Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 листопада 2019, 13:16

Експерти оцінили шанси України підписати нову програму з МВФ

Місія МВФ 22 листопада завершила роботу в Києві. Заяви про надання Україні нової кредитної програми поки не було, діалог пообіцяли продовжити. Раніше сайт «Сегодня» попросив експертів оцінити шанси України підписати нову програму з МВФ.

Місія МВФ 22 листопада завершила роботу в Києві.
Фото: zn.ua

Що думають експерти

За словами заступника директора Центру економічної стратегії Марії Репко, спрогнозувати результат роботи місії досить складно.

«Ні МВФ, ні уряд з упевненістю нічого не кажуть, – зазначає експерт. – Представники фонду будуть оцінювати бюджет, структурні реформи. І найімовірніше, будуть дивитися на прогрес з точки зору незалежності Національного банку. Це дуже важлива для МВФ історія», — каже Репко.

Читайте також: Україна з подачі МВФ збирається змінити правила банкрутства банків

Саме судові розгляди в банківській сфері створюють ризики для позитивного результату переговорного процесу, додала вона.

«Останні події навколо чиновників НБУ повинні схвилювати представників фонду, як власне і події навколо Приватбанку – зокрема, рішення суддів, – говорить Репко. – Але ж проблема в судовій площині, а не в площині рішень уряду, і прямого впливу уряду на цей процес не можна очікувати».

Читайте також: Коломойський запевнив, що Приват йому повернуть найближчим часом

Тарас Козак, член Українського об'єднання ринків капіталу, згоден, що у місії є питання щодо незалежності Національного банку.

«Незважаючи на наші політичні пертурбації, ми багато робимо відповідно до вимог МВФ – ми проголосували спліт, закон про землю в першому читанні, – зазначає фінансист. – Як правило, наші міжнародні партнери нас підтримують».

Читайте також: Влада готує закон, який заборонить повертати банк Коломойському

Козак допускає, що угода буде підписана в грудні.

Як відомо, нова трирічна програма розширеного кредитування повинна замінити програму stand-by обсягом 3,9 млрд доларів. Деталі нової програми українська делегація обговорювала з МВФ у Вашингтоні в жовтні, проте деталі домовленостей поки не розкриваються.

Раніше повідомлялося

  • У прес-релізі за підсумками роботи в Києві глава місії Рон ван Роден заявив, що Україна досягла помітного подальшого просування в дискусіях щодо заходів і реформ, які можуть лягти в основу нової програми.

Читайте також: Гончарук бачить величезний прогрес у переговорах з МВФ

  • Як прогнозували в Нацбанку, ймовірність того, що Україна отримає нову програму МВФ в 2019 році, «дуже висока» і «особливих складнощів уже немає».
  • Раніше в НБУ оцінювали потенційний обсяг нової програми в $5-10 мільярдів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.
  • Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, Україна має намір завершити співпрацю з МВФ в 2023 році. Вона сподівається, що програма співпраці з МВФ, за якою зараз ведуть переговори, стане для України останньою.

Коментарі - 14

+
+148
bonv
bonv
24 листопада 2019, 13:38
#
Программы МВФ в этом году не будет. Программа МВФ в принципе под угрозой. И рынки видят, что Зеленский не готов на конфликт с Коломойским, даже когда под угрозой оказывается макроэкономическая стабильность Украины - Фурса.
+
+59
bonv
bonv
24 листопада 2019, 17:59
#
 олигарх Игорь Коломойский и независимость НБУ - два главных вопроса для МВФ. И любой компромисс с бывшими владельцами ПриватБанка неприемлем.
+
+91
Віталій Андарак
Віталій Андарак
24 листопада 2019, 20:34
#
А Фурса не хоче краватку з‘їсти коли підпишуть таки програму? Гаразд, пів краватки Фурса, другу половину - bonv.
+
0
bonv
bonv
24 листопада 2019, 20:46
#
Да, ты по-крупному умеешь мелочиться...
+
+33
QGS
QGS
24 листопада 2019, 14:02
#
Кто хочет покупать доллар сейчас Дно) судя по безрезультатними переговорами с МВФ.
+
+41
bonv
bonv
24 листопада 2019, 15:25
#
Ще і по транзиту газу в переговорах толку немає… Та і аукціони ОВДП стають дуже скудними…
+
0
Олег Пупкин
Олег Пупкин
25 листопада 2019, 17:03
#
Оно вроде логично, но когда в начале октября пошел скачок чуть ли не до 26, смеялись над теми кто говорил про 24, и в результате вот оно 24. Как говорил Задорнов у нас сочетается  НЕСОЧИТАЕМОЕ.
+
+15
nykand
nykand
24 листопада 2019, 16:08
#
Согласен
+
+15
Skpablo17
Skpablo17
24 листопада 2019, 23:10
#
Вероятно МВФ -банкрот.
+
0
bonv
bonv
24 листопада 2019, 23:46
#
Зе-влада довела?:)))..
+
+13
Григорий П
Григорий П
25 листопада 2019, 2:50
#
Эта все папередники
+
0
exorcist
exorcist
25 листопада 2019, 8:33
#
На мою думку, МВФ буде чекати 19 грудня, а далі вже прийматимуть рішення.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
25 листопада 2019, 16:54
#
Типу щось зміниться за три тижні? Чи може ви надієтеся на наш самий гуманний суд? Якби був намір притиснути Коломойського, то зараз був би меморандум хоча б, про наміри, а так лиш прогрес в переговорах... а ніхто не уточнив в який бік прогрес.
+
0
exorcist
exorcist
26 листопада 2019, 8:42
#
19 грудня буде суд по Прівєту, ну запланований суд. Але там можуть замінувати або ще якась халепа станеться ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися