Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 грудня 2019, 7:00

Готівковий долар майже 23, міжбанк 23,30: що далі

Минулий тиждень був цікавим на валютному ринку за рахунок економічних причин, наближення кінця року, а також за рахунок перенесення святкових та робочих днів в Україні перед низкою новорічних свят.

Справа в тому, що НБУ зробив минулу суботу, 21 грудня, робочим днем для банків і формально валютний ринок працював. Хоча в США і ЄС був звичайний вихідний. Тому весь суботній український міжбанк проходив в режимі ТОМ. В результаті клієнтів на купівлю валюти практично не було, а основний упор у банків і компаній був на гривневі розрахунки за своїми господарськими операціями усередині країни.

Щось подібне нас чекає і в кінці цього тижня, коли банки будуть працювати в суботу, 28 грудня, а потім відпочивати до 2 січня 2020 року (в цей день вони працюватимуть без клієнтів). А повноцінно банківська система запрацює лише з 3-го числа.

Така низка нестикувань робочих і вихідних днів в Україні, Європі і США буде постійно вносити свої корективи в поведінку валютного ринку аж до кінця першої декади січня наступного року.

З урахуванням минулої робочої суботи — за період з 16 до 21 грудня долар подешевшав на міжбанку на 19 копійок (з 23,46/23,49 гривень до 23,27/23,30), а на готівковому ринку громадяни могли здати долар в межах 23,00-23,15 грн/$ і купити його за 23,20-23,30 грн/$.

Читайте також: Гривня стала світовим лідером за темпами зміцнення — Bloomberg

Основними причинами зміцнення гривні були:

1) активна купівля ОВДП нерезидентами на аукціоні 17 грудня — всього інвесторам продали облігацій на 11,4 млрд гривень, у тому числі в самій гривні на 6,2 млрд і в євро на 197,9 млн;

2) період бюджетних платежів у клієнтів;

3) активна здача «дешевої» валюти громадянами для купівлі новорічних подарунків і потім її вихід на міжбанк через операції з валютної позиції банків.

Долар на міжбанківських торгах опустився б і значно нижче рівня 23,27/23,30 грн/$, якщо б не об'ємний і оперативний викуп його надлишків Нацбанком. Практично щодня дилери банків відзначали присутність регулятора на ринку.

При цьому, НБУ не чекав просідання котирувань внаслідок надлишку пропозиції, а відразу починав купувати валюту, поступово знижуючи цінники. Це забезпечувало плавне падіння котирувань, а не їх стрімкий обвал.

Схоже, вже не тільки Мінфін України і митники стурбовані настільки стрімким зміцненням гривні, але і сам НБУ «побоюється» такої суттєвої ревальвації нацвалюти. Надто вже істотними стали негативне сальдо торгівлі і втрати бюджету, експортерів, так і самого регулятора від валютних переоцінок на тлі триваючого зростання цін на товари і послуги в країні.

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс будуть залежати від наступних факторів:

1) Календарний фактор — завершення звітного періоду, вихідна середа (католицьке Різдво) і робоча субота в Україні. У понеділок, четвер і п'ятницю всі клієнти максимально активізують свої валютні операції перед завершенням місяця та року, що збільшить статистику торгів. У вівторок (передріздвяний день для католиків) і в суботу (робочий день в Україні і вихідний в Європі і США) — активність клієнтів буде досить низькою. У середу вихідний в Україні, ЄС і США — католицьке Різдво. «Зжужмленість» робочих та святкових днів буде суттєво впливати на поведінку ринку і створювати перекоси попиту і пропозиції валюти на торгах. Цим спробують скористатися спекулянти для розгойдування курсу;

2) Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 24 грудня. Цього вівторка Мінфін планово запропонує інвесторам гривневі облігації на термін 6 місяців, 1 рік та 2 роки (згідно з графіком, опублікованим Міністерством фінансів на момент написання статті).

Але за нашими даними, Мінфін може провести ще і позаплановий аукціон з розміщення гривневих паперів на різні терміни і суми через недовиконання дохідної частини бюджету.

На особливі успіхи аукціону 24 грудня ми б не розраховували — у нерезидентів розпал різдвяних приготувань і вони будуть малоактивні.

А ось можливий позаплановий аукціон після Різдва може істотно підсилити приплив валюти на міжбанк для купівлі іноземцями гривневих ОВДП. Це створює інтригу як на фондовому, так і на валютному ринку, і в будь-якому випадку працює на користь гривні;

3) Господарські операції клієнтів під кінець року і отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ. За рахунок надходжень гривні від Держказначейства у експортерів знизиться потреба продавати валюту. Вони скоротять обсяги її пропозиції на торгах і будуть намагатися хоч якось «задирати» котирування. У той же час потреба у валюті зросте в імпортерів, бо їм вона потрібна для завершення зовнішньоекономічних угод 2019 року, що спрацює проти гривні;

4) Інтервенції Нацбанку, готівковий ринок, спекулятивні ігри і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ.Перенесення робочих днів в Україні та різдвяні канікули в Європі і США, перевищення пропозиції валюти над попитом на міжбанку, розміщення ОВДП Мінфіном України – все це робить Нацбанк практично основним гравцем на торгах. Саме його виходи або невиходи з інтервенціями і котирування, що виставляються регулятором,будуть формувати «курсову погоду» на міжбанку до самого кінця року.

Читайте також: Нацбанк збільшить обсяги купівлі валюти на міжбанку до $50 мільйонів на день

Готівковий ринок.Всі дні, що залишилися, цього року власники обмінників будуть змушені виставляти свої курси з оглядкою на міжбанк. За рахунок продажу валюти громадянами для фінансування новорічних покупок готівковий ринок залишиться союзником для гривні у всіх сегментах валютного ринку.

Спекулянти намагатимуться користуватися дисбалансом попиту і пропозиції на міжбанку, в зв'язку зі закриттям року у клієнтів. Грати спекулянти будуть як у форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — максимально розгойдуючи курс протягом сесій. Особливо в передріздвяний вівторок (24 грудня) і в останній робочий день цього року в Україні — суботу (28 грудня), коли західні банки працювати не будуть, а українським клієнтам треба буде закривати свої зовнішні операції і формувати річний баланс. Зниження обсягів валютних операцій у вівторок і суботу — відмінний шанс для любителів заробити на розгойдуванні курсу.

Ліквідність у банківській системі.Основними чинниками зміни ліквідності в банках цими днями буде відшкодування ПДВ та потенційні покупки нових ОВДП нерезидентами на аукціоні (або аукціонах) Мінфіну з подальшим викупом пропонованої ними валюти Нацбанком.

За розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків у період 23-28 грудня будуть знаходитися в межах дуже широкого коридору – від 41 до 72 млрд гривень.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні котирувань будуть орієнтуватися на:

  1. реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян;
  2. поведінка міжбанку.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15 — 25 копійок, а в банках — до 20-35 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 23-28 грудня в обмінниках фінкомпаній у межах 23,00-23,45 грн/$, а в банках — 23,00 -23,55 грн/$.

На міжбанку. Більшість факторів, про які ми писали вище – працюють на користь гривні. Але ефект закінчення року, в поєднанні з перенесенням робочих днів в Україні, може спровокувати збільшення волатильності курсу. Від поведінки Нацбанку, оперативності його інтервенцій та цінової політики регулятора буде залежати масштаб курсових коливань і сам курс на цей період. Використовувати Нацбанк для своїх операцій буде Matching.

Скупкою надлишку долара на торгах НБУ буде утримувати його котирування від істотного падіння в моменти активного зростання пропозиції.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 23 до 28 грудня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 23,05-23,45 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-вівторок — в межах до $190-230 млн при укладенні до 460-540 угод, з поступовим зниженням активності до вечора вівторка через настання різдвяних банківських канікул в ЄС і США;

Середа — вихідний в Україні, ЄС і США.

У четвер — п'ятницю в межах $240-300 млн при укладенні до 490-700 угод, за рахунок завершення року у клієнтів і самих банків;

В робочу суботу — в межах $110-140 млн при укладенні до 220-330 угод, за рахунок низької активності клієнтів через неможливість проведення розрахунків у валюті «день у день», а також за рахунок необхідності завершення розрахунків у валюті в іншій частині клієнтів для виходу на річний баланс.

Коментарі - 21

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
23 грудня 2019, 8:09
#
Далi мабуть теж будемо котитися до бiлоi лисички...
+
+28
KraftV
KraftV
23 грудня 2019, 8:47
#
Дальше 22 потом 21... )
+
+57
Все буде Україна
Все буде Україна
23 грудня 2019, 8:59
#
А толку?Пока,что это похоже на кидалово.Цены теже,даже выше.Теперь даже тот кто отлаживал на черный день,и тот в пролете!!!
+
+36
NN NN
NN NN
23 грудня 2019, 9:21
#
Это у них и было целью. Молодая команда зарабатывает на дешевом баксе в Украине. НБУ в руках у них. Идем сценарием Чехии и Польщи, сильная ревальвация и ....
Всех вывести с доллара, а после смены власти в небеса.
+
0
manhatta
manhatta
23 грудня 2019, 11:25
#
Туземун битка это вряд ли а вот туземун бакса к гривне с учетом того что рынок земли это фикция земли через договора аренды уже давным давно умыкнули у украинцев и это лишь возможность агрохолдингам легально передать свои активы более крупным структурам
бюджет в этом случае получит как всегда дырку от бублика так что туземун готовят оч интересный
+
+11
KraftV
KraftV
23 грудня 2019, 9:32
#
Толк есть только не для нас! Если где-то убыло, значит где-то прибыло... Вот и оседает эта разница в карманах «слуг народа»
+
+15
vasylmelnyk
vasylmelnyk
23 грудня 2019, 23:28
#
Осідає в слуг беніірода
+
+13
Anchem
Anchem
23 грудня 2019, 9:06
#
Последняя неделя декабря и первая неделя января будет, по моему скромному мнению, определяющей для прогнозирования курса на ближайшие пару месяцев. Если продолжится падение курса с поддержкой исключительно за счёт скупки доллара НБУ, то и январь, и февраль не будет радовать свидетелей секты «27-28-29-30». Если же начнутся аномалии в предложении, то там прогнозировать будет уже невозможно.
+
+21
Pablito
Pablito
23 грудня 2019, 9:37
#
Если в бюджете дыра больше 100 млрд при текущем курсе, то что будет при 22...21... Дыра в 200...300...400... и дефолт. Видимо, новая-старая банда у власти рассчитывает только на массовую распродажу украинских черноземов.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
23 грудня 2019, 14:28
#
Ну с точки зрения ПТУ экономики и наперстков имени Изи Шекельмана да. Круто, чо) Лежит у меня в кармане кусок золота, и я такой беднею,ммм.
+
+5
krv77
krv77
23 грудня 2019, 9:39
#
«По расчетам «Минфина», в период с 23 по 28 декабря коридор по безналичному доллару на межбанке будет находиться в пределах 23,05-25,45 грн/$.»
Надеюсь опечатка? А то уж сильно широкий коридор.... Как в анекдоте «сэм, восэм.. но не дэвять»
+
0
QGS
QGS
23 грудня 2019, 12:47
#
Как раз нормально;)
+
0
QGS
QGS
23 грудня 2019, 12:50
#
Как всегда с Минфином -+ 10коп прогноз
+
0
Аlex Д
Аlex Д
23 грудня 2019, 15:46
#
Трудно поверить в то, что Нац.банк не осознает последствия своих действий по укреплению гривны. Ибо зачем своими действиями Нац.банк провоцирует формирование дефицита бюджета.Борьба с инфляцией? Эффективные цели достигнуты?.Разве-что, умело «нарисавать»уменьшение гос.долга в валюте.Неужели руководство страны не понимает к чему ведет такая политика в финансах.?
+
0
vasylmelnyk
vasylmelnyk
23 грудня 2019, 23:31
#
Дивись вище:- цілеспрямована дедоларизація населення, як в Польщі і Чехії.
+
+30
sergek
sergek
23 грудня 2019, 15:51
#
Ну як же так, редакціє?! Ну нема такого поняття як «католицьке Різдво»!
Є просто Різдво за нормальним (себто Григорианським) календарем за яким ми всі і живимо. 
Яке відзначають більшість християн (каталоки, протестанти, частина православних).
Просто деякі церкви, з якогось дива (на мій особистий погляд - з власної дурості) відзначають Різдво за старим, неправильним, Юліанським календарем.
Різдво 25-го - це не прерогатива «католиків». Навіть краще, ті православні, що відзначають його в інший день - теж роблять це 25-го грудня. Просто за неправильним календарем і все.
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
23 грудня 2019, 16:42
#
Золоті слова. На жаль, дуже багато, або навіть абсолютна більшість, моїх родичів не розуміє, коли їх поздоровляють з Різдвом 25-го грудня - «мы ж не католики», - пояснює мені мій рідний дядько. Хоча ще того року розповідав, що до чого, - все марно. На жаль... Може цього року щось у головах зміниться.
+
0
krv77
krv77
24 грудня 2019, 10:27
#
Это все молодые религии, это пока не интересно.... 
Ибо мы живём в 7527 году от Сотворения Мира )
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
24 грудня 2019, 10:40
#
У индусов так миллиарды лет, но это не значит что слэйвянам 7к лет
+
+21
xapyga
xapyga
23 грудня 2019, 21:26
#
Кто бы не приходил к власти,накопленные сбережения  стремятся забрать,вечно попадал на гривне в этот раз на баксе,а цены вверх
+
0
PetrLund
PetrLund
27 грудня 2019, 16:41
#
Классно читать эту новость 27-го числа: наличный по 24,15
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися