Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2019, 12:46

Які зміни в Податковий кодекс передбачає анбандлінг Нафтогазу

Опубліковано закон про зміни в Податковий кодекс для анбандлінгу НАК «Нафтогаз України». Документ оприлюднений у виданні «Голос України». Закон набуде чинності 11 грудня.

Опубліковано закон про зміни в Податковий кодекс для анбандлінгу НАК «Нафтогаз України».
Фото: bbc.com

Що означає закон про анбандлінг

Закон передбачає відділення оператора газотранспортної системи (ГТС) від НАК «Нафтогаз України» відповідно до європейського законодавства.

Керувати компанією буде окрема структура — Магістральні газопроводи України. Її передали під управління Мінфіну.

Читайте також: Вітренко про переговори по газу в Парижі: Домовилися далі домовлятися

Які податкові зміни передбачені в законі

До 2021 року звільнять від ПДВ операції з передачі з балансу платника податку на баланс іншої юридичної особи майна, яке перебуває у держвласності у складі магістральних газопроводів, і всіх об'єктів і споруд, пов'язаних єдиним технологічним процесом.

До 2022 року відкладається встановлення касового методу визначення дати виникнення податкових зобов'язань та податкового кредиту за операціями з поставки/придбання майна.

Читайте також: Імпортний газ для України істотно подешевшав

До 2021 року відкладається виключення з визначення поставки товарів — операції з надання (передачі) і повернення за договором позики природного газу, який використовується для забезпечення діяльності з транспортування природного газу магістральними газопроводами, якщо ці операції проводяться для відокремлення оператора ГТС.

Раніше повідомлялося

  • 16 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг Нафтогазу — відокремлення транспортування природного газу від його видобутку і постачання.
  • 1 грудня набув чинності закон «Про внесення змін до закону України „Про публічні закупівлі“ у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу».
  • Також відомо, що Нафтогаз визначив вартість ГТС України в процесі анбандлінгу. Згідно з документами НАК затвердив ринкову вартість активів Укртрансгазу — 3,209 млрд грн (без ПДВ) станом на 1 жовтня 2019 року.

Коментарі - 2

+
0
brigadirius
brigadirius
10 грудня 2019, 16:20
#
После ускорения диджитализации начало появлятся в обиходе много экзотических слов типа «анбандлинг». Чем бы только мозги народу не зас...ть, лишь бы отвлечь от мыслей о причинах коррупции.
+
0
locustsucol
locustsucol
10 грудня 2019, 23:24
#
Анбандлинг не имеет отношения к диджитализации. Этот процесс - анбандлинг, запущеный Нафтогазом и Кабмином после начала войны, в рамках реформирования Нафтогаза и енергетической системы Украины - для перевода использования газотранспортной системы независимо от добывающих компаний и Нафтогаза, что требуется по законодательству Евросоюза, и что позволит покупать газ у раши на украино-рашинской границе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися