Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2019, 15:00

НБУ стурбований надзвичайно високими темпами споживчого кредитування. Готує обмеження

Споживче кредитування зростає надзвичайно високими темпами близько 30%. Тому Національний банк з 2021 посилить вимоги до капіталу банків з істотною часткою споживчих кредитів. Про це йдеться у новому «Звіті про фінансову стабільність».

Споживче кредитування зростає надзвичайно високими темпами близько 30%.
Фото: thepage.com.uа

НБУ про ризики зростання кредитування

«З одного боку, ми розуміємо, що збереження таких високих темпів споживчого кредитування в перспективі може тиснути на імпорт і негативно впливати на наш поточний рахунок і платіжний баланс. З іншого, оцінивши цього року, під час стрес-тесту, якість кредитного портфелю, ми констатуємо, що банки занадто оптимістично ставляться до оцінки ризиків при споживчому кредитуванні. Це може нести в собі ризики для банківського сектору», — зазначила Рожкова.

Саме тому, за її словами, Нацбанк вирішив з 2021 року прийняти підвищену вагу для споживчих кредитів. Тобто при розрахунку адекватності капіталу буде застосовуватися підвищений коефіціент.

«Це буде вимагати від банків, які хочуть займатися виключно споживчим кредитуванням, або банків, в портфелях яких частка споживчих кредитів є суттєвою, нарощувати капітал або уповільнювати темпи нарощування таких кредитів», — прогнозує Рожкова.

Що вплинуло на зростання кредитування

Попит на такі кредити зростає завдяки вищим доходам домогосподарств та оптимістичним споживчим настроям. Нині співвідношення нових споживчих кредитів та витрат домогосподарств становить 9%, і воно зростатиме надалі.

Кредитні портфелі банків

  • Обсяги видачі нових кредитів залишаються незмінно високими у грошовому вимірі, проте темпи зростання кредитного портфеля знизились до 29% через ефект вищої бази.

  • Роздрібний портфель вже становить 11% від загальних активів банківської системи. Частка процентних доходів банків, що забезпечується споживчими кредитами, сягнула 29%.

Читайте також: Чому в Україні високі ставки за кредитами і як їх знизити

  • Надзвичайна прибутковість цього напряму стимулює банки його активно розвивати. Десяток банків демонструє річний приріст чистого портфеля споживчих кредитів понад 30%.

  • Окремі з них збільшили портфель більш ніж вдвічі за рік. Тривале стрімке збільшення доходів та зниження стандартів роздрібного кредитування стимулюють зростання цього сегмента.

Співвідношення нових кредитів та сукупних споживчих витрат домогосподарств становить 8,6%. У 2015 році цей показник був вдвічі нижчим.

Що очікують банки

Фінустанови очікують подальшого стрімкого зростання цього сегмента. І це попри те, що банки нарікають на погіршення якості кредитного портфеля останнім часом.

 Порівняти процентні ставки та умови кредитів

Коментарі - 7

+
0
Irina Shishmanova
Irina Shishmanova
17 грудня 2019, 15:45
#
Рекомендую банкАльянс для этих целей. Давно с ними работаем, в основном по межбанку (тк самый выгодный курс предлагают). Но и по этой теме все отлично!
Недавно даже какуюто европейскую награду они выиграли как самый лучший банк с самой профессиональной казначейской командой
+
+103
Kalluri
Kalluri
17 грудня 2019, 15:55
#
Твоя дешевая рекламка никому не интересна
+
+37
Sozdatel
Sozdatel
17 грудня 2019, 16:20
#
Интересно, на париматче есть ставки на дату вывода «банкАльянс» с рынка?)
+
0
ekassw
ekassw
17 грудня 2019, 16:56
#
Наводите мышку на строку с ником пользователя над сообщением. Нажимаете на желтый треугольничек - вуаля, жалоба на спам.
+
0
tracker
tracker
17 грудня 2019, 16:35
#
Любопытно каким образом самый выгодный курс они предлагают, если все зависит от самого курса на межбанке и у всех он одинаковый на конкретный момент времени))))))))
+
0
ekassw
ekassw
17 грудня 2019, 16:52
#
Да-да, помнится мне, из десятка банков разных размеров, 10 лет назад заманивавших клиентов «самыми выгодными курсами межбанка» и «самыми сказочными условиями кредитования», 4-5 лет назад на рынке осталось… 0. А клиенты некоторых из них до сих пор ждут возмещений НФГВЛ и/или выводят средства с карточек по 200грн в день… :)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 грудня 2019, 16:34
#
Зі слів Рожкової, збільшилися доходи, тому і кредити зростають. Якась дивна математика... коли кажуть про москалів, то це свідчить про зубожіння населення, а у нас навпаки. Я думав, що споживчі кредити беруть тоді, коли мало власних грошей. З квартирами та машинами згоден, може бути і так, як вона каже, але зі споживчими бреше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися