Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 листопада 2019, 17:13

НБУ і Мінфін готують до запуску платформу E-bond для вторинної торгівлі ОВДП

Нацбанк планує в грудні визначити спонсора платформи E-bond в Україні для торгівлі ОВДП, а в квітні 2020 року налаштувати платформу E-bond компанією Bloomberg. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Плани НБУ

  • Згідно з презентацією про розвиток фінансових ринків, на квітень наступного року намічено також внесення змін в договори з первинними дилерами про їх обов'язки тримати тверді котирування на платформі E-bond.

  • Ще одним завданням, яке НБУ поставив собі на перший квартал 2020 року, є забезпечення підтримки розвитку ринку ОВДП, в тому числі за рахунок участі центробанку в торгах.

Читайте також: Скільки можна заробляти на ОВДП (відео)

  • Нацбанк підкреслює, що основною метою є створення центру ліквідності на ринку ОВДП на базі сучасної торгової платформи.

Як працюватиме E-bond

  • При роботі через E-bond всі котирування в обов'язковому порядку виставляються тільки первинними дилерами, ставляться в анонімному режимі (імена бачить тільки спонсор) на бенчмарк ОВДП у гривні на єдиних умовах розрахунків (наприклад, Т+1) і є твердими для інших первинних дилерів.

  • Ці котирування також будуть доступні для перегляду (не для акцепту) усіма бажаючими.

  • Передбачається, що первинні дилери стануть маркет-мейкерами і вимоги до них будуть посилені: мінімальний обсяг котирування буде збільшено з 1 млн грн до 10-50 млн грн, поріг переходу на одностороннє котирування підвищено з 10 млн грн торгівлі з двосторонніх котирувань за сесію до мінімум 50 млн грн.

Читайте також: Життя в борг: як ОВДП впливають на економіку України

  • Ряд інших вимог до маркет-мейкерів пропонується зберегти: двосторонні котирування повинні будуть виставлятися зі спредом до 2% не менше 80% днів в місяць, тримати не менше 75% часу між 11:00 і 15:00.

Що відомо про розміщення ОВДП

  • Обсяг первинного розміщення ОВДП у цьому році виріс до 209 млрд грн з 65 млрд грн в минулому, в тому числі нерезиденти придбали відповідно 119 млрд грн і 13,2 млрд грн, в результаті чого їх портфель ОВДП зріс з 6,4 млрд грн на початок року до 107,2 млрд грн на 8 листопада.
  • Нацбанк уточнює, що на вторинному ринку нерезиденти з початку цього року по 8 листопада купили ОВДП на 33,7 млрд грн, а продали – на 33,2 млрд грн, тоді як за весь минулий рік – відповідно 17,8 млрд грн і 26,4 млрд грн.

  • Зокрема, у жовтні цього року нерезиденти купили на первинці держпапери на 4,4 млрд грн, на вторинному – на 2,2 млрд грн, а продали на вторинці на 1,7 млрд грн, отримавши ще 3 млрд грн за рахунок погашення і виплати відсотків.

 Купити ОВДП з дохідністю 14% річних і отримати додатковий бонус від «Мінфіну»

Коментарі - 2

+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
21 листопада 2019, 22:39
#
Реально, якщо влада хоче залучити хочаб частину зпід матрасів, требаз зробити просту платформу, щоб з картки поклав гроші і за два кліки купив облігації... на первинному чи вторинному ринку, байдуже. Тоді щось вийде з того. А доти все проти народу, бо заробляють всі пі...си, окрім власників держави - народу України. Кредит від власного народу то єдиний вихід з патової ситуації.
+
0
nepodarok
nepodarok
22 листопада 2019, 11:30
#
Влада намагається залучити гроші з під матрасів, але не для того, щоб українці на цьому заробили - щоб втратили те, що мають.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися