Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 грудня 2019, 9:00

Директор департаменту Укргазбанку Хелемський: кредитні ставки в Україні будуть падати

Уряд Олексія Гончарука одним зі своїх найважливіших завдань декларує зниження вартості кредитних ресурсів в Україні. Зокрема, прем'єр-міністр заявляв, що вважає реальним знизити ставки за іпотекою в гривні до 12-13% вже у 2020 році.

За словами директора департаменту структурованого торгового фінансування Укргазбанку Геннадія Хелемського, зниження базових ставок, від яких залежить вартість кредитних ресурсів, є глобальним трендом. У свою чергу, для суб'єктів української економіки кредити стануть доступнішими з наступного року з огляду на проведену Національним банком монетарну політику і мінімізацію зовнішніх і внутрішніх ризиків для країни, доказом чого є зменшення відсоткових ставок за ОВДП України. Таку думку Геннадій Хелемський висловив у ефірі «Радіо Новий Час».

«У 2020 році споживачам банківських послуг — як ритейлу, так і корпоративним клієнтам — слід очікувати зниження вартості кредитних ресурсів. Національний банк України продовжить політику зниження облікової ставки. В принципі, це загальносвітовий тренд — центробанки різних країн світу активно знижують базові ставки. Деякі центробанки і зовсім встановили негативну базову ставку і утримують її протягом тривалого часового проміжку», — заявив Хелемський.

Нагадаємо, що керівництво Національного банку України планує знизити облікову ставку до 8% у 2021 році. На сьогодні облікова ставка становить 13,5% річних, при тому ще на початку 2019 року її величина становила 18%.

Коментарі - 6

+
0
messenger
messenger
21 грудня 2019, 4:38
#
Если Вы посмотрите статистику изменения учетной ставки за последние 20 лет и вспомните стоимость кредитов и ставки по депозитам в это время то поймёте то, что никак не может понять премьер: учётная ставка в Украине и стоимость кредитов очень слабо взаимосвязаны
+
0
Invul
Invul
23 грудня 2019, 9:23
#
Как всегда, «Да, но..»
В стоимость кредитов включается много составляющих, и влияет много факторов, где учетная ставка только часть. Посмотрим, если будут меняться фундаментальные факторы то в целом это будет плюсом для экономики. Главное что бы не было как обычно - реальному бизнесу шиш с маслом, зато активное кредитование населения :)
+
0
yarg
yarg
23 грудня 2019, 11:46
#
Реальный бизнес у нас закредитован выше крыши. Найти заемщика сейчас - задача непосильная.
+
0
dimadamage
dimadamage
23 грудня 2019, 9:22
#
Хотелось бы дойти до 2% в течении 5 лет
+
0
yarg
yarg
23 грудня 2019, 11:46
#
Смысл ? вы представляете к чему это приведет ?
+
0
Kalluri
Kalluri
23 грудня 2019, 13:16
#
Может до -20?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися