчане и вытаскивают гриблю как могут..
+
+24
Все буде Україна
Все буде Україна
29 грудня 2019, 9:46
#
А вы, что думали, что визу открыли чисто для людей), нет конечно, открыли что бы люди ипашили на чужого дядьку, и пополняли бьюджет Украины и карман нашего дядьки)
+
0
Olegpl1993
Olegpl1993
31 грудня 2019, 12:29
#
Да вы правы, но вы не упомянули о большом плюсе, что люди, заодно,пополняют и свои карманы. Ибо ипашить на чужого дядю намного выгодней чем на своего. А если нет желания то не ипаште вообше, всем на зло.
+
+27
Rafaelo
Rafaelo
29 грудня 2019, 19:36
#
Так воно є,i по всьому виходить і буде.На великих площадках грали і будуть грати,але не ми.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися