Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2019, 17:13

Анбандлінг Нафтогазу. Укртрансгаз збільшив статутний капітал Оператора ГТС

Укртрансгаз погодив збільшення розміру статутного капіталу ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» до 3,8 млрд грн. Це ще один крок до відокремлення ГТС від Нафтогазу, повідомляє прес-служба Укртрансгазу у фейсбуці.

Укртрансгаз погодив збільшення розміру статутного капіталу ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» до 3,8 млрд грн.
Фото: bankruptcy-ua.com

Як будуть розпоряджатися капіталом

Згідно з держбюджетом на 2020 рік, Нафтогаз у 2020 році за результатами 2019 року перерахує до загального і спеціального фонду держбюджету частину чистого прибутку. Потім ці кошти спрямують на поповнення статутного капіталу АТ Магістральні газопроводи України для придбання в АТ Укртрансгаз 100% в статутному капіталі ТОВ Оператор ГТС.

Читайте також: Які зміни в Податковий кодекс передбачає анбандлінг Нафтогазу

Наголошується, що в статутний фонд нового оператора ГТС також внесені активи Укртрансгаз, необхідні для надання послуг з транспортування газу.

Що означає закон про анбандлінг

Закон передбачає відокремлення оператора газотранспортної системи (ГТС) від НАК «Нафтогаз України» відповідно до європейського законодавства.

Керувати компанією буде окрема структура — Магістральні газопроводи України. Її передали під управління Мінфіну.

Читайте також: Вітренко про переговори по газу в Парижі: Домовилися далі домовлятися

Раніше повідомлялося

  • Раніше Нафтогаз затвердив ринкову вартість активів Укртрансгазу з метою їх передачі у статутний капітал ТОВ Оператор ГТС в сумі 3,209 млрд грн (без ПДВ) станом на 1 жовтня 2019 року.
  • 18 вересня 2019 року Кабмін затвердив нову модель поділу Нафтогазу і підпорядкував компанію Магістральні газопроводи України Міністерству фінансів. До цього компанія перебувала у тимчасовому управлінні НАК «Нафтогаз».
  • 31 жовтня Верховна Рада прийняла законопроект про відокремлення оператора ГТС.
  • 15 листопада депутати усунули розбіжності закону про анбандлінг Нафтогазу з нормами ЄС і розблокували підписання закону президентом.
  • 25 листопада голова Мінекоенерго Олексій Оржель заявив, що відокремлення газотранспортної системи від Нафтогазу має завершитися до 26 грудня 2019 року.

Читайте також: Імпортний газ для України істотно подешевшав

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися