Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 листопада 2019, 16:01

Чорна п'ятниця цілий рік або Правила вигідного шопінгу

Цього тижня нас чекає Чорна п'ятниця — головна подія року для любителів шопінгу. Зібрати вдалий улов допоможуть правила вигідних покупок. Але найголовніше — вони реально «працюють» не лише раз на рік.

У період «полювання за знижками» легко піддатися азарту і забути про здоровий глузд. Люди беруть все підряд — одяг і взуття, техніку і гаджети, товари для дому. І лише потім, розглядаючи обновки, часто розуміють — без частини покупок можна легко обійтися, а деякі речі куплені за стандартною ціною. Непотрібні покупки здатні зіпсувати настрій надовго.

Щоб цього не сталося, до шопінгу слід готуватися заздалегідь. «Мінфін» зібрав правила, з яким ваші покупки будуть вигідними завжди, незалежно від сезону.

1. Напишіть список речей, які вам дійсно потрібні

Банально? Зате на 100% ефективно. Інакше виявите, що замість запланованих зимових черевик купили за «суперціною» кросівки, яких у вас і так вже 5 пар. Розпродажі — ідеальна можливість для магазинів розчистити свої склади, але ви зовсім не зобов'язані їм у цьому допомагати.

Коли вирують емоції, утриматися від непотрібної покупки важко. Щоб повернути контроль, потрібно підключити усвідомленість. Кожен раз, коли рука тягнеться натиснути кнопку «купити», запитуйте себе:

  • я б взяв/ла цю річ, якби вона продавалася без знижки?

  • як часто я буду використовувати цю річ?

  • я зможу повернути або змінити покупку, якщо вона мені не підійде? 

2. Оберіть для «полювання» декілька магазинів або онлайн-майданчиків

Швидше за все, у вас вже є улюблені торгові точки або інтернет-магазини, де ви часто робите покупки. Більшість брендів інформують про свої акції заздалегідь. Якщо ви хочете завжди бути в курсі гарячих пропозицій — підпишіться на розсилку новин, або ж на сторінки своїх фаворитів у Facebook або Instagram.

Цього року найбільші українські онлайн-рітейлери побутової техніки та електроніки підготували «плюшки» для покупців, які встановлять їх мобільні додатки. Наприклад, клієнти з додатком Rozetka зможуть приступити до покупок в Чорну п'ятницю на годину раніше. Citrus за реєстрацію в своєму мобільному додатку дарує 100 грн, а «Алло» — 200 грн, витратити які можна на купівлю гаджетів.

Щоб швидко реагувати на розпродажі і спеціальні пропозиції, заведіть аккаунт в улюблених інтернет-магазинах. Так ви не будете витрачати зайвий час на реєстрацію і підтвердження та зможете відразу ж приступити до покупок.

3. Моніторьте ціни на обрані речі заздалегідь

Грандіозні розпродажі в четверту п'ятницю листопада — традиція родом із США, яка поступово приживається і в нашій країні. Але зі своїми нюансами. Чорна п'ятниця в Україні не стільки чорна, скільки сіра. Багато магазинів і провайдери послуг лукавлять, вказуючи в ціннику завищену вартість до знижки. Тому вражаючі -50% насправді складають 15-20%. І це в кращому випадку.

Щоб не розчаруватися в покупках, перевірте вартість потрібних вам товарів за кілька тижнів або хоча б днів до початку акції. Порівняти ціни в різних магазинах допоможуть спеціальні сервіси — hotline.ua, price.ua, vse.ua, m.ua тощо.

4. Користуйтеся вигідними розстрочками

Якщо сума покупки виходить за рамки вашого бюджету, є сенс подумати про розстрочення платежу. Такі програми є у багатьох банків, але не всі вони вигідні. У листопаді варто звернути увагу на розстрочку від Альфа-Банку Україна з рекордно низькою щомісячною комісією — всього 1%.

Розстрочка від Альфа-Банку в листопаді: умови

  • Перевести в розстрочку з акційний комісією можна будь-який товар або послугу дорожче 1 000 гривень, сплачені кредиткою банку з 1 листопада до 5 грудня 2019 року.

  • Карта з розстрочкою в даному випадку — це будь-яка кредитна карта Альфа-Банку Україна.

  • Розбивати платіж можна рівними частинами на період від 3-х місяців до 2 років.

  • Комісія — 1% на місяць замість стандартних 1,8%.

  • Річна ставка — 0,01%.

5. Вивчіть програми лояльності різних банків

Платити картою швидко, зручно і безпечно. До того ж банки постійно розробляють акції і бонусні програми для залучення клієнтів. Найвигідніший варіант на даний момент — карта з кешбеком. Вона заробляє для вас гроші, доки ви їх витрачаєте.

Наприклад, Альфа-Банк Україна гарантовано повертає своїм клієнтам від 0,5% до 20% з кожної покупки, сплаченої за допомогою кредитної картки, завдяки програмі винагород Cash'U Сlub. Стандартний кешбек — 0,5%, плюс щомісяця учасники клубу обирають від 2 до 5 категорій товарів або послуг, розмір кешбека для яких досягає 20%. В місяць можна накопичувати необмежений розмір кешбека, а повертати назад на карту до 5000 грн. Причому кешбек нараховується незалежно від того, платить клієнт своїми грошима, або кредитними.

Навіть без розпродажів Cash'U Сlub суттєво заощаджує гроші.

6. Плануйте великі покупки раціонально

Можливо, ви мрієте купити новий холодильник або пральну машину, і у вас є кредитка Альфа-Банку. Тоді є сенс дочекатися, коли в Cash'U Сlub серед категорій з підвищеним кешбеком з'явиться «Техніка». Так ви зможете істотно заощадити.

Другий варіант — обрати потрібний товар в магазині торгової мережі Ельдорадо або Фокстрот. Це партнерські мережі Альфа-Банку за програмою «Легка розстрочка». Сенс в тому, що оплату товару на суму понад 1 000 грн можна розбити на частини під 0,01% річних — в рахунок кредитного ліміту і БЕЗ щомісячної комісії. Період розстрочки залежить від товару та встановлюється продавцем.

Щоб стати учасником програми, потрібно:

  • бути клієнтом Альфа-Банку Україна;

  • сказати продавцю про своє бажання оформити покупку в розстрочку;

  • коли банк надішле SMS, підтвердити це бажання SMS у відповідь.

7. Враховуйте сезонність покупок

Тут все просто: зимовий одяг і взуття вигідніше купувати навесні, коли магазини готуються до завезення нових колекцій і пропонують хороші знижки. Така ж ситуація з весняно-осіннім і літнім гардеробом. Купувати краще класичні речі, які не виходять з моди за один сезон.

8. Після шопінгу за кордоном користуйтеся можливістю повернути ПДВ

Завдяки сервісу TaxFree4U, клієнти Альфа-Банку можуть повернути до 19% від суми покупок за кордоном. Програма діє для 4 країн: Німеччини, Італії, Іспанії та Франції.

Як це працює:

  • Ви купуєте товари в будь-якому магазині, який є платником ПДВ.

  • Фотографуєте чеки або інвойси і завантажуєте зображення в мобільний додаток TaxFree4U. Зробити це потрібно в день покупки, але не пізніше, ніж за 24 години до вильоту.

  • Отримуєте від TaxFree4U вже заповнену декларацію, яку потрібно тільки роздрукувати до вильоту. В одній декларації можна об'єднати до 30 чеків/інвойсів.

  • В аеропорту підійдіть на експортну митницю: офіцер перевірить ваші покупки і поставить печатку на декларацію.

  • Протягом 21 дня після прильоту вишліть оригінали декларації і чеків/інвойсів «Новою Поштою» в київський офіс TaxFree4U.

  • Компенсація ПДВ прийде на будь-яку карту Альфа-Банку.

9. Не поспішайте зрізати ярлики

Речі, замовлені онлайн або з каталогу, далеко не завжди відповідають очікуванням. Як мінімум, можна помилитися з розмірами. Але навіть якщо все підійшло, річ може банально не радувати. Для повернення у вас є 14 днів, тому дайте собі час зважити всі за і проти. Враховуйте, що нижню білизну або піжаму ви навряд чи зможете повернути навіть в хорошому вигляді і з цінником.

Вдалих вам покупок!

Коментарі - 4

+
+30
bonv
bonv
28 листопада 2019, 16:40
#
Моніторити ціни постійно:)
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
28 листопада 2019, 22:33
#
А спать когда?
+
0
bonv
bonv
28 листопада 2019, 23:15
#
Так отож:) Нічим не займатися:))
+
0
yarg
yarg
2 грудня 2019, 14:05
#
Надеюсь Альфа-Банк только этим и занимается...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися