Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2019, 15:47

Фінкомпанії поскаржились НБУ на постачальника РРО

З початку жовтня 2019 року небанківські фінансові установи, які здійснюють валютні операції, зіткнулися з проблемою роботи РРО. Про це «Мінфіну» розповіли в Асоціації «ВАФК». 

З початку жовтня 2019 року небанківські фінансові установи, які здійснюють валютні операції, зіткнулися з проблемою роботи РРО.
Фото: espreso.tv

За даними асоціації, монополіст у постачанні РРО для валютного ринку — ПАТ «Резонанс» — своєчасно не вніс відповідні зміни до програмного комплексу, які б давали можливість заокруглювати суми, кратні 10 копійкам. 

У зв'язку з цим, з 01 жовтня 2019 року всі небанківські фінансові установи змушені були пристосовувати свої обмінні курси так, щоб не виникало потреби в заокругленні сум. В іншому випадку, провести операцію купівлі-продажу валюти було неможливо. 

Читайте також: Банки отримали право заокруглювати суми касових операцій

За численними зверненнями учасників ринку, голова правління Асоціації «ВАФК» Анна Замазєєва звернулася до Національного банку з проханням посприяти врегулюванню ситуації на валютному ринку.

«В складний період коливання курсів валюти, який викликаний економічними чинниками, додалася ще технічна причина, яка також вплинула на зростання курсу. Монопольне становище виробника РРО – це не тільки привілегія, а й значна відповідальність перед усім ринком. Зловживання своїм становищем є неприпустим», — підкреслила Анна Замазєєва.

Саме тому, Асоціація «ВАФК» направила відповідне звернення до регулятора».

Що відомо

  • З 1 жовтня 2019 року розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали бути засобом платежу.

  • Тож усі готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам.

Як заокруглюватимуть суми

Заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) здійснюється за такими правилами:

— сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

Читайте також: З 1 жовтня дрібні монети почнуть виводити з обігу

— сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.

Коментарі - 2

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
3 жовтня 2019, 15:50
#
А в налоговую даже жаловаться бояться — как бы боком не вышло, хотя это вопрос больше к налоговой чем к НБУ.

Как вариант — переход на программные РРО с посыланием Резонанса в пешее эротическое путешествие.
+
0
16619251
16619251
4 жовтня 2019, 10:18
#
Какие программные РРО?) Коллизий в законах еще на 10 лет… Напомню, что львиная доля законов, постанов и остальной нормативки написаны еще в 90х годах… Что бы посылать в путешествие, монополию устранить нужно.
Беда только в том, что на Украину если 1000-5000 валютных РРО набереться — уже хорошо. Для производителя этого слишком мало, что бы сделать адекватное оборудование за вменяемые деньги, то, что один появился — удивительно. Да и если нормативку поправят, кто-то будет писать специализированный программный РРО, который будет дешевле, но при этом с расчетом на 1000-5000 копий? Просто написать не достаточно, еще и испытать нужно, в реестр внести… Это все деньги.
Смотрите на таксометры. Последний таксометр, который можно было фискализировать, был продан, примерно, в 2013 году. Всего таких таксометров было продано около 200 на всю Украину. Устройство было не дешевое. Такие количества его не окупили. В итоге после изменения в законах ни один производитель не взялся делать таксометры. Таксист обязан выдавать чек, но не может, даже, купить РРО.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися