Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2019, 10:00

Депозити: як достроково зняти гроші і не втратити дохід

Довгострокові банківські вклади залучають підвищеною дохідністю, але в разі дострокового зняття коштів, з нарахованими відсотками швидше за все доведеться попрощатися. Тим не менш, є способи уникнути цієї ситуації.

депозит з правом дострокового розірвання

Банківський вклад — найпростіший і доступний спосіб інвестування. Банки зацікавлені в депозитах на терміни, що перевищують півроку, і готові платити за них вищі відсотки. Але — не на шкоду собі. Фінустанови передбачають для довгострокових вкладів ряд обмежень, головне з яких — заборона на зняття коштів раніше терміну завершення депозитного договору.

В ідеалі, укладаючи строковий депозит, вкладник повинен мати фінансову подушку на випадок непередбачених витрат, пов'язаних з проблемами зі здоров'ям, непередбаченим ремонтом або переїздом. Насправді ж такі події найчастіше захоплюють людей зненацька. І перша думка, яка приходить в голову вкладнику — забрати свій депозит з банку. Якщо ви підписали строковий депозитний договір, вам або не віддадуть гроші, або доведеться заплатити пристойний штраф за його дострокове розірвання.

Тому, плануючи оформлення депозиту і розміщення на ньому всіх своїх вільних коштів, варто розглянути варіант вкладу з правом дострокового розірвання. Таких пропозицій на ринку небагато, але вони є. Головний критерій, який слід враховувати при виборі депозитної програми – чи отримаєте ви хоч якийсь дохід, якщо вирішите забрати гроші раніше терміну.

«Мінфін» порівняв вклади з правом дострокового розірвання різних банків і відібрав 4 пропозиції, які можуть зацікавити наших читачів.

Порівняльна таблиця гривневих депозитів з правом дострокового розірвання

Назва банку/ Програма

Термін вклад, місяці

Мінімальна сума вкладу

Ставка, % річних

Ставка у випадку дострокового розірвання, % річних

Умови дострокового розірвання

Приватбанк/Депозит «Стандарт»

6

2 грн

12%

0,01%

Можливе протягом всього терміну депозиту

Монобанк/ Стандартний депозит

6

1000 грн

16%

0,01%

Зняти гроші можна не раніше, ніж через місяць з дати укладення депозитного договору

ОТП Банк

6

2000 грн

10%

1,5%

Допускається протягом всього терміну вкладу

Альфа Банк / Депозит «Зручний»

6

5000 грн

16%

6%

Можливе протягом всього терміну депозиту

Приватбанк і monobank — право вибору, але з нюансами

Приватбанк пропонує стандартний депозит в гривні, доларах США і євро. На етапі оформлення клієнт може обирати зручний йому варіант: з правом дострокового розірвання, або без. У першому випадку річна ставка за вкладом в гривні на півроку знижується з 14,5% до 12%.

Однак помилково вважати, що ви отримаєте 12% річних, якщо заберете свій вклад до закінчення терміну. Насправді, знижена ставка — це плата за саму можливість забрати гроші достроково. Якщо ви вирішите скористатися цією можливістю, вам зроблять перерахунок за ставкою «до запитання», а це всього лише 0,01% річних. Більш того, якщо ви вже отримали прибуток, нараховану за повною ставкою, «зайві» відсотки будуть вирахувані із суми вкладу.

Аналогічну схему пропонує monobank. Коли клієнт оформлює стандартний депозит в гривні, доларах США або євро, йому доступна опція «з достроковим розірванням». Якщо обрати її, то ставка за вкладом на 6 місяців у гривні знизиться з 17% до 16% річних. Але, знову ж таки, із застереженням: забрати свій вклад достроково ви зможете лише з перерахунком доходу за ставкою до 0,01% річних. При цьому забрати гроші достроково можна тільки через календарний місяць з моменту оформлення вкладу.

ОТП Банк — гроші раніше, але практично без прибутку

«Дочка» угорської банківської групи пропонує відкрити депозит в гривні, євро або доларах США на термін від 90 до 730 днів. Для гривневих вкладів з правом дострокового повернення терміном від півроку діє одна відсоткова ставка — 10%. А для клієнтів, які оформлять депозит через інтернет-банкінг ОТР Smart, передбачений бонус — збільшення дохідності депозиту до 12,5% річних. Але якщо вкладник прийде за своїми коштами раніше терміну, дохід йому нараховуватимуть за ставкою 1,5% річних.

Альфа-Банк Україна: депозит з гарантованим доходом

Альфа-Банк пропонує своїм клієнтам гривневий вклад «Зручний» терміном на півроку зі ставкою 16% річних. Особливість цього депозиту полягає в тому, що його можна розірвати в будь-який момент, коли це буде потрібно вкладнику. Клієнт в будь-якому випадку отримує дохід — 6% річних за фактичний період розміщення грошей у банку. Такий продукт — велика рідкість на ринку.

Резюме: забрати гроші з депозиту достроково цілком реально. Щоправда, найчастіше цю опцію потрібно обирати при оформленні вкладу, втрачаючи на відсотковій ставці. Більш того, якщо ви зважитеся забрати свій вклад достроково, то частіше за все отримаєте умовні «копійки», адже більшість банків перерахують дохід за мізерною ставкою 0,01-1,5%. Але є і приємний виняток — гривневий депозит «Зручний» від Альфа-Банку Україна: навіть при достроковому розірванні, клієнт гарантовано отримує дохід за ставкою 6% річних. І окремо обирати цю опцію при оформленні депозиту не потрібно — вона вже включена до умов вкладу.

Коментарі - 1

+
0
Stich626
Stich626
24 жовтня 2019, 3:05
#
Есть и в Пумб -Свободный 12%,а в конструкторе можно создать с еженедельной выплатой на 3 месяца под 11,9%
Снятие и пополнение без ограничений
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися