Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2019, 13:08

Рентабельність інвестицій в маркетинг. ROI та ROMI

На щастя, все більше фірм починають усвідомлювати, що після реалізації тієї чи іншої кампанії (або під час її впровадження) необхідно визначити, який прибуток вона принесе. Для цього можна скористатися формулами розрахунку ROI або ROMI. Саме ці показники можуть показати окупність ваших вкладень в маркетингову політику взагалі або конкретну програму зокрема.

Чим відрізняється ROI від ROMI та як їх обчислювати

Експерт Digital агентства Real Talk Артур Булигін поділився з нами своїми спостереженнями: «Багато хто вважає Return on Investment та on Marketing Investment одним й тим же показником, і по-своєму вони мають рацію. ROI — більш обширний коефіцієнт рентабельності ваших вкладень (незалежно від їх типу), за допомогою якого визначається прибутковість інвестицій. А ROMI — термін, що прийшов до нас із західної економічної літератури і що означає показник ефективності маркетингової кампанії чи рекламної акції».

Стандартна формула для розрахунку рентабельності інвестицій виглядає наступним чином: Прибуток або дохід від вкладень + (Ціна продажу — Ціна придбання) / Ціна придбання. Рентабельність обчислюється в процентах.

Для ROMI може застосовуватися трохи видозмінена формула: (Загальний дохід від інвестицій — витрати в рамках проекту) / Витрати. Виражається ROMI також в процентах. Цей коефіцієнт використовується для аналізу впливу на продаж та прибутковість маркетингових проектів, хоча таким же чином можна розрахувати й окупність будь-яких інших бізнес-процесів.

Іншими словами, відрізняються ROI та ROMI тільки назвами — перший коефіцієнт більше «узагальнений».

Давайте розглянемо конкретний приклад розрахунку наших показників повернення на маркетингові інвестиції. Припустимо, що наша фірма вирішила збільшити онлайн-продаж за рахунок e-mail розсилки та захотіла дізнатися, наскільки затія вийшла рентабельною. Для цих цілей компанія спочатку розраховує валовий прибуток, віднімаючи з доходу собівартість продажів, а після виводить й сам ROI.

Припустимо, що дохід від того, що люди скористалися пропозицією, надісланою їм в листі (перейшли та зробили покупку) склав 100 тис. грн, а собівартість продажів (в т.ч. з урахуванням спеціально найнятого для цих цілей тимчасового співробітника) — 40 тис. грн. В результаті валовий прибуток дорівнює 60 тис. грн. Витрати на акцію (створення листа та його розсилка) склали 10 тис. грн, отже показник ROI = (60 тис. грн - 10 тис. грн) / 10 тис. грн * 100% = 500%.

Якщо ж ми будемо розраховувати ROMI за весь період акції (наприклад, за повний місяць) тільки по цьому каналу, краще скористатися видозміненою формулою. За рахунок розсилки в e-mail за місяць було зроблено 110 покупок на суму 150 тис. грн, Маржинальність аналогічних угод на підприємстві — 20%, валовий прибуток складає 30 тис. грн. Витрати підрозділу, який займався реалізацією проекту (в т.ч. зарплата та затрати на послуги сторонніх організацій), склали за місяць 25 тис. грн. ROMI в даному випадку буде дорівнює (30 тис. грн - 25 тис. грн) / 25 тис. грн * 100% = 20%.

Таким чином можна зробити висновок, що за умови реалізації перших вступних на кожну вкладену гривню ми отримаємо прибуток в розмірі 5 грн., у другому випадку — в розмірі 20 коп.

Що враховується при визначенні рентабельності вкладень в маркетинг

При розрахунку окупності маркетингової кампанії або певної рекламної акції необхідно в обов'язковому порядку враховувати:

  • собівартість товарів та послуг;

  • витрати на доставку і завантаження / відвантаження;

  • процесингові затрати;

  • додаткові расходи на рекламу й інше.

При цьому, маркетинговий ROMI не бере до обліку витрати на оплату праці чи утримання офісу, прямі виробничі витрати, завдяки чому можна оперативно і з мінімальною періодичністю 1 раз на 2 тижні оцінити ефективність рекламного проекту, не заглиблюючись в дані бухгалтерського обліку. Якщо ж у вашій компанії правильно налагоджена облікова політика, можна користуватися і загальною формулою ROI.

Типові помилки при визначенні рентабельності інвестицій в маркетинг

На думку Артура Булигіна, при розрахунку ROI та ROMI головне не допускати типових помилок, таких як:

  • бажання одночасно розраховувати кілька показників рентабельності, в т.ч. LTV, RR, когорти;

  • спроби скласти прогноз на 3 і більше років наперед при наявності невеликої бази клієнтів і мінімуму вступних даних;

  • визначення окупності за принципом «приблизно», коли діляться всі витрати на орієнтовні доходи й при незадовільному результаті з розходів сліпо виключаються статті витрат;

  • придбання модних дорогих фінансових інструментів, з якими впорається лише підготовлений, спеціально навчений аналітик;

  • залучення стороннього фінансового аналітика і фахівця з інвестиційного маркетингу вже після повноцінної реалізації проекту.

Це далеко не повний перелік помилок, які допускають фірми, вкладаючи інвестиції в маркетинг, але головна проблема при підрахунку окупності — недостатньо підготовлена ​​база і нерегулярна передача інформації. Тому, звичайно, ви можете самостійно розібратися в показниках рентабельності в маркетингу і проводити розрахунки своїми силами, але краще довірити це делікатне питання аутсорсинговій сертифікованій компанії Real Talk. З діяльністю та співробітниками Digital-агентства Real Talk можна ознайомитися на сайті.

Коментарі - 1

+
0
Сергій Мостюк
Сергій Мостюк
13 березня 2020, 11:12
#
Дякую за цікаву статтю.  Трафік це дуже важливий показник ефективності сайту . За ним треба слідкувати, бо вийде осьо таке https://www.bizmaster.xyz/2018/08/kliky-buly-ale-de-seansy-abo-kudy-podivsya-trafik.html
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.