Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2019, 10:51

У НБУ не знають, кого із співробітників затримало НАБУ

В Нацбанку не володіють інформацією, кого саме з чинних посадовців НБУ затримали детективи Національного антикорупційного бюро в рамках справи про заволодіння 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту «ВіЕйБі банку». Про це повідомили ЕП  в прес-службі НБУ.

В Нацбанку не володіють інформацією, кого саме з чинних посадовців НБУ затримали детективи Національного антикорупційного бюро в рамках справи про заволодіння 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту «ВіЕйБі банку».
Фото: rbc.ua

Про що розповіли в НБУ

«Наразі в нас немає такої інформації (про затримання чинних посадовців Національного банку — ЕП). Ми з’ясовуємо обставини», — заявили в прес-службі.

Також в НБУ пообіцяли згодом надати коментар щодо затримання голови правління Райффайзен банку Аваль та колишнього заступника ексголови НБУ Валерії Гонтаревої Олександра Писарука.

«Ми очікуємо юридичний коментар наших фахівців щодо обставин вручення підозри», — повідомили у регулятора.

Передісторія

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

  • Йдеться про колишніх та чинних посадовців Національного банку, «ВіЕйБі Банк» та приватних компаній, пов’язаних із кінцевими бенефіціарами «ВіЕйБі Банку».

  • Пізніше стало відомо, що НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.

  • Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарева.

  • У жовтні 2014 року Нацбанк виділив ВіЕйБі Банку стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн.

  • В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

  • Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

  • Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у «ВіЕйБі банку» зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

  • Сама Гонтарева каже, що затримання Писарука є посиленням терору з боку влади.

Коментарі - 5

+
+23
Цой Жив
Цой Жив
12 листопада 2019, 11:09
#
«...Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у «ВіЕйБі банку» зберігалися поліцією у підвалі ... і були затоплені.»

І кінці у воду.
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
12 листопада 2019, 11:28
#
За деньги так и сливают годами дела.
+
0
ccc2013
ccc2013
12 листопада 2019, 11:29
#
Просто канализацию прорвало:))) Никто не виноват)
+
0
satro
satro
12 листопада 2019, 11:34
#
Луценко патриот.
+
0
Александр Кашкаров
Александр Кашкаров
12 листопада 2019, 11:39
#
Я не я, и хата не моя ) а по факту - правильно пишите заголовки, а то не совсем понятно кто действующий а кто бывший.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися