Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2019, 17:01

Долар знов дешевшає. Плюси та мінуси

 До початку жовтня курс української валюти зміцнився на 12,5%. Добре це чи погано? І які наслідки для економіки може мати подальше зміцнення гривні?

Про це «Мінфіну» розповів головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

Олексій Блінов
Олексій Блінов

Зміцнення гривні підвищує купівельну спроможність українських споживачів. Наприклад, якщо в серпні зростання середніх номінальних зарплат у гривні склало 17,4% в річному вираженні, то у доларовому вимірі воно досягло 28%. Це означає, що український споживач може купити набагато більше імпортних товарів та інших благ, ціни на які прив'язані до обмінного курсу. Підвищується доступність зовнішнього туризму.

Посилення національної валюти дає ряд статистичних ефектів, які «прикрашають» зовнішній вигляд України на карті світу. Наприклад, ВВП у доларовому вираженні прискорюється, а обсяг державного боргу в гривневому вираженні — навпаки, зменшується. Таким чином, країна формально досить швидко підвищує ВВП на душу населення і зменшує співвідношення боргу до ВВП. При цьому покупці українських цінних паперів, номінованих у гривні, мають не тільки значний відсотковий дохід, але і солідний заробіток на курсовій різниці. Це створює ефект сніжної грудки: зміцнення української валюти приваблює покупців гривневого боргу, а приплив валюти від них ще більше зміцнює гривню — і так по замкнутому колу.

Зростання курсу національної валюти сприяє дедоларизації. Сенс тримати накопичення в іноземній валюті втрачається, так як вони постійно знецінюються. Це особливо актуально при наявності досить помітної інфляції.

Але є й ряд негативних факторів.

Посилення національної валюти для такої відкритої економіки, як українська, погіршує стимули для внутрішнього виробництва, особливо для продажу на експорт. При все ще активному зростанні собівартості експортна виручка в іноземній валюті скорочується, і маржа дохідності звужується. Це явище відоме як «голландська хвороба»: спершу економіка може бути досить динамічною, завдяки активізації внутрішнього попиту, але дедалі більша частина його спрямовується на купівлю імпорту, який здешевлюється, замість товарів місцевого виробництва. Особливо від цього страждають галузі з високою доданою вартістю. І з часом цей нарив все одно проривається у формі погіршення торгового балансу і девальвації національної валюти.

Вигідні депозити в іноземній валюті від топ-банків. Обрати

Незважаючи на позитивний ефект скорочення боргового навантаження, українські державні фінанси суттєво втрачають від зміцнення національної валюти. Адже податки на імпорт — один з основних джерел доходів державного бюджету. Таким чином, здатність держави фінансувати соціальні видатки знижується, і вигоди від зміцнення курсу для соціально незахищених верств населення, а також для розвитку суспільної інфраструктури, стають досить сумнівними. А для заміщення відсутніх податків держава може підсилити навантаження на доходи резидентів і на внутрішнє виробництво, що також є одним з широко поширених негативних наслідків «голландської хвороби».

Читайте також: НБУ пояснив, чому при зміцненні гривні не падають ціни

Вплив динаміки обмінного курсу на інфляцію нелінійний. Світова практика свідчить, що девальвація національної валюти переноситься на споживчі ціни набагато сильніше, ніж ревальвація. Це підтверджує і ситуація в Україні, де зміцнення гривні не принесло порівнянної дефляційної хвилі. До того ж, проявиться і зворотний ефект, коли тимчасове зростання добробуту за рахунок зміцнення національної валюти, навпаки, тільки посилює інфляцію попиту. Це може призводити до парадоксального явища, де зміцнення місцевої валюти розганяє інфляцію.

Коментарі - 10

+
+8
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
3 жовтня 2019, 18:28
#
Смотрите. Сделали ревальвацию. Экспорт стал менее выгодным или вообще не выгодно. Мнизьте налогих, например на ЕСВ.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
3 жовтня 2019, 21:02
#
Одни минусы,пошел сушить сухари...
+
+8
Dаrk Lite
Dаrk Lite
4 жовтня 2019, 0:18
#
Альфа банк пускай росказует сказки в Москве своим хозяевам
+
+20
igor75
igor75
4 жовтня 2019, 9:06
#
Які казки, з цього місця подетальніше...
+
+20
igor75
igor75
4 жовтня 2019, 9:09
#
Все написано толково! Приємно читати хороший аналіз ситуації...
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
4 жовтня 2019, 10:57
#
Хороший анализ.
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
4 жовтня 2019, 14:42
#
Анализ правильный, который и так понимает обычный человек.Но это лишь просто п… жь, каждый эксперт хоть и правельно клавиатуру молотит, а в итоге все равно каждый день все происходит по другому никому не понятному сценарию.
+
+15
Любов Богуцкая
Любов Богуцкая
4 жовтня 2019, 16:08
#
Никогда нельзя понять, почему у нас из дешевой рабочей силой и не дорогими ресурсами наши производители всегда не могут конкурировать. Это как-то со стороны выглядит как получение сверхприбили. Или причина совсем в другом?
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
4 жовтня 2019, 16:20
#
Валютная лихорадка: последствия и что будет дальше?

https://www.youtube.com/watch?v=eMdgBzsxG3s

Подписывайтесь на канал и оставляйте комментарии под видео;)
+
0
biser5
biser5
9 жовтня 2019, 11:11
#
На рынке суета. Надо подождать неделю
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися