Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 листопада 2019, 17:05

Світовий банк оцінив банківську реформу в Україні

Світовий банк вважає банківську реформу в Україні успішною і попереджає, що її відкат може знову дестабілізувати банківський сектор. Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, передає Уніан.

Світовий банк вважає банківську реформу в Україні успішною і попереджає, що її відкат може знову дестабілізувати банківський сектор.
Фото: epravda.com.ua

Як СБ оцінює банківську реформу

«Ми, як і раніше, вважаємо банківську, фінансову реформу успішною. Те, що зробив Національний банк України та органи влади за останні п'ять років, справді вражає», — сказала Кахконен.

Вона нагадала про проведене очищення банківського сектору, в ході якого були закриті майже половина банків. А також про створення сильного банківського нагляду, який відповідає міжнародним стандартам.

Рейтинг стійкості банків за підсумками 3 кварталу

«Ці реформи стабілізували банківський і фінансовий сектор. Дуже важливо зберегти цю стабільність і не скасовувати ніякі реформи. Скасування ключових реформ може дестабілізувати банківський сектор знову. І нікому це зараз не потрібно», — сказала Кахконен.

Чому реформа була неминуча

На початку 2014 року в Україні було 180 банків. Більшість з них не розкривала реальних власників, а звітність не відображала реальний стан справ. Навіть аудиторські висновки не гарантували об'єктивну оцінку.

Деякі банки почали відмовлятися повертати гроші і українцям, і регулятору. Інші — вже були не в змозі виконувати нормативи і вимоги НБУ. Були й такі, які залишилися без підтримки акціонерів, просто втекли від проблем і зобов'язань перед вкладниками. Кілька банків виявилися на окупованій території.

Порівняти умови і вибрати депозит

Всі вони де-факто вже були банкрутами, проте підтримувалися на «штучному диханні». Нацбанк провів «очищення» і ліквідував більше половини таких банків.

Зараз на ринку працює 75 банків. На сьогодні НБУ відомі власники всіх банків України. Банківська система є прозорою, тобто кожен українець тепер може дізнатися, кому він довіряє свої кошти.

З розкриттям прізвищ справжніх власників банків на законодавчому рівні посилено і відповідальність власників за доведення банків до банкрутства — позбавлення волі на термін до 5 років.

Раніше повідомлялося

  • За підсумками третього кварталу 2019 року банки державного сектору отримали прибуток понад 30 млрд грн, що вдвічі більше, ніж за весь минулий рік.
  • Станом на 1 жовтня прибуток державних банків склав 62,5% прибутку всього банківського сектора. При цьому більше половини всього прибутку банків сформував Приватбанк — 27 млрд грн.

Читайте також: Яким банкам довіряють фінансисти (рейтинг)

  • На сьогодні 11 банків потребують додаткового капіталу на суму 35,2 млрд грн. За несприятливим макроекономічним сценарієм вже 18 банків потребуватимуть 73,8 млрд грн. Про це свідчать результати щорічної оцінки стійкості, яку Нацбанк проводив з травня 2019 року.

Коментарі - 10

+
+120
Strain
Strain
19 листопада 2019, 17:10
#
Как и ожидалось. Гонтарева сделала невозможное за что ей огромное спасибо. И жаль что с неё как и с Яценюка сделали козлов отпущения.
+
+29
kotmatroskin
kotmatroskin
19 листопада 2019, 21:33
#
С Гонтаревой полностью согласен, глубокое уважение за проделанную работу, но при чем тут Яценюк? Каков его вклад?
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
20 листопада 2019, 6:01
#
Создание сильного банковского надзора не делает её автоматически невиновной. Уронить курс на 3 - заслуга пепе и валерки
+
+29
yarg
yarg
20 листопада 2019, 7:51
#
Серьезно ? вы хотели продавать доллар по 8 , а злая пепе запрещала ? 
так ли было ? а по правде ?
+
0
Lamo
Lamo
20 листопада 2019, 9:02
#
Щито?
+
+62
Iknow
Iknow
19 листопада 2019, 17:34
#
«Посадить всех. Грабители, злодеи, воры... уронили гривну, уничтожили банковскую систему....народ обнищал..» - приблизительный спич Зеленского во время предвыборной кампании

Ну и как это коррелирует с позицией Мирового Банка? Кто-то врет и от него дурно пахнет...
Но за него проголосовали...
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
20 листопада 2019, 6:02
#
Топишь за панамного оффшорщика?
+
+7
yarg
yarg
20 листопада 2019, 7:51
#
Сейчас при власти кипрский оффшорщик.
+
+66
yarg
yarg
19 листопада 2019, 18:46
#
Это еще раз. для тех. которые обвиняют в чем-то Гонтареву.
+
+7
Qwerty1999
Qwerty1999
20 листопада 2019, 9:13
#
Всемирный банк украинцам не указ и тем более не авторитет...

1+1 и «Квартал 95» - вот наше всё...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися