Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2019, 17:05

На юридичному форумі заглянули в майбутнє цифрових активів

Панельна дискусія «Майбутнє цифрових активів: фінансово-правовий погляд» завершила основну програму ІІІ Харківського міжнародного юридичного форуму.

Учасники обговорили фінансово-правові аспекти функціонування технології блокчейн і цифрових активів, в тому числі тенденції їх використання не тільки в біржовій діяльності, а й на державному рівні, а також особливості криптовалюти, цифрових активів і зарубіжний досвід їх правового регулювання.

Координатор панельної дискусії завідувач кафедри фінансового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, перший віце-президент Національної академії правових наук Микола Кучерявенко, кажучи про особливості заходу, зазначив: «На відміну від інших заходів форуму, які покликані запропонувати певні зміни в уже існуючому законодавстві, наше зібрання має обговорити ряд проблем, які в Україні ще не врегульовані, і дати відповідь, чи потрібно це регулювання взагалі, і яким чином визначити тут місце держави. Крім того, нашу дискусію виділяє те, що вона включає не тільки правові аспекти питання. Тут представлені три погляди на комплексні суспільні відносини — IТ-сфери, економіки та права. Безумовно, подібний захід неможливо виключно на національному рівні».

«Сенс нашої зустрічі, на мою думку, виражений двома аспектами. По-перше, це констатація або проголошення проблеми: цей вид суспільних відносин сформувався, і є необхідність його правового регулювання. По-друге, це певний початок шляху в пошуку запитань, які потребують опрацювання» — додав фахівець.

Генеральний директор компанії Simcord (співорганізатора панельної дискусії) Олександр Кудь присвятив виступ сучасному стану і перспективам розвитку цифрових активів: «Не є таємницею, що в світі відбуваються значні перетворення в галузі регулювання блокчейн-технологій. Різні країни по-різному вирішують для себе, як саме їх регулювати. Деякі з них пішли шляхом регулювання криптовалюти, інші — шляхом розуміння, що таке технології блокчейн і регулювання інформаційних платформ, створених на її базі. Але світ ще не досяг консенсусу в цьому питанні, як і розуміння сутності суспільно-економічних відносин, які виникають на базі технології блокчейн».

Експерт зауважив, що згідно зі статистикою 4000 навчальних закладів у всьому світі, в тому числі і державних, пропонують освітні програми за технологією блокчейн. Це свідчить про надзвичайний інтерес суспільства до цієї технології. У свою чергу законодавці і наукове співтовариство багатьох країн світу налаштовані на розкриття потенціалу технології блокчейн, а саме тієї доданої вартості, яка бізнесу і суспільству продемонструє її ефективність.

Спеціаліст по IТ-праву компанії Сімкорд Марія Хакимова розповіла про сутність і особливості криптовалюти, що собою являє технологія блокчейн, що таке цифрові активи і про їх відміну від криптовалюти, і як цифровий актив може бути інтегрований в міжнародне правове поле.

Голова підкомітету з питань сучасних інформаційних технологій і інновацій в бюджетному процесі Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Денис Герман представив у дискусії позицію вищого законодавчого органу щодо державного регулювання цифрових активів: «Закон 1069-2 припиняє в 2020 діяльність Національної комісії, яка здійснює державне регулювання в сфері ринків фінансових послуг, частина її повноважень передається іншим органам і регуляторам, але в «сіру зону» потрапляє така галузь суспільних відносин, як ринок електронної комерції (платіжні системи, платіжні агрегатори, онлайнові казино, тоталізатори тощо), яка стане фактично внутрішньої офшорною зоною. Доцільним є рух в бік створення регулятивних правил, законодавства, яке повинно сприяти структуризації і розвитку цього ринку. Створення регулятивних інструментів ринку буде вимагати створення певного органу, який буде стежити за імплементацією цих інструментів, забезпечувати контроль і, можливо, ліцензування діяльності». Депутат також зазначив, що новий парламент повертається до роботи над законотворчими ініціативами, які довго перебували на паузі, зокрема законопроектами про криптовалюту і про майнінг.

Спікерами панельної дискусії стали міжнародний податковий менеджер, Deloitte Malta, Adv. LL. M European Tax Law, Leiden University Надія Онищук, заступник декана юридичного факультету Ризького університету імені Пауля Страдиня, професор Вищої банківської школи Латвії Яніс ГРАСІС, асистент кафедри фінансового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, голова Науково-консультативної ради ГУ УКРІНФОРМ в Харківській області Євген Смичок, керуючий партнер «CROWE LF UKRAINE», президент Асоціації податкових консультантів, керівник податкового комітету Торгово-промислової палати України Дмитро Михайленко.

Під час заходу організатори презентували колективну монографію «Цифрові активи і їх правове регулювання в світлі розвитку технології блокчейн» (автори — Олександр Кудь, Микола Кучерявенко і Євген Смичок), яка була видана двома мовами спеціально до форуму. Вона містить унікальний інформаційно-аналітичний матеріал, який розкриває сутність роботи технології блокчейн і дає відповіді на питання: чому технологія блокчейн є саме інформаційною технологією; які законодавчі ініціативи з регулювання технології блокчейн існують в світі; в яких країнах і в яких сферах вона вже використовується на державному рівні; чому саме цифрові активи є тим інструментом, використання якого сприяє не тільки формуванню довірчих відносин в суспільстві, а й якісних перетворень світової соціально-економічної системи; якими є правові аспекти регулювання похідних від технології блокчейн інструментів. За словами авторів, це перша в світі подібна монографія, написана в науково-освітньому форматі.

Джерело

Коментарі - 1

+
0
SergiyAnt
SergiyAnt
10 жовтня 2019, 15:20
#
Присутствовал в этом году на форуме, и на данной панельной дискуссии в том числе.
Удивился, что вектор направления гос развития совпадает с идеями и внедрениями Компаний.
Думал, этого уже не произойдет..
Поэтому респект всем, кто принял инициативу и начал двигаться в общем русле.

Следующий шаг - круглый стол 5 декабря.
Там должны быть уже более конкретные решения и предложения по внедрению норм регулирования. 
Начало положено. Надеюсь, в вопросах цифровизации Украина преуспеет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися