Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2019, 12:19

Рожкова: Переговори щодо повернення Привату повинні бути публічними

Національний банк поки не бачить ознак переговорів між Кабінетом міністрів, Офісом президента і екс-власниками Приватбанку Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. Про це в інтерв'ю LIGA.net розповіла перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

«НБУ не залучений в переговори подібного роду і це логічно, тому що це справа власників (зараз власник Приватбанку – Міністерство фінансів). Поки я не бачу нічого подібного. Але, думаю, якщо таке обговорення все ж почнеться, воно буде публічним – дуже сенситивна для України тема», — зазначила заступник голови Нацбанку.

Читайте також: Суд призначив дебати у справі про повернення акцій Привату Коломойському

За її словами, НБУ піднімав тему «приватівських судів» на зустрічі з президентом і прем'єром 1 жовтня.

«Ми говорили про те, що подібні рішення (у квітні Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, зараз в Госпсуді Києва проходять слухання про повернення акцій банку колишнім власникам, – ред.) створюють дуже негативний інформаційний фон для роботи банку. Після першого рішення щодо націоналізації ми бачили явні відтоки коштів клієнтів – некритичні для банку в цілому, але тим не менш, дуже неприємні», — додала Рожкова.

Читайте також: Хто отримає Приватбанк

Тема Приватбанку обговорювалася під час візиту місії Міжнародного валютно фонду в Україну, але сторони поки не визначилися з тим, як це питання буде відображено в меморандумі про подальшу співпрацю.

Що відомо

  • Коломойський і підконтрольна йому і Боголюбову кіпрська компанія Triantal Investments вимагають визнати недійсним договір купівлі-продажу банку між Міністерством фінансів в процесі націоналізації, а також повернути їм акції банку.

  • У квітні, між першим і другим туром виборів президента України, Окружний адмінисуд Києва скасував націоналізацію, визнавши договір «недійсним».

  • НБУ, Мінфін і Приватбанк подали апеляції на це рішення. Потім цей же суд скасував рішення НБУ, яким було визначено перелік пов'язаних з Приватбанком осіб. Паралельно Печерський райсуд Києва розірвав договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку.

  • Коломойський заявляв, що не хоче повертати Приватбанк, але претендує на грошову компенсацію в $2 млрд. Пізніше він зажадав назад акції банку.

  • Місія МВФ, що працювала в Україні з питання нової програми, поїхала без конкретики. За інформацією, МВФ хоче детально прописати в меморандумі гарантії того, що Приватбанк не буде повернуто колишнім власникам.

Коментарі - 5

+
+32
Qwerty1999
Qwerty1999
9 жовтня 2019, 12:25
#
«МВФ хочет подробно прописать в меморандуме гарантии того, что Приватбанк не будет возвращен бывшим собственникам.»

Неужели МВФ не достаточно коронной фразы Зеленского «Я вам гарантую...», хотя народу нравиться.

Гарант гарантирует - это дорогого стоит...
+
+15
Wirtschaftler
Wirtschaftler
9 жовтня 2019, 12:57
#
Я что-то подзабыл, кто-то может напомнить: переговоры о национализации Привата тоже были публичными?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
9 жовтня 2019, 14:41
#
На роды никогда не пускают посторонних. На похороны могут прийти все желающие.
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
9 жовтня 2019, 15:54
#
Демагогия . Публичным должно быть и то,и другое. А то однобокая объективность у вас получается.
+
+15
Exba
Exba
9 жовтня 2019, 12:59
#
Деньги тишину любят. Национализация тихо шла в выходные...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися