Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 грудня 2019, 8:16

Наступного року нафта і газ дешевшатимуть (прогноз)

Цього року середня ціна нафти знизилась на 11%, а на газ на 38%. Наступного року їхня ціна продовжуватиме знижуватись, але не так стрімко. Такі тенденції прогнозує керівник підрозділу ICU з фінансового аналізу корпорацій Олександр Мартиненко, повідомляє журналіст «Мінфіну».

Яка буде ціна

Наступного року, вважає Олександр Мартиненко, ціна на нафту знизиться ще на 4-5% і становитиме в середньому за рік близько $61 за барель. Так самоприблизно на 5% здешевшає газ, його ціна може становити $173 за тисячу кубометрів.

Середня річна ціна на нафту у цьому році становила $64, що на 11% нижче ніж роком раніше. Ціна на газ у 2019 р. знизилась ще суттєвіше – на 38% до $173 за тисячу кубометрів.

Що впливає на ціну

«ОПЕК і надалі обмежуватиме видобуток нафти, але за інерцією відбуватиметься зниження її вартості. До того ж, ми очікуємо, що збільшуватиметься пропозиція нафти від країн, які не входять до ОПЕК», — розповів Олександр Мартиненко.

Ще один фактор, який за його словами, знижуватиме ціну на нафту – торгівельне протистояння між США і Китаєм.

«Ключова причина зниження ціни на природній газ – розширення проектів видобутку газу і його переробки у скраплений газ. Зокрема, нові потужності для скраплення газу з’явились у США та Австралії. Як наслідок, в Європі відбувається перенасичення ринку газу», — повідомив експерт.

За його словами, відсутність угоди між Україною та Росією про транзит газу – один з факторів, які стримують ціну газу на нинішньому рівні. «Якщо ж угода буде ухвалена, а ми на це очікуємо, то ціна на газ може знизитися ще більше», — зазначив Олександр Мартиненко.

Читайте також: Облгази оскаржать у суді штрафи АМКУ за донарахування в платіжках

Як повідомляв «Мінфін», Нафтогаз знизив на грудень ціну газу для населення на 13% — до 4277 грн. за тисячу кубометрів. Щоправда, ця ціна не враховує ПДВ, націнку газзбутів і транспортні витрати.

Коментарі - 4

+
+119
dimadamage
dimadamage
12 грудня 2019, 8:20
#
Вот и смысл этой скидки от РФ если и так дешевеет газ, лучше подавать на них в суд, 3млрд$ + новый иск на 12млрд$
+
0
Васян Васькин
Васян Васькин
12 грудня 2019, 10:10
#
Смешнее всего , что не научились погоду предсказывать даже на три дня  , но уже беруться предсказывать стоимость энергоресурсов на год вперёд . Кто очень любит присвоить себе функции Бога . Лавры  бабки Гуштеровой не дают покоя ?
+
0
sergikas
sergikas
12 грудня 2019, 10:55
#
Пусть это расскажут теплоэнерго-им без разницы цены на газ,поставили одну цену и всё.А то что Нафтогаз снижает цену на газ им до лампочки-монополисты что хотят то и делают.
+
0
AnnaGerman
AnnaGerman
12 грудня 2019, 11:39
#
Все (!) ведущие мировые автопроизводители заявили о готовности запуска в серию электромобилей в ближайшие годы.
Так куда деваться цене на нефть?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися