Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2019, 14:44

НБУ запровадив новий норматив довгострокової ліквідності для банків

Для підтримки фінансової стабільності та підвищення стійкості банківської системи Правління НБУ ухвалило новий пруденційний норматив для українських банків — коефіцієнт чистого стабільного фінансування, або NSFR. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Головна мета нормативу

Головна мета NSFR (англ. Net Stable Funding Ratio):

  • сприяти зниженню одного із системних ризиків для фінансової стабільності, пов’язаного з короткою строковістю фондування банків;
  • збалансувати активи та пасиви банків за строками погашення;
  • створити стимули для банків залучати депозити на довгострокові строки та зменшити залежність від короткострокового фінансування.

Як зазначають в НБУ, запровадження коефіцієнта NSFR є наступним важливим кроком у гармонізації вимог до ліквідності українських банків з нормами законодавства ЄС.

Читайте також: НБУ попросив держбанки знизити ставки за депозитами

Що визначає NSFR

NSFR визначає мінімальний рівень ліквідності банку на горизонті один рік та розраховується як співвідношення обсягу наявного стабільного фінансування до обсягу необхідного стабільного фінансування.

Що це означає для банків

Банки повинні будуть дотримуватися нормативу NSFR в цілому за всіма валютами, а також забезпечувати постійний розрахунок та моніторинг NSFR окремо в національній валюті та групі іноземних валют.

Початкове значення та перехідний період для впровадження NSFR в Україні визначатимуться за результатами тестових розрахунків, які здійснюватимуться щомісячно з серпня і до кінця 2020 року.

Розмісти депозит в надійному банку і отримати до 18,75% річних

Згідно з нормами ЄС та Базельськими рекомендаціями мінімальне значення NSFR для банків має становити не менше 100%. Від початку 2021 року NSFR стане обов’язковим до виконання.

Певний час чинний норматив короткострокової ліквідності (Н6) застосовуватиметься одночасно з NSFR, після чого його буде скасовано. 

Коментарі - 1

+
0
987
987
27 грудня 2019, 0:35
#
Под этот норматив можно будет положить еще с десяток банков. Сбалансированные сроки это бред. Банки как раз и зарабатывают маржу за счет неоднократного привлечения краткосрочных пассивов под более низкую ставку, в то время как кредитовать стараются на более длительное время под высокую ставку, при этом всячески втискивая в договора право повышать ставку кредитования при повышении определенных индикаторов, таких как ставка UIRD, libor, учетная ставка, индекс инфляции.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися