Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2019, 11:30

Мандруємо з Приват24. Івано-Франківськ

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись у Івано-Франківськ.

Партнер матеріалу

Івано-Франківськ – місто кованої краси

Хоч про це майже не пишуть в туристичних довідниках, мене Івано-Франківськ найбільше вразив своїми витонченими металевими скульптурами. Місто творчих вуличок і концептуальних закладів, просторих парків і дзеркального озера – це чудовий варіант подорожі на вихідні або інтригуючий початок цілого туру до українських Карпат.

Івано-Франківськ носить свою назву з 1962 року, хоча на вулицях подекуди все ще можна почути давню назву – Станіславів чи Станіслав. Колись на цій території розташовувалися два села – Княгинин та Заболоття, але в 1654 землі були придбані коронним гетьманом і краківським воєводою Станіславом Потоцьким. Незабаром, всього за півроку, тут була побудована фортеця для захисту від набігів татар. Вона мала форму шестикутника з п’ятикутними бастіонами, редутами і фортом. Фортецю оточував високий мур, земляний вал і ще й глибокий рів. Розвиток міста-фортеці продовжив син Станіслава, Анджей. Після численних історичних перипетій місто залишається важливим економічним центром регіону.

У Франківську діють промислові, машинобудівні і будівельні підприємства, працюють представники деревообробної, легкої, харчової промисловості. Серед найбільших підприємств регіону – «Івано-Франківськ цемент», що виробляє майже третину українського цементу, а також шифер за новітніми технологіями. Франківський завод «Електролюкс ЛЛС» виготовляє пральні машини, що у більшості експортуються до Європи. Поступово розвивається і туристична галузь, адже Франківськ – це ворота до українських Карпат, відпочинком в яких щороку цікавляться все більше українців.

ТОП-10 цікавинок Івано-Франківська:

1) Ніде в Україні я ще не бачила такої кількості ковальських шедеврів. По Франківську можна гуляти, як відкритим музеєм, адже повсюди ви зустрічатимете чудові роботи, виготовлені з металу. Не пропустіть оригінальну фоторамку з видом на Ратушу, в якій обов’язково слід сфотографуватися. Є тут також Дерево щастя, Великоднє сонце, Коло ковальських кілець та чимало інших чарівних робіт. Дивуєшся, яким слухняним може бути метал в руках справжніх майстрів, що закохані в свою справу. Щороку (з 2001 року) під час Свята ковалів місто отримує нові роботи від ковалів з усього світу. Тож можете приїхати сюди на цей фестиваль, який проводиться до дня міста, – 7 травня, і самостійно поспостерігати за створенням нових шедеврів.

2) Ще одне цікаве місце – Бастіон. Це фортечна галерея, що розташована в частково збережених залишках станіславського форту (в одному з шести бастіонів, що дожив до наших часів). Пройтися можна терасою бастіону, але найцікавіше чекає на вас всередині – в коридорах бастіону розвішані картини сучасних авторів, всюди розставлені оригінальні вироби з металу, які можна придбати. Тут проводять різноманітні виставки, а також відчинені сувенірні крамнички та ресторанчики. Якщо їдете до Франківська в холодний сезон – це чудовий варіант погрітися і набратися приємних вражень.

3) Ратуша у місті, звичайно, теж є, але дещо вирізняється серед інших аналогічних будівель західної України, бо єдина з них побудована в стилі конструктивізму. Найцікавіше – піднятися на оглядову галерею (здається, там 166 сходинок, але перевірте самі) і з висоти майже у 50 м спробувати побачити гори. Також в Ратуші можна побачити, як колись виглядала станіславська фортеця, адже тут розташовано обласний Краєзнавчий музей.

4) Від Ратуші йдемо на «сотку» — типову для усіх західних міст «парадну» пішохідну вулицю. Тут велика концентрація красивих будиночків, магазинів і кав’ярень. Це місце, де збираються художники і музиканти, тому це гарний варіант, щоб провести приємний, атмосферний вечір.

5) Центр міста складається з десятків маленьких вуличок, всі з яких хочеться обійти. Не пропустіть найвужчу вулицю міста – Тринітарську, і найменшу вулицю – Івана Труша (довжина її всього 65м, а ширина — 6). На стінах будинків можна знайти чимало кумедних табличок, на зразок «Тут міг би жити Леонардо Да Вінчі».

Читайте такожМандруємо з Приват 24. Запоріжжя

6) Франківськ – місто релігійне, про що свідчать десятки храмів, які на свята заповнюються віруючими. Так, площа Шептицького – це місце, яке обрамляють Катедра та Колегіата, тобто архикатедральний собор Святого воскресіння та колегіальний костел Пресвятої Діви Марії. Тут же знаходяться пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому та ротонда Божої Матері. Катедра – храм діючий, цікавий фамільним склепом Потоцьких, що знаходиться в крипті костелу. В Колегіаті зараз знаходиться Музей мистецтв Прикарпаття. Недалеко розташована барокова церква Покрови Пресвятої Богородиці, яка свого часу була вірменським костелом Непорочного Зачаття Найсвятішої Діви Марії.

7) Якщо захочеться простору і природи – завітайте в найбільший парк міста, Міський парк культури та відпочинку імені Тараса Шевченка. Колись ці землі належали Ромашканам, вірменській родині з Молдови. Парк на цьому місці був заснований ще 1896 року, сюди завозилися рослини з Європи та Америки. Зараз сюди їдуть молодята, щоб не тільки провести фотосесію, а й доторкнутися до Каменя любові, що привезений з Галілеї.

Вулиця Шевченка, що проходить вздовж парку відома ще й тим, що начебто саме звідси розпочалася так звана Мармулядова пожежа. Біля одного з будинків готували повидло на вогні, але вітер перетворив полум’я на справжню пожежу, від якої постраждали близько 260 будинків міста.

8) Поруч з парком розташоване Станіславське море, тобто міське озеро, створене у середині минулого століття. Колись тут розташовувались мисливські угіддя Потоцьких, на яких з часом був побудований каскад ставків, з яких згодом і утворилося ціле «море». Посередині озера – острів любові, тому тут завжди можна зустріти чи-то закохані пари, чи-то молодят з фотографом і оператором.

9) Палац Потоцьких – пам’ятка Франківська, яка спочатку інтригує своєю назвою, але згодом дещо розчаровує, адже крім реставрованих воріт дивитися поки що нема на що. Сподіваюся, що обіцянки оновити палац під мистецький простір і відкрити підземелля і підземні ходи колись справдяться, і тоді цей пункт стане одним з головних магнітів міста.

10) З інших цікавих місцин Франківська, куди непогано було б завітати, якщо матимете час:

Пасаж Гартенбергів, який колись мав прозорий дах і купол з кольорового скла, був оздоблений картинами, скульптурами і навіть мав свій фонтан.

Вулиця Грюнвальдська, якою можна дійти з центру до залізничного вокзалу, цікава своєю неочікувано розкішною архітектурою.

Музей родинних професій – мабуть, найнезвичайніший музей, який можна відвідати у місті. Тут зібрано атрибути 150 професій родини автору музею, які назбиралися за 200 років.

Обласний академічний музично-драматичний театр ім. І.Франка зараз вважається одним з найсильніших в Україні. Нам, на жаль, потрапити сюди не вдалося, але від багатьох чула схвальні відгуки. Тож, якщо любите театр, сплануйте цей момент заздалегідь. До речі, побудовано театр на місці німецької кірхи. Будівля театру – це якесь неймовірне поєднання радянського монументалізму і гуцульського стилю в оформленні інтер’єру.

Також у Франківську знаходиться найбільший в країні анатомічний музей – Музей анатомії людини, де вчаться майбутні медики.

Останній пункт – наукове містечко «Нова енергія», який поєднує науку, творчість, гру. Тут проводяться тренінги, наукові шоу, екскурсії та інші заходи. Це обов’язковий пункт для відвідин з дітьми, які точно не захочуть звідси йти.

Як доїхати

Сервіс bilet.privatbank.ua пропонує кілька варіантів подорожі до Франківська з Києва. Мені найзручнішим здався потяг №043К, який відправляється о 19.06, а прибуває ранесенько, о 5.43. Є й інші варіанти, так що можете приїхати і пізніше потягами №143К або №007Д. Вартість квитків на потяг №043К – від 158 грн у плацкарті, 240 грн у купе, до 509 грн у люксі.

Де зупинитися

Ціни на бюджетні номери стартують від 300 грн. Також в місті працює декілька хостелів, відкрито до розміщення чимало апартаментів (від 400 грн і вище). Серед популярних готелів – «Станіславів», «Атріум», «Надія», «Sunlit» (вартість номеру на двох зі сніданком 700-1000 грн). Нам сподобалося у першому з них – гарне розташування, комфортна кімната, смачний сніданок.

Де поїсти

Місто цікаве своїми ідейними закладами, серед яких і перший Urban Space 100 – куди зручно прийти зразу з нічного потягу, оскільки заклад працює з шостої ранку, і ресторан Fabbrica – де дуже смачно, і перша сімейна ресторація Мулярових – де все оповите родинними легендами і історіями.

Читайте такожМандруємо з Приват 24. Луцьк

Що привезти з Івано-Франківська

Знову говоримо про смачні сувеніри, адже магніти ви знайдете і самі. З Франківська можна везти цікаві настоянки (вишняк, тминівка, ягодівка, цитринівка, хринівка та інші), оригінальні варіанти станіславської мармуляди (наприклад, гарбузово-апельсинову), бузиновий сироп, варення з дикої карпатської ружі, карпатські афини (чорницю) в прянощах. До кожного такого сувеніру вимагайте особливу легенду, які зазвичай розповідають про перепони на шляху великого кохання, але завжди закінчуються хеппі-ендом.

Ольга Фарима

Партнер матеріалу


 

Коментарі - 11

+
+39
bonv
bonv
7 грудня 2019, 11:41
#
Філіжанку запашної кави теж можна випити.. В аквапарк всією сім"єю чи просто в парк.
+
+24
xuligan1
xuligan1
7 грудня 2019, 18:55
#
Хаотична забудова міста ,за останні 10-15 років зробила,з колись цікаво міста,якись бангладеш з маленької букви.Забудовані двори,дворики,парки і алеї,центр міста,з припаркованими  в три ряди маршрутки,окрема прикраса міста.
+
0
Anko
Anko
8 грудня 2019, 11:10
#
Є таке, місцева влада + забудовники вбивають місто. Далі буду гірше, якщо раніше будували новобудови до 10-11 поверхів максимум, то зараз почали по 12-16 поверхів.
+
0
DataTutaschia
DataTutaschia
8 грудня 2019, 15:48
#
Прикольно почитати Станіславовознавців на Мінфіні). Без образ, це були шедевральні коментарі...
+
0
ramarren
ramarren
9 грудня 2019, 13:16
#
А десь висотки не будують - може в Києві, у Луцьку чи в Харкові? У Франківську вони, принаймні, не в центрі. Франик не живе окремо від країни, отже має характерні для міст України проблеми. Але загалом справляє дуже приємне враження.
+
0
Anko
Anko
9 грудня 2019, 16:04
#
Проблеми хаотичної забудови існують всюди. У Франківську це явище носить досить виражений характер — місто маленьке, будують дуже багато — заробітчани купують багато, як розповідали ріелтори, у деяких куплено по 5-10 квартир, які просто стоять в стані від забудовника. Буде як в Бучі, у знайомих дитина — в класах по 40 учнів, в деяких школах вже в коридорах роблять класні кімнати.
… А загалом — місто приємне, не без нюансів зазвичай, але плюсів богато.
+
0
ramarren
ramarren
12 грудня 2019, 13:15
#
Так якщо квартири порожні, то проблем з місцями в школах не буде, адже в школи не новобудови ходять, а діти
+
0
Anko
Anko
12 грудня 2019, 16:02
#
Точно, 100 років будуть стояти порожні.
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
9 грудня 2019, 23:30
#
Палац,хай іПотоцького-НЕможе виглядати,боНЕмає очей;2\ім'яНЕносять)))((-носять воду!!ім'яМають!!!!!!вдосконалюйтеОлюФ-українську!!-вонаВасКормить
+
0
DataTutaschia
DataTutaschia
10 грудня 2019, 13:07
#
Слушні міркування. Дещо «перезакодовані»).
+
0
ramarren
ramarren
12 грудня 2019, 13:19
#
Http://sum.in.ua/s/nosyty

Мати назву, ім'я і т. ін.; називатися.
Ця невеличка робота носитиме назву «День у дорозі» (Панас Мирний, V, 1955, 386)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися