Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 листопада 2019, 19:00

7 000 гривень: Кабмін хоче «застрахувати» ціну на газ для населення

Кабмін планує затвердити страхову ціну на газ для населення в розмірі близько 7000 гривень за тисячу кубометрів (з урахуванням ПДВ та без урахування транспортування) з 1 січня 2020 року. Про це повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель в інтерв'ю 24 каналу.

Кабмін планує затвердити страхову ціну на газ для населення в розмірі близько 7000 гривень за тисячу кубометрів (з урахуванням ПДВ та без урахування транспортування) з 1 січня 2020 року.
Фото: epravda.com.ua

Що це значить

«З 1 січня людям запропонують певну страхову ціну на газ, яку вони зможуть обрати до кінця опалювального сезону. Вона буде навіть меншою, ніж ціна на перший квартал 2019 року (8550 гривень за тисячу кубометрів — ред.).

Це так званий ринковий інструмент під назвою „контракти на майбутнє“. Чому це так важливо? Тому що населення не повинно 31 грудня мати одну ціну, а з 1 січня — іншу, в два-три рази більшу», — наголосив Оржель.

Читайте також: Нафтогаз розширив програму «Газовий запас» на ОСББ

Що таке страхова ціна

Міністр додав, що йдеться про ціну у розмірі 7000 гривень за тисячу кубометрів (без витрат на транспортування газу).

Зараз ціна газу для населення становить 4899 гривні за тисячу кубометрів (без ПДВ і витрат на транспортування).

У разі якщо з 1 січня ціна на газ істотно зросте, то українці, які застрахують ці ціни, будуть платити 7000 гривень, навіть якщо ціни на газ будуть вищими.

Читайте також: З 1 січня ціни на газ для населення будуть ринковими — Нафтогаз

«Якщо Україна підписує договір на транспортування, то це є фактором стабілізації значного ринку. У нас і в Європі значні обсяги газу знаходяться в підземних сховищах. І фактор того, що транзит не зупинився, зіграє, напевно, на те, що ціна на газ буде зменшуватися. І тоді споживачі зі страховою ціною не виграють від ситуації, оскільки на ринку буде менша ціна», — пояснив Оржель.

За його словами, українці зможуть відмовитися від цієї пропозиції і платити за ринковими цінами, але тоді для них зростуть ризики стрімкого зростання ціни на газ.

Читайте також: Гончарук: Україну влаштує довгостроковий контракт з Газпромом

Раніше повідомлялося

  • У листопаді ціна на газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на умовах ПСО, складає 4899 гривень за тисячу кубометрів без урахування ПДВ, націнки газзбуту і транспортних витрат. У Нафтогазі заявляли, що це найнижча з 2016 року ціна на газ для населення в листопаді.

  • У жовтні ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на умовах ПСО, знизилася на 4,9% порівняно з вереснем і склала 4 272,76 гривень за тисячу кубометрів.

  • Раніше Нафтогаз запропонував побутовим споживачам закупити газ за низькою літньою ціною в рамках програми «Газовий запас» і використовувати його протягом опалювального сезону.

Коментарі - 10

+
+39
QGS
QGS
21 листопада 2019, 19:10
#
Хотят застраховать газ 7000грн) В итоге опять выйдем на цифри что в том году И будет отлично если не дороже.
+
+146
QGS
QGS
21 листопада 2019, 19:12
#
Сказки о дешевому газ официально закрыты;)
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
21 листопада 2019, 19:29
#
Были посадки, были тарифы, осталось прекратить войну...
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
21 листопада 2019, 22:43
#
Кого посадили? Не в Голландії, а тут, в Україні. З топ посадовців.
+
+15
squeez
squeez
21 листопада 2019, 22:43
#
Ну и кого посадили? - да и какой в этом смысл - пусть вернуть хоть часть награбленного - а будут воры сидеть или нет - меня не особо волнует, пусть сидит с бубликом дырявым, тарифы ... ну так кто голову на плечах имеет - тот и так понимал что «ниже» не будет уж точно, а Войну закончить можно очень быстро, только вопрос - какой ценой, и интересами, ведь в РФ начиная с 2017 года - уровень жизни падает существенно.
Куба под санкциями была 50 лет.
и Такого мастодонта тоже можно завалить как у китайцев: «если долго сидеть у берега и ждать, то можно увидеть как проплывает труп твоего врага» как-т так вроде.
+
0
nepodarok
nepodarok
22 листопада 2019, 12:02
#
А награблене повертають в державу у вигляді купівлі ОВДП «нерезедентами» щоб вже легалізувати ці кошти. То хто і для кого закони шльопають зрозуміло?
+
0
barbav
barbav
22 листопада 2019, 10:33
#
Т.е. государство предлагает играть в рулетку.
что за бред.
откуда этих д***нов в министры понабирали.
можно просто всем сделать одну цену?
в чем смысл этой страховой цены? ты же наперед не выкупаешь объем а просто фиксируешь согласие платить по 7. но если цена будет меньше то ьы платишь больше других.
зачем этот абсурд?
это видимость зе-реформ???
+
+30
Toxa David
Toxa David
22 листопада 2019, 10:50
#
Трудно соединить рыночную цену при убогом населении. Если рыночная цена подскочит «с 1 января —  в два-три раза большую» то взбунтуется население если зафиксировать цену на низком уровне то она уже не будет рыночной. Вот и придумывают варианты как на елку влезть и рыбку сьесть со страховой ценой. Но при таком уровне зарплат и пенсий это тоже не вариант.
+
+15
nepodarok
nepodarok
22 листопада 2019, 12:05
#
Це держава повинна застрахувати вартість газу для населення у разі її збільшення, а в разі зменшення, продавати по меншій ціні. Хотять любою ціною людей взути на гроші.
+
0
albistar
albistar
22 листопада 2019, 22:51
#
Вот вам и *** зе обещал на выборах одно а в итоге получите и распешитесь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися