Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 жовтня 2019, 13:33

Передмістя можливостей: що дорожчатиме у 2020 році

Купівля квартири — один з варіантів вкласти вільні гроші, щоб заробити. Але як не прогадати і дізнатися, яке житло буде дорожчати?

Купівля квартири — хороший інструмент вкладення вільних грошей.
фото: 3м2.kiev.ua

Про те, що купують українці і як подорожчає нерухомість в передмісті, розповів «Мінфіну» керуючий партнер AVM Development Group Владислав Кононов.

Всі кинулися в передмістя

За підсумками 9 місяців 2019 року дохідність придбання котеджів в сучасних котеджних містечках у передмісті Києва зросла на 1,5-2% — до 12-18% на рік.

Ціни на котеджі, розташовані за 5-10 км від Києва, виросли більш ніж на 3%. У той же час в об'єктах, розташованих на відстані 10-20 км та понад 20 км від столиці, зростання склало близько 1,5%.

За підсумками 9 місяців 2019 року дохідність покупки однокімнатної квартири площею 35-40 м2 в передмісті столиці залишилася на рівні 12% на рік.

Дохідність придбання двокімнатної квартири становить 8-10% на рік. А дохідність інвестицій у придбання земельної ділянки під будівництво перевищує 15-18% річних.

Кращі квартири з «Бонусом від Мінфіну» — інвестдохід 27,3% на рік

На сьогоднішній день найбільш привабливим сегментом у плані є придбання котеджів, земельних ділянок під індивідуальне будівництво, розташованих за 5-10 км від столиці при наявності відмінного транспортного сполучення: наприклад, Новообухівське шосе, Бориспільська траса тощо. І дана тенденція збережеться і в 2020 році.

Читайте також: Повільно, але вірно. Скільки приносять інвестиції в нерухомість

Квартира або котедж: що купують в передмісті

За 9 місяців кількість інвестиційних угод у сегменті приміського житла збільшилася на 2-5%.

Значно зросла кількість покупців, які інвестують в купівлю будинків (від 100 м2 і вище) і земельних ділянок під будівництво (від 8-12 соток).

На даний момент частка покупців в цьому сегменті зросла до 12-18% проти 5% в минулому році, що практично зрівнялося з попитом на двокімнатні квартири площею від 45 м2 до 60 м2.

У 25-30% випадків житло в передмісті купують з метою інвестування. Поступово змінюються уподобання для таких інвесторів: зростає попит на котеджі і землю. Ще рік тому понад 80% усіх вкладень припадали на 1-кімнатні квартири, 15% — на двокімнатні та трикімнатні, 5% — земельні ділянки та котеджі.

Зараз у однокімнатні інвестують трохи більше 75%, 12% — в землю і заміські будинки, і стільки ж – двокімнатні та трикімнатні квартири.

На сьогоднішній момент попит і пропозиція в передмісті практично зрівнялися. Тепер зменшення пропозиції та зростання попиту стане стимулом для тих, хто купує нерухомість з метою інвестиційного вкладення.

В передмісті, як і в Києві, більше 80% всіх інвестпокупок здійснюється з метою подальшої здачі в оренду або перепродажу. Близько 20% інвестицій припадає на бажання зберегти наявні кошти. Такі квартири/будинки просто залишаються порожніми на ринку.

Читайте також: Рейтинг забудовників передмістя в першому півріччі 2019 року

Скільки можна заробити

При вкладенні на етапі котловану зростання вартості житла до моменту його здачі в експлуатацію становить до 30%. Разом з тим, подальша дохідність, тобто зростання ціни на об'єкт вже на вторинному ринку (так звана первинка на вторинному ринку) може скласти 10-12% на рік. Але тут дуже багато що залежить від концепції проекту, віддаленості від Києва, наявності розвиненої інфраструктури, планувальних рішень, і, звичайно ж, рекреаційних можливостей. Природний фактор може стати ключовим в ціноутворенні в об'єктах передмістя.

В найближчі 6-9 місяців ситуація в передмісті буде залишатися стабільною і прогнозованою: ті ж 30% покупок нерухомості будуть здійснюватися в інвестиційних цілях.

Разом з тим, ми очікуємо, що кількість угод із землею і котеджами, в тому числі і з метою інвестування, може збільшитися до 15-17%, відповідно частка придбаних однокімнатних і 2-3-кімнатних квартир дещо знизиться.

Коментарі - 3

+
+51
AleksandrBank
AleksandrBank
15 жовтня 2019, 13:47
#
«При вложении на этапе котлована рост стоимости жилья до момента его сдачи в эксплуатацию составляет до 30%» - а может составить минус 100% вложений. Говорите об этом также. Или заморозка на 3-10 лет и хорошо если вернете 90% вложений, т.е. минус. За это время у Вас потери во времени могут быть от 10-50% в валюте, если сроки от 3 лет, обычно так и происходит.
+
+19
Captain  Cisco
Captain Cisco
15 жовтня 2019, 15:03
#
Они об этом сказать не могут. А то не влошатся. И так брать для себя не хотят. А перекупы начитались Кийосаки и теперь не знают как сливать нахватанную недвижимость.
+
0
mega5
mega5
17 жовтня 2019, 17:36
#
Вот и проявление в типичном жлобке жабы, скорее всего ещё и зелёного цвета.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися