Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2019, 10:14

Курс на вихідні: чому зараз варто купити валюту

За період з 4 по 8 листопада долар на міжбанку при продажу подешевшав на 40 копійок — з 24,87 / 24,91 до 24,485 / 24,51 гривні. В обмінниках на вечір п'ятниці котирування продажу готівкового долара знаходилися у межах 24, 60 гривень.

На міжбанку було без особливих змін в частині основних мотиваторів ринку. Дії нерезидентів у зв'язку з аукціонами Мінфіну України з розміщення ОВДП, поведінка та ситуативні інтереси найбільших експортерів і імпортерів під час сесії та виходи / невиходи на торги Нацбанку з інтервенціями — ось головні драйвери щодо курса в цей період.

Значно жвавіше стане в найближчі вихідні на готівковому ринку, а у власників обмінників і фінансистів є шанс непогано заробити.

Справа в тому, що в Україні стартує період активних розпродажів товарів у форматі «чорної п'ятниці». Але якщо у самих США (основний країні-ініціаторі таких масованих знижок і акцій з продажу всього і вся) це відбувається в кінці листопада, то наші торговці роблять подібне практично весь цей місяць.

Вже з 8 по 10 листопада більшість великих ритейлерських мереж усіх груп товарів запускають свої акції та знижки для покупців. Населенню для таких купівель потрібні значні обсяги гривні.

Тому частина українців піде активно здавати свої валютні заначки в обмінники, а частина — почне оформляти споживчі кредити через свої банківські продукти або через мікрофінансові компанії.

Це простимулює зростання обсягу операцій як обмінників, так і будь-якого роду кредитних організацій. І в той же час ситуативно знизить котирування на готівковому ринку.

Зростання потреби у гривні зіграє на користь збільшення доходів обмінників як за рахунок роботи у форматі «з обороту», так і за рахунок виставлення заниженого курсу прийому валюти у населення в самих жвавих торговельних центрах під час проведення розпродажів. Але й курс продажу валюти при цьому вони також не будуть виставляти аж надто високо — конкуренція не дозволить.

Курси валют на суботу та неділю

З огляду на «зоряний час» продажів у всіх торгових компаній та значну потребу в гривні у громадян для купівлі товарів — на ці вихідні перед власниками обмінників стоятиме три основні завдання:

  • максимально заробити за рахунок обсягів операцій з купівлі / продажу валюти в форматі «з обороту»;
  • мати досить великі обсяги «вільної» гривні для забезпечення безперебійної роботи обмінників в моменти пікових здач валюти громадянами у великих торгових центрах;
  • до початку наступного тижня залишитися «в дешевому доларі та євро» за рахунок викупу валюти у населення по максимально можливому низькому курсі в тих межах, які дозволить рівень конкуренції.

Але й сильно «розігнатися» в заниженні курсу власникам більшості обмінників (особливо у великих містах) не вдасться. Занадто вже зараз висока конкуренція в цьому бізнесі і ніхто втрачати клієнтів (в першу чергу — великих) не бажає.

Тому фінансисти в такій ситуації будуть змушені в основному виставляти середньоринкові рівні купівлі та продажу готівкової валюти для свого регіону.

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,30 — 24,45 гривні, продаж 24,55- 24,65. Спред по долару складе від 15 до 25 копійок.

Котирування євро. Особливих потрясінь по парі євро / долар на міжнародних майданчиках ввечері у п'ятницю фінансисти не очікують і це дозволяє їм досить спокійно визначитися з цінниками по євровалюті на вихідні. Власники обмінників при виставленні своїх котирувань по євро будуть орієнтуватися на крос-курс цієї пари на вечір 8 листопада у межах 1,1020 долара за євро.

«Мінфін» прогнозує на 9-10 листопада курс готівкового євро у межах: прийом 26,778 — 26,944 гривень та продаж 27,054 — 27,164. Спред по євровалюті буде від 20 до 35 копійок. Причому частина обмінників в жвавих торговельних точках на фоні розпродажів товарів під «чорну п'ятницю» також як і по долару — буде занижувати котирування прийому і по євровалюті.

Деякі обмінники додатково до розрахованих «Мінфіном» котирувань закладуть ще до плюс- мінус 2-5 копійок на євро в залежності від реального попиту та пропозиції євро у них в регіоні і своїх індивідуальних завдань.

Котирування російського рубля. Курс рубля на суботу та неділю за нашими розрахунками складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,373- 0,378 гривень і продаж 0,380 — 0,385.

Коментарі - 5

+
0
KraftV
KraftV
9 листопада 2019, 11:06
#
Не стоит торопиться - валюта ещё будет дешеветь до самого Нового года!
+
0
squeez
squeez
10 листопада 2019, 8:52
#
Поделитесь инфой на что вы опираетесь?
+
+4
Pasha2005
Pasha2005
9 листопада 2019, 12:35
#
Добавлю насчёт скидок — кроме „Чёрной Пятницы” в США, в понедельник (11.11) пройдёт „Global Shopping Festival” на Aliexpress. Несмотря на пониженный лимит беспошлинного ввоза, наши граждане всё ещё закупаются там в достаточном количестве, чтобы наши местные торговцы пошевелились и захотели переманить некоторых скидками в свои магазины.
+
+146
neznaiko
neznaiko
9 листопада 2019, 15:49
#
Чому ця стаття називається «почему сейчас стоит купить валюту» а розпровідає про те що долар подешевшає?
Якось нелогічно ?
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
12 листопада 2019, 14:41
#
Чёрная пятница предполагает что гривна пойдёт на рынок. Соответственно, после потребуется валюта на закупки новой партии импорта. А по факту, у нас никаких распродаж нет. Только ценники меняют и всё.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися