Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 листопада 2019, 14:47

Нацбанк порахував, скільки Бахматюк винен Україні

Власник агрохолдингів Укрлендфармінг і Авангард, а також двох банків, доведених до банкрутства, Олег Бахматюк винен Україні 29,3 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

Власник агрохолдингів Укрлендфармінг і Авангард, а також двох банків, доведених до банкрутства, Олег Бахматюк винен Україні 29,3 млрд грн.
Фото: finbalance.com.ua

З чого складається борг

Сума складається з таких частин:

  • 11 млрд грн, які Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виплатив вкладникам двох збанкрутілих банків — Фінансова ініціатива та ВіЕйБі;
  • 10,6 млрд грн Нацбанку за кредитами рефінансування ці банкам;
  • 7,7 млрд грн — стільки Бахматюк винен трьом державним банкам.

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки йому винні олігархи за банкрутство банків

«Щоб гарантувати повернення коштів за кредитами рефінансування, свого часу НБУ не тільки домігся від Бахматюка офіційного визнання себе власником Фінансової ініціативи та ВіЕйБі Банку, але і вперше уклав з ним договір особистого поручительства», — відзначають в НБУ.

Поручительства по заборгованості

Регулятор уточнює, що заборгованість Бахматюка перед НБУ забезпечена його особистою порукою на загальну суму 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Щоб повернути гроші, Нацбанк подав до суду проти бізнесмена і компаній більше 50 позовів.

19 судових рішень, що прийняті на користь НБУ за договорами поруки банку Фінансова ініціатива. Щодо ВіЕйБі Банку поки що не ухвалено жодного рішення.

Читайте також: Бахматюк звернувся до Зеленському: хоче домовитися

«Однак навіть 19 перемог у судах не дозволили поки забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде на диво мляво», — кажуть в НБУ.

Раніше повідомлялося

  • Борги банків-банкрутів перед НБУза кредитами рефінансування досягли 46 млрд грн з урахуванням відсотків.
  • За даними Фонду гарантування вкладів, банки-банкрути завдали державі збитків на суму близько 400 млрд. При цьому відшкодувати вдалося лишекілька сотень мільйонів.
  • 11 листопада НАБУ повідомило про затримання 8 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».
  • Ідеться про колишніх і діючих посадових осіб Національного банку, ВіЕйБі Банку і приватних компаній, пов'язаних з кінцевими бенефіціарами банку. Для більшості з них суд вже призначив запобіжний захід. Сам Бахматюк наразі перебуває за кордоном.

Коментарі - 2

+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
15 листопада 2019, 15:36
#
1.2млрд баксов
+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
15 листопада 2019, 16:53
#
В тюрьму не выгодно, пусть приезжает и платит, составят график возврата Ти пусть платит.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися