Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2019, 12:41

Новий механізм виплати субсидій: Мінсоц дав роз'яснення

Мінсоцполітики надало роз'яснення нового механізму виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, який починає діяти з 1 жовтня 2019 року. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Мінсоцполітики надало роз'яснення нового механізму виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, який починає діяти з 1 жовтня 2019 року.
Фото: mind.ua

Зміни вводяться з 1 жовтня, оскільки житлова субсидія призначається на опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня.

Що зміниться

  • Тепер одержувач субсидії зможе самостійно вибирати, куди будуть перераховуватися кошти: один з уповноважених банків або об'єкти «Укрпошти» (каси у відділеннях або доставка листоношею додому).

  • Крім того, місцева влада отримала більше можливостей для регулювання виплат субсидій.

У Мінсоцполітики нагадали, що для більшості одержувачів субсидій, яким вона була перепризначена за підсумками попереднього опалювального сезону, субсидія буде перерахована автоматично.

Читайте також: Монетизовані субсидії тепер видають 38 банків

Домогосподарствам, які за підсумками попереднього опалювального сезону отримали відмову у продовженні програми субсидій за борги (їх налічується близько 200 тис. із загальної кількості майже 4 млн домогосподарств) пропонується кілька варіантів:

  • Звернутися до підприємства-постачальника послуг з проханням провести реструктуризацію боргу (особливо актуально у випадку значної заборгованості);

  • Погасити заборгованість перед постачальником послуг і звернутися за субсидією (актуально у випадках невеликої заборгованості);

  • У виняткових випадках, коли у людини немає можливості ліквідувати заборгованість, але є гостра потреба в субсидії — вона може звернутися до спеціальної комісії при місцевих органах влади, яка, у разі обґрунтованої позиції, може призначити субсидії.

Що відомо

  • Кабмінпланує виплачувати фінансову підтримку тим українським сім'ям, які витрачають на оплату комунальних послуг більше 15% своїх доходів.

  • В законопроекті про держбюджет на 2020 рік, який уряд вніс на розгляд Ради, передбачено зменшення видатків на субсидії на 8 мільярдів гривень, або 14,5%.

  • За розрахунками уряду, цих коштів має вистачити для всіх, хто звернеться за субсидією.

  • З 1 жовтня 2019 року в Україні мала стартувати монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Згідно з прийнятим раніше рішенням, паралельно будуть функціонувати дві системи надання пільг у грошовій формі — готівкова і безготівкова.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.