Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2019, 19:24

Валюта на вихідні. Що буде з курсом

Цей тиждень минув досить вдало для гривні, хоча говорити про повну стабілізацію ситуації на валютному ринку ще зарано.

Міжбанк як і раніше залишається залежним від двох факторів: поведінки нерезидентів під час чергових аукціонів Мінфіну України з розміщення ОВДП та ситуативних курсових інтересів найбільших гравців. Але до цієї пари долучилися ще декілька факторів: завершення звітного періоду, закінчення виплат відшкодувань ПДВ експортерам і початок нового місяця.

Після декількох періодів зльотів котирувань протягом понеділка-вівторка в кінцевому підсумку долар за тиждень на міжбанку подешевшав майже на 20 копійок — з 25,04 / 25,07 гривень до 24,83 / 24,87.

Готівковий ринок більше орієнтувався на реальний попит та пропозицію з боку населення, чим на спекулятивні ігри на міжбанку. Але й повністю ігнорувати те, що відбувається на торгах — він теж не міг.

Після здавалося б сформованого тренду в середу-четвер на зміцнення гривні — п'ятниця знову внесла свої корективи в настрої валютного ринку.

Використовуючи фактор закінчення тижня і традиційне зниження ділової активності в перший день кожного місяця — спекулянти дуже активно похитали курс міжбанку. Причому в самому початку сесії придавили долар майже до рівня у 24,66 гривень, а потім — також оперативно підтягнули його до рівнів вище 24,80 гривень. Закінчилося все у п'ятницю котируваннями 24,83 / 24,87 гривень, але як кажуть в народі «осадочок від того, що відбувається залишився» як у фінансистів, так і у клієнтів.

Після п'ятничних валютних ралі — власники обмінників будуть змушені закладати ризики подальших злетів і падінь котирувань міжбанку в свої цінники готівкового долара на вихідні.

Курси валют на суботу та неділю

З огляду на неоднозначність ситуації на валютному міжбанку в кінці робочого тижня — на вихідні перед фінансистами буде стояти два завдання:

  • продовжити активно заробляти за рахунок обсягів операцій з купівлі / продажу валюти в форматі «з обороту»;
  • «Не попасти» з курсовими ризиками як за ціною викупу валюти у населення (якщо курс все ж таки буде просідати і далі на початку наступного тижня), так і за курсом її продажу (якщо котирування знову почнуть активно збільшуватися у понеділок).

У такій ситуації власники обмінників для мінімізації своїх валютних ризиків встановлять як мінімум середній рівень спреда між купівлею та продажем, а в основному будуть орієнтуватися на середні ринкові котирування купівлі та продажу готівкової валюти в своєму регіоні.

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,60 — 24,70 гривні, продаж 24,80- 24,90. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Після того, як ФРС США днями очікувано знизила процентну ставку на 0,25%, що вже було закладено ринком в співвідношення пари євро / долар на міжнародних майданчиках — особливих приводів для нових ралі по цій парі на нічний для України азіатській сесії немає. Хороші дані по статистиці зайнятості в США вже теж відіграли своє.Тому власники обмінників при виставленні своїх котирувань по євро будуть орієнтуватися на крос-курс цієї пари на вечір 1 листопада в межах 1,1165 долара за євро.

«Мінфін» прогнозує на 2-3 листопада курс готівкового євро у межах: прийом 27,465 — 27,578 гривень та продаж 27,689 — 27,800. Спред по євровалюті буде від 22 до 35 копійок.

Традиційно деякі обмінники додатково до цих котирувань закладуть ще до плюс-мінус 3-7 копійок на євро в залежності від реального попиту та пропозиції євро у них в регіоні, а також від їхніх індивідуальних оцінок валютних ризиків по цій валюті.

Котирування російського рубля. Курс рубля на суботу та неділю за розрахунками «Мінфіну» складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,375 — 0,380 гривень і продаж 0,383 — 0,387.

Частина обмінників ще додатково скорегують ці цінники у межах до плюс-мінус 0,002-0,004 гривень на рублі в залежності від ситуації з попитом та пропозицією по російській валюті в їхньому регіоні, фізичній наявності рублів у них в касах, а також близькості цих точок обміну до кордону з РФ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися