Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 листопада 2019, 16:28

Лише 5% українців довіряють фінансовим компаніям. Як повернути довіру

Лише 5% українців довіряють фінансистам в Україні, в той час як у розвинених  економіках рівень довіри сягає 60%. Одна з причин — неетична поведінка фінансових компаній та їх працівників. Такого висновку дійшли учасники публічних Дебатів з етики, повідомляє прес-служба НКЦПФР.

Лише 5% українців довіряють фінансистам в Україні, в той час як у розвинених  економіках рівень довіри сягає 60%.
Фото: stockworld.com.ua

Чому українці не довіряють фінкомпаніям

«У Європі рівень довіри до фінансового ринку — близько 30%, в Америці – 50%, у Китаї – 60%. В Україні відсоток довіри до ринку – 5%. Як ми можемо збудувати ринок, якщо у нас немає довіри? Чому в Америці довіра до ринку сягає 50%, а в Європі 30%? Гроші йдуть туди, де є регуляція, де є правила і де є правозастосування», — зазначив у ході дебатів член НКЦПФР Дмитро Тарабакін.

Учасники дебатів констатували, що дефіцит довіри негативно впливає на всіх учасників фінансового ринку й перешкоджає залученню іноземних інвесторів.

Читайте також: У Нацкомфінпослуг розповіли про «чистку» на фінансових ринках. Найбільше скоротилася кількість фінкомпаній

“Якщо ви запитаєте людей, що вони пам’ятають про останню фінансову кризу, то вони згадають своїх знайомих, які постраждали від неї. Саме цей негативний досвід знижує довіру до фінансового ринку", - зауважив співголова підрозділу з етики, стандартів та професійної поведінки в CFA Institute Тоні Тан.

Як підвищити довіру

За словами експерта, на сьогодні в Європі довіра до ринку зросла, бо етика фахівців з фінансів покращилась. Це сталося завдяки більш жорсткому регулюванню ринку, а також через загальне підвищення культури корпоративного управління.

На думку учасників дебатів, в умовах України найбільш дієвий спосіб підвищити довіру — ввести в законодавство вимоги щодо дотримання етичних стандартів.

 Ризикові інвестиції з високим доходом

Раніше повідомлялося

  • Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики розглянув законопроект №2133, який пропонує вдосконалити механізм правовідносин боржників та колекторських компаній.

Коментарі - 8

+
+52
nykand
nykand
22 листопада 2019, 16:45
#
Закрыться этим всем финкомпаниям ....навсегда)))
+
+19
QGS
QGS
22 листопада 2019, 17:31
#
В Украине 5%) а где так еще жёстко разводили не единожды Пока не появился Bitcoin.
+
0
vit555z
vit555z
23 листопада 2019, 11:37
#
Биткойн тоже разведёт со временем.
+
0
Lefert
Lefert
22 листопада 2019, 18:10
#
«Если вы спросите людей, что они помнят о последнем финансовом кризисе, то они вспомнят своих знакомых, которые пострадали от него. Именно этот негативный опыт снижает доверие к финансовому рынку»- а что не так то? КризисЫ были? Были. Оттуда и доверия нет. Сначала нужно дождаться работающих законов и их исполнение, чтобы были гарантии от гос органов, потом всё остальное. Всё остальное- пустой трёп. В странах где выше всё перечислено- государство страхует риски. Контора загнулась- компенсация сразу нашлась, вот и всё- ларчик просто открывался.
+
+15
Григорий П
Григорий П
23 листопада 2019, 2:37
#
«Именно этот негативный опыт снижает доверие к финансовому рынку»  - да ладно... Сплошное кидалово на кидалове и кидаловом погоняет и «кухни» под крышей депутатов. 1. Когда судить преступников начнете по закону. 2. Когда появятся в Украине доступные биржи, рынок акций и законы по АО для защиты инвестора. Тогда сами украинцы и станут теми долгожданными инвесторами. Инвестировать у нас некуда!!!
+
+8
vit555z
vit555z
23 листопада 2019, 11:43
#
Смешно когда с недоумевающими лицами задаются вопросами:«Странно. В Европе есть (доверие, например). В Китае есть. В США есть. А в Украине нету». 
Я вам так скажу: В Афганистане нету доверия. В Судане тоже очень слабое доверие. В Гондурасе  доверие оставляет желать лучшего. И в Украине также ещё всё впереди.
+
0
vit555z
vit555z
23 листопада 2019, 11:59
#
1) Некоторое Доверие к банкам держится на Фонде гарантирования вкладов. Я например, даже в банках с хорошей репутацией, проработавшим на рынке уже по 20 лет, размещаю не более 200 тыс. А уж в финкомпанию по этой причине и ломаного гроша не положу. 
2) Многие финкомпании в Украине и создаются исключительно с конечной целью - в нужный момент исчезнуть вместе с привлечёнными деньгами. Это бизнес-план такой. И с большой долей вероятности избежать какого либо наказания. Привет Бахматюку, Жеваго, Фирташу и ещё многим «талантливым» бизнесменам. Организаторам Банка Михайловский особый привет и особенно той аффилированной с ним финкомпании, на которую более миллиарда грн разместили доверчивые вкладчики, под более высокий процент и «двойные гарантии»
+
0
Andrey M
Andrey M
25 листопада 2019, 18:17
#
Фін компанії працюють на ресурсах своїх акціонерів. Вони не мають права залучати депозити.
І коли мова йде про довіру до фін сектора, то тут мова не лише про пасиви а й інші напрямки діяльності банків, в т.ч. кредитування.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися