Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2019, 16:47

Швидкі позики: чесність — запорука довіри

В Україні бум «швидкозаймів». За перше півріччя 2019 року фінансові компанії видали 30,9 млрд грн «швидких» кредитів, що на 35% більше, ніж минулого року. Половина з них — позики терміном до 1 місяця. Стрімке зростання ринку провокує появу великої кількості компаній. До 1 липня 2019 року ліцензії були оформлені 967 фінансовим компаніям, що видають кредити. Але далеко не всі вони працюють відкрито і чесно. «Мінфін» з'ясував, як працюють найбільш відомі компанії, які займаються видачею мікропозик.

Хто такі мікрокредитні компанії і навіщо вони потрібні

В Україні активний розвиток мікропозики отримали після банківської кризи, коли більшість українців не змогли розраховувати на кредити від банків. Тому мікрокредитні організації дуже швидко стали популярні. Вони запропонували клієнту швидке рішення і лояльні умови за адекватну ризику ціну. Середня сума кредиту становить 3276 грн.
В основному, люди беруть в борг до зарплати, щоб оплатити лікування, дрібний ремонт або просто на свої поточні потреби.

Чому люди беруть швидкі кредити

Такий кредит доступний всім. Оформити позику може офіційно працююча людина і той, хто отримує зарплату «в конверті», підприємець, безробітний, домогосподарка і навіть студент (який працює).

Швидке оформлення. Такі організації мають розгалужену мережу представництв. Часто їх офіси розташовуються в місцях активного трафіку населення. Оформити кредит — справа 20 хвилин. Досить заповнити анкету, надати документи і отримати свій займ готівкою або на картку. Багато мікрокредитних організацій пропонують і онлайн оформлення кредиту. Таким чином, кредит доступний позичальникові в будь-який час дня і ночі навіть на вихідних. Правда, онлайн кредит має свої особливості, про це розповімо далі.

Спрощена процедура. Для отримання кредиту достатньо надати лише паспорт та код. Ніяких довідок з місця роботи, інформації про заставу та поручителів, як у банку. Погашати позику можна достроково без санкцій за дострокове погашення. Якщо неможливо погасити кредит в термін — завжди можна продовжити термін користування кредитом, сплативши тільки відсотки. Головне — вчасно звернутися до свого кредитора і продовжити термін позики. В такому випадку ваша кредитна історія не буде зіпсована, а ви отримаєте відстрочку для приведення фінансових справ в порядок.

Хто є хто на ринку мікрокредитів

«Мінфін» проаналізував дані найбільш популярних організацій з видачі мікропозик. При цьому ми вивчали і ті компанії, які працюють тільки онлайн, і ті, які успішно поєднують два бізнес формати: видача кредитів через мережу відділень та інтернет-кредитування. Виявилося, що не всі з них відкрито публікують дані не тільки про вартість кредиту, але і про те, які штрафи чекають позичальника в разі несвоєчасного повернення боргу.

Як обирати кредитну компанію

У деяких організацій зовсім не виявилося працюючого сайту (див. таблицю), що звужує доступ споживачів до достовірної інформації про умови надання фінансової послуги. Тому наявність сайту з інформацією і відгуками реальних клієнтів — плюс.

Також перевагою є наявність фізичних офісів у компанії. Справа в тому, що оформляти кредит в мікрокредитній організації, яка працює виключно в режимі онлайн, досить ризиковано. Судіть самі. Для оформлення позики багато компаній навіть не обтяжують себе тим, щоб поговорити з клієнтом і упевнитися, що це саме він звернувся за кредитом. Не кажучи вже про те, щоб запросити до відділення і перевірити всі документи позичальника. Ми пройшлися деякими точкам і визначили, що найбільш ретельно документи позичальника перевіряють в ШвидкоГроші. Наш журналіст при зверненні в компанію (відділення на м.Нивки) отримав відмову в оформленні позики через відсутність актуального фото в паспорті. Такий паспорт вважається простроченим, так само як і документ без прописки.

Компанії, які працюють тільки в онлайні, поряд з перевагами мають і слабкі сторони. Вони можуть також швидко зникнути, як і з'явилися (на сьогодні в Україні діє спрощена процедура входу на ринок таких організацій). А що ж ваш кредит? Він буде з легкістю проданий зовнішнім колекторам, які будь-якими методами прагнуть повернути борги. В даному випадку наявність офісу компанії — величезний плюс для клієнтів. І чим ширша мережа відділень, тим краще. Адже компанія, яка відкриває відділення, наймає персонал, платить зарплату і податки — надійна. Вона інвестує в бізнес, а отже зацікавлена ​​будувати нормальні відносини з клієнтом.

Перевіряйте ліцензію. Для видачі кредитів населенню компанія обов'язково повинна пройти реєстрацію і отримати ліцензію Нацкомфінпослуг.

Обережно — ставка

Інформація про вартість кредитів — важливий фактор. Як правило, ставка за швидкими позиками становить близько 2% на день. Але в маркетингових цілях деякі мікрокредитні компанії надають клієнтам можливість отримати перший займ за нижчою ставкою, майже даром. Це робиться з розрахунку на те, що людина оцінить послугу і стане постійним клієнтом — тоді буде платити по повній. Особливо грішать цим організації, що видають кредити онлайн. Наприклад, на сайті Moneyveo розміщений онлайн калькулятор, який неправильно розраховує вартість позики. При сумі кредиту в 10 тис грн на 30 днів калькулятор повідомляє, що вартість кредиту складе 30% (1% на день), але при цьому сума до погашення вказується не 13000 грн, а 10030 грн. що вводить в оману позичальника. У випадку з компанією Dinero на сайті взагалі не вказується вартість кредиту. Сказано лише про акційну пропозицію оформити перший кредит на термін до 30 днів під 0% річних. Правда, якщо розібратися в детальних умовах акції, можна прийти до висновку, що доплати все ж можливі. А ось їх розмір або хоча б чіткі і зрозумілі розрахунки вартості позики — не вказані зовсім.

Що буде, якщо кредит не повернути

Дуже важливо вивчити наслідки несвоєчасного повернення позики до того, як зрозумієте, що не готові її повернути. Більшість замовчує і не розкриває інформацію про те, що буде, якщо ви не повернете кредит. Насправді ж, в разі неповернення, ставка позики найімовірніше різко зросте, до того ж додасться ще й штраф.

Проте, на ринку присутні компанії, які будують максимально прозорі взаємини зі своїми клієнтами. Наприклад, на сайті «Швидко гроші» чітко зазначено, що в разі неповернення кредиту в термін — позичальника чекає штраф в розмірі 2% в перший день прострочення, при цьому заборгованість буде зростати на 2% кожен день. До слова, це найбільш лояльні штрафні санкції з усіх аналізованих. Варто зазначити, що фінансові компанії можуть почати процедуру примусового стягнення — тобто звернутися до суду і через виконавчу службу стягнути борг. Але всі опитані гравці відзначають, що на такі заходи вони йдуть тільки в 20 випадках зі 100. Решта позичальників йдуть на діалог з компанією і знаходять спільний спосіб вирішення питання.

У «Швидко гроші» радять: якщо до моменту погашення позики у вас немає всієї необхідної суми — зверніться до відділення за пролонгацією позики. Для цього слід надати паспорт і договір. Також займ можна погашати частинами, що знизить базу нарахування відсотків за кредитом. Але врахуйте, що не всі компанії готові продовжувати термін погашення позики на колишніх умовах. Наприклад, в Dinero відстрочка погашення кредиту на 7 днів обійдеться вам в 11,4%, на 14 днів — в 20%, а на 30 днів — 37%.

Лідери відкритості

За підсумками порівняння різних гравців ринку мікрокредитування, з'ясувалося, що найбільш повна і прозора інформація про умови кредитування надається клієнтам компанією «Швидко гроші». На сайті організації ми знайшли всі дані як за умовами отримання позики, так і про наслідки неповернення. У відділеннях можна вивчити умови договору до оформлення заявки на кредит, в той час як у більшості компаній вам надають договір вже після заповнення анкети.

Метою даної статті є надання читачеві різнобічної інформації про ринок мікрокредитування. Закликаємо позичальників усвідомлено і вдумливо підходити до вибору компанії-кредитора.

Лідери ринку мікро-кредитування

Назва МФО

Наявність ліцензії

Регіональна представленість

Cума кредиту

Термін кредитування

Наявність пільгового періоду

Штрафи у випадку порушення термінів оплати

ШвидкоГроші

Ліцензія НФУ №438 від 28.02.2017 р

67 міст

до 10 000 грн

7-14 днів

немає

2% на суму простроченого платежу в перший день прострочки і штраф збільшується на 2% на день.

Ваша готівочка

Ліцензія НФУ №793 від 07.05.2019

55 міст

до 7 000 грн

до 16 днів

немає

2,5% на день від суми простроченого платежу з дня прострочки + одноразовий штраф в розмірі 100,00 грн. на 15 день прострочення виплати відсотків

Файна готівочка

Немає інформації

24 міста

до 20000

1-270 днів

немає

Немає інформації

Твої гроші

Ліцензія НФУ АВ 614820 від 04.02.2013

на сайті немає інформації

5 000

30

немає

2% на день протягом 16 днів прострочки, на 17 день+250 грн штрафу, далі — пеня 2% від суми заборгованості на день

Кредит Кафе

Ліцензія НФУ г №1531 от 11.05.2017 р.

-

10000

14

немає

Немає інформації

Компаньон Фінанс

Лицензия НФУ №691 від 03.05.18

26 городов

10000

7 — 21 день

для першого займу ставка 0,01% на день

відразу після закінчення терміну погашення — 2,5% на день

Moneyveo

Лицензия НФУ №105 21.03.2013 р.

-

10 000

1-30 днів

Інформація відсутня

3% на день на термін до 80 днів прострочення

Dinero

Лицензия НАЦКОМФІНПОСЛУГ ВІД 10.10.2017 № 402

-

-

1-30 днів

Інформація відсутня

1,5% на день за кожен день прострочення

Коментарі - 6

+
+46
MaxTirpiz
MaxTirpiz
27 вересня 2019, 18:05
#
Бум  на рынке микрокредитов - по сути анархия  вследствии  того, что этот  сегмент не регулируется НБУ.
+
+15
Manolo
Manolo
28 вересня 2019, 17:02
#
И бум невозвратов
+
0
Shooterman
Shooterman
28 вересня 2019, 20:00
#
Вашу Готивочку Лайм Мани и Лайм Кеш уже лишили лицензии! Бандформирование мошенников!
+
0
m245
m245
29 вересня 2019, 11:13
#
Никуда они не ушли, у них на перед ещё 3 фирмы было создано, Лайм Кэпитал, там не дураки что бы взять и закрытся. Влез в трясину, телов на 40-50, подставы друзей, работодателя ТД. Все не по плану, и пошло поехало, уже как год забил болт изучив законодательную базу, напьюсь когда хоть кто-то подаст и проиграет дело конечно же.
+
0
NSS777
NSS777
29 вересня 2019, 12:55
#
Реклама «честных» ШГ. А методы возврата средств с должников почему не указываются? Почему не расскажут где их офисы со «звонилками» спрятаны? И как людей до сумасшествия,больницы и даже смерти доводят?
+
0
Andrey M
Andrey M
22 жовтня 2019, 15:23
#
«2% на сумму просроченного платежа в первый день просрочки и штраф увеличивается на 2% в день.» — це просто жах!!!
Штраф щоденно збільшується на 2% в день.
Отже, якщо ви протермінували виплату на 10 днів, то крім стандартної ставки 2% в день, що виллється в 20% — ви заплатите 2%+4%+6%+8%+10%+12%+14%+16%+18%+20%= 110% штрафу за 10 днів.
Отже за 10 днів протермінування виплати позики Ви вже будете винні більше ніж в 2 рази (230%) від суми позики. Додайте сюди ще % за користування позикою в термін згідно договору — 2% в день і будьте впевнені — дорожче просто не існує!:)

Тут навіть не з банками порівнювати страшно, Швидко Гроші в порівнянні з фін компаніями просто жах!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися