Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2019, 10:45

Нацбанк підвищив кредитні ризики за валютними ОВДП

Нацбанк запровадив єдиний підхід до оцінки кредитного ризику цінних паперів, зокрема українських державних облігацій. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Нацбанк запровадив єдиний підхід до оцінки кредитного ризику цінних паперів, зокрема українських державних облігацій.
Фото: finpost.com.ua

На чому грунтується підхід

  • Він ґрунтується на кредитних рейтингах емітента/країни місцезнаходження емітента/цінних паперів, визначених міжнародними рейтинговими агентствами «Standard & Poor's», «Fitch Ratings» та «Moody's Investors Service».

  • За цим підходом кредитний ризик українських державних облігацій в іноземній валюті буде оцінюватись за загальними підходами, тобто з урахуванням рейтингу України.

Досі усі цінні папери Уряду України незалежно від виду валюти враховувалися з нульовим ризиком.

Що значить визначення рейтингу

  • Тепер нульовий ризик буде визначений лише для державних облігацій у гривні, що відповідає загально прийнятим міжнародним стандартам.

  • Міжнародний досвід свідчить, що кредитний ризик, пов’язаний із запозиченнями урядів в іноземній валюті, є вищим, якщо порівнювати із запозиченнями в національній валюті.

Читайте також: Мінфін розмістить валютні облігації після тривалої перерви

  • Потенційні збитки за цінними паперами будуть оцінюватися через визначення їхнього кредитного ризику та покриватись капіталом через застосування відповідних коефіцієнтів ризикозваження під час розрахунку нормативів достатності капіталу.

  • Значення цих коефіцієнтів залежатиме від рейтингів емітента/країни місцезнаходження емітента/цінних паперів та визначатиметься в діапазоні від 0% до 100%.

Як запроваджуватиметься

З метою поступової адаптації банківської системи до зміни підходів передбачено поетапне упродовж наступного року запровадження коефіцієнтів ризикозваження до українських державних облігацій в іноземній валюті.

Читайте також: Мінфін розповів, під які ставки буде позичати гроші в 2020 році

Відповідні зміни затверджені постановою  правління Національного банку України від 7 листопада 2019 року № 132.

Раніше повідомлялося

  • На останньому аукціоні, 5 листопада, Мінфін розміщував тільки гривневі ОВДП і залучив до бюджету 3,1 мільярда. Середньозважені ставки прибутковості знову знизилися. За 4-річними паперами вони склали 13,3%.

  • Обсяг держборгу України на кінець 2020 року складе 2,045 трильйона в гривневому еквіваленті, або 45,3% прогнозного ВВП. Такий показник заклали в оновлений проект держбюджету на 2020 рік.

  • 7 листопада портфель ОВДП нерезидентів збільшився на 1,07 млрд грн (за номіналом) і досяг нового історичного максимуму – 100,99 млрд грн.

  • Мінфін у 2018 році залучив до держбюджету 65,128 млрд гривень, 3,478 млрд доларів і 503 млн євро за рахунок розміщення ОВДП.

 Оформити заявку на купівлю ОВДП з бонусом від «Мінфіну»

Коментарі - 2

+
0
Invul
Invul
11 листопада 2019, 11:37
#
Невже це нарешті сталось. Дуже дивно було бачити підхід, коли валютні ОВДП мали таку ж «ризиковість» як і гривневі.
+
0
QGS
QGS
11 листопада 2019, 11:40
#
Зная что в иностранной валюте ОВГЗ более рискованное возобновляют етот процес логика 99 level;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися