Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2019, 12:28

Чого чекати від цін на нафту

Члени ОПЕК+ домовилися про зниження нафтовидобутку – таким чином, нафтовики планують підняти вартість продукції. Але думки експертів щодо зростання котирувань «чорного золота» розділилися. Фахівці lblv.com розглянули ситуацію зсередини.

На початку поточного року нафта формувала стабільний висхідний тренд. Навесні нафта марки Брент піднялася в ціні з 53,5 долара до 75 долара за барель. Зараз котирування знаходяться на середньому значенні за листопад – 63 долари за барель.

Більшість нафтовиків така ситуація не влаштовує, оскільки зниження цін на «чорне золото» призводить до бюджетного дефіциту. Для того щоб підняти вартість нафти, члени ОПЕК+ прийняли рішення максимально скоротити нафтовидобуток.

Детальніше про домовленості ОПЕК+

Члени ОПЕК, а також кілька держав, що займаються нафтовидобутком, цього місяця домовились про скорочення видобутку «чорного золота» до 2,1 мільйона бар. на добу. При цьому представник від Саудівської Аравії зазначив, що в державі планують скоротити добовий нафтовидобуток ще на чотириста тисяч барелів.

Крім того, що Саудівська Аравія максимально знизить видобуток, вона також буде стежити за виконанням домовленостей іншими країнами. Зниження цін негативно відбивається на бюджеті цієї держави, дефіцит якого в 2020 році може скласти 7%. Щоб уникнути дефіциту в бюджеті, ціна на нафту повинна бути на рівні 77-78 доларів за барель.

Песимістичний прогноз

Більшість аналітиків при цьому впевнена, що вартість нафти буде і далі знижуватись. Фахівці IIF вважають, що скорочення на п'ятсот тисяч бар. буде недостатнім, щоб впоратися з надлишком нафти. Сполучені Штати, Бразилія і Канада істотно збільшили видобуток нафти.

У таких країнах як Нігерія та Ірак не поспішають дотримуватися квоти в зазначеному розмірі. Додамо до цього зниження світового попиту на «чорне золото», у зв'язку з чим нафтозапаси світу в 2020 році збільшаться на 1,1 бар. на добу. Тому IIF прогнозують зниження вартості нафти до 60 доларів за барель у 2020 р. Подібного результату очікують і в EIA. Вони вважають, що середня ціна нафти у наступному році буде на рівні 61 долара за барель.

А може очікувати зростання цін до 70 доларів за барель?

Фахівці Bank of America і JP Morgan впевнені у протилежному. Вони відзначають, що у 2020-му середня вартість сорту Брент перевищить показник 2019-го.

Аналітики lblv.com стверджують, що досягти нового цільового рівня буде важко, адже держави, які раніше не виконували зобов'язання, повинні будуть істотно знизити нафтовидобуток.

Якщо ж скорочення нафти буде в обумовленому обсязі, то вартість продукції підніметься. Очікується, що після підписання торговельної угоди між Штатами і КНР збільшиться попит на нафту, і котирування можуть піднятися вище 70 доларів за барель.

У JP Morgan підняли прогноз щодо сорту Брент з 59 доларів до 64,4 долара за барель. При цьому очікується, що в 2021-му вартість нафти знизиться до 61,5 долара за барель.

Єгор Ровніков, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін