Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2019, 9:12

Як буде працювати Бюро фінансових розслідувань

Одна з ключових змін у роботі фіскальних органів – створення Бюро фінансових розслідувань. Передбачалося, що воно об'єднає функції трьох силових структур у сфері фінансових злочинів. Однак текст проекту залишає щілини і для впливу інших відомств.

Одна з ключових змін у роботі фіскальних органів – створення Бюро фінансових розслідувань.
фото: obozrevatel.com

Ключові положення законопроекту №1208 Про бюро фінансових розслідувань проаналізував у колонці для Економічної правди партнер Kreston GCG Артем Ковбель. «Мінфін» пропонує ознайомитися з його основними тезами.

Зони впливу

Того, заради чого всі так чекали проект так і не сталося. Єдиного органу, що концертує в собі всю повноту влади з розслідування економічних злочинів, ми так і не отримали.

У законопроекті просто немає відповідного рядка. Документ наділяє БФР повноваженнями розслідувати фінансові злочини, але не уточнює, що інші відомства не мають права цим займатися.

Таким чином, формально та ж СБУ зберігає за собою право вести фінансові розслідування. І навіть зможе втручатися в роботу самого БФР з приводу і без, якщо захоче.

Адже «зони впливу» між власне Бюро та іншими правоохоронними відомствами також не визначені.

Більш того, в законопроекті не прописаний захист БФР від, скажімо так, надмірного впливу СБУ. Стаття 7 законопроекту говорить про незалежність нового відомства, забороняє незаконне втручання в його роботу органів державної влади, органів місцевого самоврядування тощо. Але про СБУ немає ні слова.

Все це створює великі ризики, в першу чергу – для бізнесу. Підприємцям і так доводиться звітувати перед найрізноманітнішим набором чиновників.

Новий законопроект не просто не спростив їх положення, але додав нового учасника, з яким теж доведеться якось взаємодіяти.

Голова за рознарядкою

Вкрай сумнівно виглядає і процедура обрання керівника БФР та його заступників. Відкритий конкурс, як при виборі глав НАБУ, наприклад, чомусь замінили консультативним конкурсом.

Умови його проведення, до того ж, чітко не прописали. При такому розкладі надії на те, що керівників БФР дійсно будуть обирати, а не призначати за вказівкою, якось різко знижуються.

Розмиті зобов'язання

Проект дуже детально розписує, наприклад, якою паперовою роботою повинні займатися працівники БФР, яких людей можуть залучати до співробітництва, в яких випадках можуть втручатися в діяльність держорганів тощо.

Але ось ключова функція відомства – розслідування економічних злочинів – прописана коротко і як би між іншим. Більше конкретики не завадило б.

Бентежить і те, що в завдання нового відомства чомусь не вказані опції типу «розслідування фактів відмивання грошей та ухилення від сплати податків» і «запобігання незаконних фінансових схем».

У тексті є лише загальна фраза про обов'язок розслідувати «правопорушення у сфері господарської діяльності».

Таке формулювання занадто загальна, нечітка. Це провокує небезпеку різного трактування закону і, як наслідок, втручання в роботу БФР під будь-яким зручним приводом.

Читайте також: 12 кроків до економічного дива: що ми знаємо про плани Зе-команди в економіці та фінансах

А ще є небезпека, що Бюро фінансових розслідувань в підсумку просто загрузне в розкритті дрібних економічних злочинів, а ось розслідування великих фінансових схем будуть або гальмуватися, або стануть надбанням інших державних с

Коментарі - 5

+
0
bonv
bonv
3 жовтня 2019, 13:52
#
«В Україні до нього (мається на увазі співрозмовник Трампа Володимир Зеленський) була колосальна корупція, більше, ніж в будь-якій іншій країні світу. Фактично вона вважалася однією з найбільш корумпованих країн у світі. Мені не хотілося давати гроші країні, яка настільки корумпована» - пояснив американський президент блокування військової допомоги Україні, яке сталося якраз за президента Зеленського.
А при колишній, найкорумпованішій владі, допомога справно виділялася. Але це не має ніякого значення. І навіть не треба ловити Трампа на цих очевидних невідповідностях. І це ніякий не тиск на Зеленського. Жодної хвилини. Головне - він бореться з корупцією. Таке не обговорюють, такому аплодують.
Красиво виглядає, правда? Ось приблизно так само красиво вся ця імітація бурхливої ​​діяльності виглядає і буде виглядати у нас - коли боротьбою з корупцією будуть виправдовуватися банальні бажання розпиляти чуже добро, домогтися політичного результату, вибудувати авторитарну систему.
+
+3
Elena1997
Elena1997
3 жовтня 2019, 23:29
#
Считай, что Трампу только недавно открыли глаза на коррупцию в Украине. Или ты думаешь, Трамп с мыслями об Украине спать ложится и встаёт ? С Порошенко он не общался, а перед беседой с Зеленским Трампу подготовили папочку с реальным положением вещей, что он и озвучил. Всё. И не нужно больше ничего придумывать, Витя, поющий оды Пете ;)
+
0
bonv
bonv
4 жовтня 2019, 23:13
#
Трампу відкрили очі на олігарха беню - патрона Зеленського.. Тому МВФ запросив зе-владу до США.. 
А ти продовжуй фантазувати і придумувати оЛЕНа
+
0
bonv
bonv
5 жовтня 2019, 13:25
#
Трое на небесах узнают как они туда попали...
-ну вобщем еду я на бентли 240 не вписался в поворот ... и вот я здесь...
--второй
- Почти аналогично только на Майбахе под 250 км в час
ну а третья 1957 молчит
ее спрашивают ну говори как попала сюда может оружие наркотика--
--да не мужики мне аж стыдно кУпила  Деу ланОс в кредит и с голода померла:)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
4 жовтня 2019, 23:07
#
3 октября 2019 года в повестке дня депутатов ВРУ значился законопроект № 1031.
Этот законопроект предусматривает уголовную ответственность за незаконное обогащение.
Он был внесен в парламент президентом Зеленским.
Он был уже проголосован в первом чтении и осталось всего лишь финальное голосование.

Но он не был поставлен на голосование — о нём просто забыли.

Есть мнение, что «Слуги Народа» всё больше и чаще служат кому угодно, но не народу Украины.

Источник: Почему депутаты ВРУ не хотят сажать коррупционеров

.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів

https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66264
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися