Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 жовтня 2019, 13:00

У Податковій відповіли на ключові питання про «кешбек»

Закон про «кешбек», згідно з яким покупці зможуть звертатися зі скаргами в Податкову про «неправильний» чек, виключає можливість маніпуляцій і не зашкодить бізнесу. Про це заявили в ДПС, передає ЕП.

Закон про «кешбек», згідно з яким покупці зможуть звертатися зі скаргами в Податкову про «неправильний» чек, виключає можливість маніпуляцій і не зашкодить бізнесу.
Фото: brd24.com

Як будуть перевіряти «неправильність» чека

Як пояснили у Податковій, зараз в РРО інформація про проведену розрахункову операцію не лише передається до контролюючого органу, а й залишається в фіскальній пам'яті РРО.

Якщо споживач надасть інформацію про проведену з порушенням розрахункову операцію і ця операція справді не знайдеться у фіскальній пам'яті РРО та інформаційних базах ДПС, тільки тоді можна говорити про те, що наданий чек «неправильний».

Чи можливо підробити чек РРО

У ДПС наголосили, що чек РРО майже неможливо підробити так, щоб у ньому збіглися всі реквізити цього чека з цього РРО і при цьому інформація про нього була відсутня у фіскальній пам'яті РРО.

Ще складніше, зазначають податківці, підробити чеки в «програмному РРО».

«Підробити такий чек неможливо, оскільки він буде фіскалізуватися на сервері органу контролю. Крім того, частина фіскального номера такого чека буде формуватися самим пристроєм (смартфоном, планшетом, комп'ютером), а інша частина — сервером контролюючого органу.

Читайте також: Маркарова заспокоїла: ФОПам не варто боятися ініціативи по РРО

Як будуть виявляти недобросовісних споживачів

У Податковій також заявили, що не має права обмежувати конституційні права громадян на звернення про порушення.

Разом з тим ризики можливих маніпуляцій з підробкою чеків мінімальні, упевнені в ДПС.

Читайте також: Касові апарати — детінізація чи знищення малого бізнесу

Податкова служба буде перевіряти не лише правомірність дій продавця по відношенню до „скаржника“, але, в першу чергу, буде оцінювати достовірність документів, що додаються до скарги, та ідентифікувати „скаржника“ в Електронному кабінеті.

Що відомо

  • Як відомо, Верховна Рада напередодні ухвалила законопроект №1073 про кешбек, зараз він направлений на підпис президента.
  • Згідно із законом, якщо підприємець видав покупцеві повністю або частково не фіскалізований чек на один або кілька товарів, кожен з яких дорожче 850 грн, покупець може написати скаргу в Податкову.
  • Якщо в результаті перевірки ДПС цей факт підтвердиться, підприємець заплатить штраф у розмірі 150% від вартості товару, проданого не за чеком. Частину штрафу в якості винагороди отримає покупець, частина — державний бюджет.
  • Багато підприємців не підтримують цей закон. А власник інтернет-супермаркету Rozetka навіть заявив, що готовий зупинити бізнес, якщо цей закон запрацює.

Коментарі - 3

+
0
QGS
QGS
4 жовтня 2019, 14:35
#
Бонус Кешбек одном поле ягода) цель их купили что совсем не нужно;)
+
0
IvanchenkoK
IvanchenkoK
4 жовтня 2019, 16:49
#
Це виходить що і кешбек може бути розцінений як нелегальні кошти?
+
+29
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
4 жовтня 2019, 17:28
#
Брр. То есть, если чек покупателю попросту не выдали, то и жаловаться ему не на что?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися