Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 листопада 2019, 13:27

Програму «Теплі кредити» можуть продовжити до 2025 року: названа умова

Державну програму «Теплі кредити» можуть продовжити до 2025 року. Але для цього потрібно законодавчо розширити коло осіб, яким Фонд енергоефективності надає підтримку. Таку умову назвала міністр розвитку громад і територій Альона Бабак, передає ЕП.

Державну програму «Теплі кредити» можуть продовжити після 2020 року.
Фото: 24tv.ua

Теплі кредити — власникам приватних будинків

За словами міністра, власники приватних будинків після закриття програми «Теплі кредити» залишаться без підтримки. Тому, на її думку, треба переглядати законодавство про Фонд енергоефективності та розширювати коло осіб, яким він надає підтримку.

«Якщо ми не встигнемо внести зміни в закон про Фонд енергоефективності, то нам просто доведеться залишити програму „Теплі кредити“, але не для ОСББ, а виключно для тих, хто не охоплений програмою Фонду», — говорить Бабак.

Читайте також: Що таке «теплі кредити»

«Я думаю, це ключова річ, яку ми повинні доповнити у програмі Фонду, оскільки майже половина населення України проживає у приватній забудові», — стверджує Бабак.

Для ОСББ — Енергодім

ОСББ ж, на думку Бабак, повинні мати тільки один інструмент державної підтримки енергоефективності. Ним повинна бути програма Фонду «Енергодім», а не «Теплі кредити».

«Тримати дві державні програми з аналогічним фокусом недоцільно. Відбувається так званий „канібалізм“ однієї державної програми іншого», — зазначає міністр.

Читайте також: Три держбанки продовжать видавати «теплі» кредити для ОСББ

Що відомо про програми

  • Програма «Теплі кредити» діє з 2014 року. Вона надає гранти ОСББ для часткової компенсації проектів енергомодернізації.
  • За даними Держенергоефективності, за 2014-2019 роки програмою скористалися понад 700 тисяч українських сімей.
  • У проекті держбюджету на 2020 рік на «Теплі кредити» планують виділити 400 млн грн. Однак, за підрахунками Держенергоефективності, щоб задовольнити попит на програму, потрібно близько 2,2 млрд грн.
  • За альтернативною програмою «Енергодім», яка працює з вересня 2019 року і буде діяти до кінця 2023 року, фонд Держенергоефективності отримав поки що лише п'ять заявок з регіонів.

Раніше повідомлялося

  • Міністр розвитку громад і територій України Альона Бабак раніше заявляла, що 2020 рік для програми «Теплих кредитів» буде останнім.
  • Однак стало відомо, що Держенергоефективності підготувало проект нової державної цільової програми на 2021-2025 роки, де пропонує залишити «Теплі кредити» до 2025 року. Проект розглядають міністерства, після чого його опублікують і направлять на узгодження іншим органам.

Коментарі - 4

+
0
QGS
QGS
6 листопада 2019, 13:43
#
Халява не вечна;)
+
0
TAN72
TAN72
6 листопада 2019, 17:08
#
Людям давайте,а не осмд?
+
0
vit555z
vit555z
6 листопада 2019, 21:35
#
С этими кредитами у нас как всегда через «ж».
Дают их лишь по справке о доходах с места работы. И на сумму в размере нескольких месячных зарплат. Это пару окон можно поставить. Но чтобы сделать утепление стен или крыши, или обновить систему отопления — то это уже совсем другие суммы.
Но самое дурацкое дальше. У меня есть депозиты во всех этих гос банках. Но они НЕ ДАЮТ этот кредит под залог депозита!!! Под залог моего же депозита. Нет. Говорят, можете взять обычный кредит у нас под залог депозита. (Это то есть без компенсации)
+
0
squeez
squeez
6 листопада 2019, 22:49
#
Фишка в том что помогать Украинцам в теплых кредитах нужно еще минимум лет 10, этот весь бюджет выгребают за 3-4 месяца, каждый год ситуация такая же, как вы думаете что 5 лет достаточно? 
Сельхозникам помогли 2 года и думают хватит ... да им чтобы МТП обновить минимум лет 10 нужно, и через 10 лет уже и та состарится ...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися