Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 листопада 2019, 17:20

Для реалізації проєкту забудовник повинен вкласти щонайменше 30-60% від його собівартості

Для реалізації проєкту житлового будівництва залежно від класу та обсягів будівництва девелоперській компанії потрібно вкласти щонайменше 30-60% від собівартості будівництва.

Про це на III Residential Development Forum повідомила керуюча партнерка бізнес-асоціації RED Community Тетяна Шульга-Забєльська.

На її погляд, часи, коли забудовники могли вийти на майданчик і будувати лише за рахунок залучених коштів інвесторів, минули.

«На даний час для стабільного девелопменту та запобігання будь-яких кризових явищ, забудовник повинен мати власну фінансову базу («фінансове плече») для вкладання в проєкт», — зазначила вона.

За її даними, наразі в Україні будується понад 2000 житлових комплексів. Лідером за кількістю ЖК є Київ та Київська область – близько 330 об’єктів будівництва, У Львові зводиться майже 290, Харкові – 121, в Івано-Франківську – 105, Хмельницькому – 101 і Дніпрі – 86.

При цьому, на думку Тетяни Шульги-Забєльської, попит на таку кількість житла сьогодні складає лише близько 60-75%.

«Звісно, що такий обсяг будівництва при наявному попит є причиною високої конкуренції забудовників і не лише за ціновими характеристиками. Попит розподілений на ЖК з більш комфортною і функціональною інфраструктурою, технічним наповненням та архітектурними особливостями. Саме тому, знання потреб свого покупця, вміння швидко реагувати на його потреби, культура комунікації з покупцем стають ключовими для успішної реалізації проєкта», — сказала експертка.

Вона акцентувала увагу, що окрім суто маркетингової стратегії, на забудовника суттєво впливає політико-економічна ситуація в країні.

«Політичні процеси, немотивоване зміцнення гривні на 8-10% по відношенню до долара, призвели до того, що в 2019 році середні показники продажів нового житла знизилися на 20-50% залежно від якості та класу самого об’єкту, його характеристик», — розповіла Тетяна Шульга-Забєльська.

За її прогнозом, в 2020 році триватиме процес перерозподілу існуючого попиту на первинне житло, а також його ймовірне збільшення за рахунок впровадження більш лояльних умов розтермінування – збільшення тривалості безвідсоткового періоду в середньому з 1 до 1,5 років, та терміну кінцевого погашення до 40-42 місяців.

«За умови політичної та економічної стабільності, у 2020 році ключовими при реалізації того чи іншого проєкту, разом з лояльними умовами придбання, стануть якісні характеристики майбутнього ЖК: створювані об’єкти інфраструктури, сучасні планування, наявність рекреаційних зон тощо», — підсумувала Тетяна Шульга-Забєльська.

Коментарі - 1

+
0
Влад Котенко
Влад Котенко
19 листопада 2019, 14:41
#
30% от себестоимости строительства
То есть цена пары квартир из дома. Лол. Нормальная такая схема. А все остальное за счет Буратин, которые придут на Поле дураков в надежде вырастить свои денежки, а застройщик в любой момент свалит с кассой. Типичная Украина.

Должно быть как в любом цивилизованном мире - бабло кладется в независимый банк и застройщик получает его только по выполнению всех своих обязательств точно в срок со всеми прописанными штрафами. Чуть что - застройщику штрафы, банкротство и тюрьма, в крайних случаях, если доказан умысел. А не как у нас, пирамиды и недострои на каждом шагу, а годовые задержки и некачественное строительство считаются нормой
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися