Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2019, 17:29

Нацбанк зможе вимагати у власників банків продати їх, — проект

Проект змін до закону «Про банки і банківську діяльність», який готує Нацбанк, надасть регулятору право вимагати від власників істотної участі в банку продати свою частку установи.

Проект змін до закону «Про банки і банківську діяльність», який готує Нацбанк, надасть регулятору право вимагати від власників істотної участі в банку продати свою частку установи.
Олександр Бевз пояснив, у яких випадках власникам банків потрібно буде продати акції установи (фото: finclub)

Учасники ринку обговорили ініціативу під час панельної дискусії, організованої Незалежною асоціацією банків України.

Вимогу про продаж істотної участі в банку регулятор зможе висувати, якщо її придбали:

  • з наданням недостовірної інформації;
  • без узгодження з Нацбанком.

Як зміни оцінюють банкіри

За словами директора юридичного департаменту ПУМБ Лесі Насєкан, зміни суперечать Конституції та Цивільному кодексу. Зокрема, відповідно до статті 41 Конституції примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, а також вимагає повного відшкодування вартості відчуженого майна.

Запуск механізму примусового продажу участі в банку, попереджає Леся Насєкан, призводитиме до паніки вкладників і відтоку депозитів. Як наслідок це може призвести до банкрутства банку.

Як зміни пояснюють в Нацбанку

Начальник департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Олександр Бевз, розповів що подібні норми передбачені антимонопольним законодавством. Зокрема, в контексті боротьби з загрозами концентрації, які можна ліквідувати або шляхом поділу суб’єкта господарювання, або внаслідок позбавлення акціонера контролю над активом.

Наразі, пояснив Олександр Бевз, законодавство передбачає контроль за придбанням істотної участі в банках, але не встановлює ефективних заходів впливу за порушенню таких правил.

Читайте такожНацбанк подовжив перехідний період у впровадженні IBAN

За словами Олександра Бевза, примусовий продаж істотної долі застосовуватиметься лише у крайніх випадках, якщо інші засоби впливу не даватимуть результату. Рішення про примусовий продаж істотної частки у банку зможе ухвалювати лише суд за позовом НБУ.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися