Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 жовтня 2019, 11:18

Чи обвалиться долар нижче 24,50 гривень

У четвер ситуація на валютному ринку може піднести чергові сюрпризи по курсу за рахунок істотного різноспрямованого впливу декількох чинників:

У четвер ситуація на валютному ринку може піднести чергові сюрпризи по курсу за рахунок істотного різноспрямованого впливу декількох чинників:1) Наближення трьох вихідних в Україні.
Фото: hromadske.ua

1) Наближення трьох вихідних в Україні. Компанії будуть поспішати провести свої валютні операції сьогодні і частково завтра у першій половині дня, щоб вже потім «не зависати" з товарами і розрахунками практично до 15 жовтня. Це збільшить статистику торгів четверга, але призведе до періодичних перекосів попиту та пропозиції на міжбанку в моменти виходу великих гравців з сумами угод від $ 5 млн;

2) Продовження невизначеності щодо подальшого поводження інвесторів в частині розподілу 6,4 млрд гривень погашень ОВДП минулих випусків. Частина цих коштів фактично переразміщена ними в нові облігації аукціону цього вівторка, частина — піде на операції з ОВДП на вторинному ринку, але за нашими розрахунками десь порядка 1-2 млрд гривень — поки зі статусом «куди буде вигідніше, туди і вкладемося або просто купимо валюту ».

Саме ці «гарячі» гривневі ресурси у нерезидентів і здатні швидко підірвати котирування, якщо їх власники вирішать виводити отримані гроші за кордон. Хоча при дефіциті гривні на ринку — не виключено, що вони будуть розміщені на короткі депозити в українських банках до наступного аукціону Мінфіну з розміщення облігацій (тобто до 15 жовтня). Цей гривневий навіс — найнебезпечніший для нацвалюти фактор на сьогодні.

 +25% до першого депозиту на торговий рахунок від AMarkets

3) Готівковий ринок. Котирування обмінників з ранку знизилися як за курсом прийому, так і продажу валюти з середнім спредом по долару у межах 15-20 копійок. Це говорить про те, що поки власники обмінників прогнозують зниження міжбанку і готові працювати тільки в форматі «з обороту», не граючи «на підвищення», що є позитивним для гривні сигналом.

Але якщо на міжбанку валютні ризики збільшаться — готівковий ринок буде оперативно реагувати на ситуацію на торгах зміною своїх цінників.

При такому розкладі сил на міжбанку спекулянти продовжать працювати у форматі «в дві сторони». А Нацбанк у разі надлишку пропозиції долара на торгах знову вийде через Matching з його купівлею. Це утримає котирування американської валюти від значного обвалу, навіть у разі великих обсягів її пропозиції на ринку.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,45-24,70 гривень при обсягах операцій до $ 300 млн і укладанні до 600 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,40-24,70 і продаж 24,74-25,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,70-24,80 гривень та продаж 24, 92-25,00 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 6

+
+42
AleksandrBank
AleksandrBank
10 жовтня 2019, 11:53
#
10.10.2019
Остатки 44,7 млрд.грн. Они немного выросли на 3,4 млрд.грн, вина тому что вчера вывалились 6,4 млрд.грн от предыдущий размещений. Т.е. думаю часть ушла по аукциону от 08.10, часть осталась. Остаток не малый.
Удивляет, почему межбанк и далее идет вниз. Ведь все кричат, что нерезы побегут обратно, и сейчас курс супер, для того чтобы выгнать это все в валюте. Навар выше крыши: % и плюс курсовая разница. Но нет, курс идет вниз. Каста 28-29 опять недоумевает. И эксперты появились со статьями о девальвации к концу года. А Гривна опять смеется над ними.

Вина, я думаю, тому то что сейчас хорошо заходит валюта, хотя обязательной продажи нету, но им нужна гривна для расчетов и оплаты кредитов и лизинга в гривне.
Информационное поле не в пользу гривны, непонимание с судом Беня и Приват, непонимание что будет от формулы Штанмаера и какие это даст предпосылки для народных собраний в т.ч. Майданов.

Эх, как я ранее и говорил, Гривна продолжает удивлять. Мы опять достаем 24,50 доллар, евро 27,00. А Зеленский сегодня решил пообщаться с журналистами и ответить на все вопросы, даже самые жесткие, эх удачи ему, бедняга.

У наличного нет выхода и он идет за межбанком вниз.

Доллар 24,45-24,60
Евро 26,90-27,10
Рубль 0,3773-0,3799

НБУ сегодня откупает, сильно не даст просесть, но в конце дня как обычно могут быть сюрпризы и курс могут погнать еще в низ, маловероятно что на пятницу вверх.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 жовтня 2019, 11:54
#
.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/123749/
+
+72
Vladimir T
Vladimir T
10 жовтня 2019, 12:26
#
Лучше свангуй, когда в бюджете деньги на проценты по ОВГЗ кончаться? И их злобно и неожиданно пролонгируют.... Как уже было в 90-ых. Тогда тоже определенное время было все прекрасно и гривна курс имела 1,70 к доллару....
+
+22
Danconia
Danconia
10 жовтня 2019, 12:40
#
1. ура пирамида ОВГЗ вышла на второй круг - валюту нерезам заводить больше не нужно т.к. у них есть гривна от погашенных полугодовых ОВГЗ
2. все последующие выпуски ОВГЗ это связывание гривневой массы которая высвобождается от погашенных ОВГЗшек
дальше берем кулькулятор и считаем объемы ОВГЗ весной полгудовых и объёмы новых ОВГЗ если они равны то на межбанк зальют заработанные %, единственное что позволит крепить гривну это выпуск ОВГЗ в больших объемах чем пол года ранее..
а к весне начнет закрываться и круг годовых ОВГЗшек и тогда точно гривна из ОВГЗшек начнет литься на межбанк
+
0
Adadad1326
Adadad1326
10 жовтня 2019, 12:11
#
А по-моему очевидно:
- заходит сезонная валюта(аграрии и т.д.)
- Во вторник был норм аукцион, а до него особо не заливали нерезы валюты - ждали роста курса, всю среду доганяли.
- снижение бакса - успокоило и усыпило бдительность  = снизило ажиотаж и курс вниз
- во вторник еще будет аукцион и «вангую», он будет удачный. Ибо вопрос Бени будут тянуть аж до факта переговоров с МВФ  (что бы не спугнуть ни «всепропальщиков», ни «Зе-Бест») + ставки более чем привлекательны, даже если курс вырастит сразу до 28.
- НБУ спешить тоже не станет. Все что выше написано знает лучше нас и даже уверен в этом(наверняка источники есть лучше нас), скорее всего выберет только дежурные(что бы не спугнуть), а во вторник начнет косить потраченные ранее 200...

 
+
0
Manomax
Manomax
10 жовтня 2019, 16:59
#
В пятницу «нерезы» могут уже что то залить под вторничную покупку ОВГЗ. Итого: вниз
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися