Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2019, 10:24

РФ збільшила до $4,5 мільярда вимоги щодо «боргу Януковича»

На сьогоднішній день сума вимог Російської Федерації з урахуванням нарахованих відсотків становить близько $4,5 млрд.

Міністерство фінансів Росії оцінює розмір заборгованості по так званому «боргу Януковича» перед РФ в $4,5 млрд через «нараховані відсотки».
Фото: glavcom.ua
Міністерство фінансів Росії оцінює розмір заборгованості по так званому «боргу Януковича» перед РФ в $4,5 млрд через «нараховані відсотки». Про це йдеться в повідомленні Мінфіну РФ.

Заява Мінфіну РФ

Раніше повідомлялося

Англійський апеляційний суд цього тижняпроведе слухання в суперечці України і Росії за українськими єврооблігаціями на $3 мільярди, які викупила Росія в кінці 2013 року.

Передісторія

У грудні 2013 року президент Росії Володимир Путін і колишній президент України Віктор Янукович домовилися про кредит на $15 млрд через розміщення українських цінних паперів.

Облігації на $3 млрд були розміщені на Ірландській фондовій біржі 20 грудня 2013 року, і Росія їх викупила.

У жовтні 2015 року, після переговорів, власники 13 з 14 випусків єврооблігацій України на загальну суму $14,36 млрд і 600 млн євро погодилися на їх реструктуризацію.

Україна не отримала згоди від Росії щодо реструктуризації єврооблігацій на $3 млрд з терміном погашення 20 грудня 2015 року. У грудні 2015 року Кабмін ввів мораторій на виплату $3 млрд за цим єврооблігаціями.

Читайте також: Зоряний час  українських єврооблігацій: що буде далі

У лютому 2016 року Росія подала позов проти України в Високий суд Лондона по стягненню боргу. У травні Україна подала документи щодо свого захисту в рамках цього судового процесу. Високий суд Лондона не побачив в цій суперечці достатньої складової, щоб проводити розгляд справи за повною процедурою і схвалив прискорений розгляд позову.

14 вересня 2018 року Апеляційний суд Англії прийняв апеляцію України у суперечці з РФ за «боргу Януковича» на $3 млрд. Тепер суд має повернутися до розгляду боргової суперечки «в рамках класичного судочинства з урахуванням всіх політичних моментів справи».

Коментарі - 7

+
+50
proot
proot
10 грудня 2019, 10:38
#
А за газ ми маємо їм борги простити, угу. вже. тримайте кишені ширше.
+
+23
QGS
QGS
10 грудня 2019, 10:39
#
Фигу вам а не деньги.
+
+65
AleksandrBank
AleksandrBank
10 грудня 2019, 10:46
#
Свои деньги заберите в Ростове, кстати спросите с человека, который их брал.
+
+15
Denchik  Denchik
Denchik Denchik
10 грудня 2019, 11:44
#
Пацан таких делов натворил вместе с порохом.
+
+53
Spets
Spets
10 грудня 2019, 12:24
#
А с учетом экономического ущерба Украине от войны с Россией, разрушенной инфратсруктурой, разрушенными и украденными заводами Россия должна нам на два порядка больше. Не удастся России сойти за обычного обиженного государственного кредитора. На лицо государство - агрессор и спонсор терроризма. Надеюсь, Верховному Суду Англии хватит мудрости посмотреть на этот вопрос в широком политическом контексте.
+
+16
Kanarej
Kanarej
10 грудня 2019, 14:10
#
Суд Англии смотрит в первую очередь на законы и прецеденты, а потом уже на политический контекст. Потому далеко не очевидно, что они решат. И далеко не факт, что в пользу Украины. Могут просто сказать, что эти деньги взяли — отдавайте. А по тем убыткам — судитесь отдельно, и вообще это уже не наша юрисдикция.
+
0
rredrred
rredrred
10 грудня 2019, 16:20
#
Ваша логика очень правильная, и тут есть только одна зацепка, что облигации не именные (хоть рф хоть буркина-фасо), и подписанная большинством держателей реструктуризация, должна распространиться и на эти облигации. но слабое место тут в том, что увеличенный минфином купон по реструктуризрованным облигациям мы все таки должны были выплачивать держателям облигаций, что не делалось, а это нарушение ст. 1 Конвенции (защита прав собственности). так что ошибок наделали, и суд их точно учтёт. а вот исправлять сделанные ошибки наши почему то не торопятся (почему кто знает?).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися