Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 листопада 2019, 19:45

Готівкова валюта: чи буде «чорна п'ятниця» по долару і євро

З 11 по 15 листопада долар на міжбанку при продажу подешевшав майже на 43 копійки — з 24,54 / 24,59 до 24,135 / 24,165 гривень. Готівковий курс у більшості обмінників на вечір п'ятниці перебував на рівні 24,15 / 24,30 гривень.

Основним драйвером подальшого падіння валютних котирувань в ці дні став успішний аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Було продано гривневих і доларових облігацій майже на 10,9 млрд гривень в еквіваленті, значна частина яких була придбана іноземцями. Саме завод та подальший продаж на міжбанку ними валюти під розрахунки по аукціону — призвели до значного зростання пропозиції долара на торгах і до зміцнення гривні.

Попит на ОВДП по деяких позиціях перевищував пропозицію майже в 4 рази, що дозволило знизити вартість обслуговування цих боргів для держави до 14,10% річних по 6-ти місячним гривневими облігаціями, до 13,74% — за річними, до 13,07% — по 3-х річним, а за доларовими 2-х річними паперами — до 4,02% річних.

Якби не інтервенції Нацбанку з викупу надлишку долара на міжбанку для поповнення резервів — його безготівковий курс легко б досягнув позначки у 24 гривні зі спробами пробити і цей рівень. Але НБУ скуповував долар практично щодня і цим втримав котирування вище такого порогу.

Загальний настрій учасників ринку зберігається позитивним для гривні. І потенційну можливість подальшого просідання котирувань на наступному тижні власники обмінників врахують при виставленні цінників у вихідні.

Тим більше, що попереду дні бюджетних платежів у компаній, новий аукціон з розміщення ОВДП і триває сезон знижок в форматі «чорної п'ятниці» у всіх великих торгових мережах. Все це призводить до дефіциту гривні у бізнесу і населення і як наслідок — до активному розпродажу ними своїх валютних ресурсів на міжбанку та на готівковому ринку.

Потреба в гривні зіграє на користь зміцнення її позицій на всіх сегментах ринку. А власники обмінників намагатимуться не втратити шанс «затаритися» відносно дешевою валютою.

Більшість пунктів обміну будуть намагатися знизити курс прийому валюти у великих торгових точках і «жвавих» місцях, залишаючи при цьому котирування її продажу на рівнях близьких до закриття п'ятничного міжбанку і вище. Основний дохід власники обмінників в ці вихідні отримають за рахунок торгівлі в форматі «з обороту» з досить низьким рівнем спреду.

Курси валют на суботу та неділю 


Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,10 — 24,15 гривні, продаж 24,25 — 24,35. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Увечері в цю п'ятницю ні на американському, ні на азіатському (нічному для України) міжнародних ринках фінансисти не очікують особливих потрясінь по парі євро / долар. Тому власники обмінників при виставленні своїх котирувань по євро на вихідних будуть орієнтуватися на крос-курс цієї пари на вечір 15 листопада у межах 1,1050 долара за євро.

За розрахунками «Мінфіну» 16-17 листопада курс готівкового євро в українських обмінниках буде у межах: прийом 26,630 — 26,686 гривень та продаж 26,796 — 26,907. Спред по євровалюті складе від 25 до 30 копійок.

У самих «жвавих» торгових місцях (ТРЦ, центральні вулиці великих міст, великі магазини та базари) деякі обмінники додатково до розрахованих вище котирувань закладуть ще до плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від попиту і пропозиції по євровалюті у них в регіоні, а також своїх індивідуальних оцінок ризиків по євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на суботу та неділю за нашими розрахунками складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,369 — 0,372 гривень і продаж 0,375 — 0,378.

Коментарі - 5

+
+15
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
16 листопада 2019, 8:27
#
Zzzzz: Добавлено: Пт 15 ноя, 2019 11:43 Появились данные по динамике остатков в ОВГЗ.
Данные по продаже валютных ОВГЗ появляются с задержкой, только сегодня. Было размещение на 300 млн.долларов, я ожидал что часть купят нерезы, но нет. А теперь поподробней.

Валютки почти все купили банки, около 292 млн, физики купили на 8 млн.
Но любопытно другое нерезы вчера купили гривневых ОВГЗ еще на 1,4 млрд. Таким образом изменения за неделю составили

Гривневые ОВГЗ
Нерезы +3 млрд.грн
Физики +0,3 млрд
остальные на месте

Валютные ОВГЗ
Банки +7 млрд.грн
Физики +0,2 млрд

Забавно, суммы сошлись, НБУ вчера купил валюты на 1,455 млрд.грн ($60 млн), почти равнозначный объем покупок гривневых ОВГЗ нерезами
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 листопада 2019, 12:46
#
Ну что там PerezdeCuellar рост курса откладывается?
+
0
Vinnatle
Vinnatle
16 листопада 2019, 20:38
#
Истинные причины роста и падения курса доллара или евро или любой другой валюты наверняка знать нельзя это я повторяюсь уже писал, но цена учитывает всё правило Доу Джонса от кредита МВФ до самых страшных опасений биржевого спекулянта который на кон ставит всё, доллар становиться опасным инструментом для обагощения т.к гривна считается очень недооценённой валютой. Все причины знать нельзя по курсу Бигмака гривна должна стоить 16 грн за доллар по этому 24.00 может и не станет точкой опоры для дяди Сэма если МВФ даст кредит а это сигнал для нерезидентов что можно вкладывать в Украину и т д и т п,но смею предположить что евро продолжит падать куда нескажу могу ошибиться...
+
+6
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
17 листопада 2019, 19:14
#
Пишешь:...причины наверняка знать нельзя..., правило Доу Джонса...(какое правило?), ...смею предположить что € упадёт куда не скажу могу ошибиться..., - вы пишите, как пьяный дровосек  на зимнем лесоповале!,  - ни фактов, ни доводов, ни логики, а так сплошное кипение воспалённого мозга!
+
+27
alexat3107
alexat3107
17 листопада 2019, 12:23
#
Это все чёс, твой уровень Биг Мака, по нему и при Яныке гривна была занижена. Сейчас идет игра, результат которой знают только немногие, здесь все тыкают пальцем в небо, потому что мыслят тактически. Прогнозы делают все, но потом корректируют, или полностью изменяют. Курс зависит от определенных людей, их целей, выгоды и поступков. Конечный результат будет виден, когда это уже произойдет, а мы поделимся на две групы, кто угадал, а кто нет. Лично я не верю в сильную гривну. Причины? Фальшивый президент, коррупция, олигархия.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися