Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2019, 12:59

В Україні провели незалежний тест моторних олив

З січня 2018 відкрилася нова сторінка в сфері сертифікації — було скасовано державну систему сертифікації УкрСЕПРО. Фактично, це означає, що вона стала не обов'язковою, а добровільною.

Якою стала якість моторної оливи, та що змінилося після скасування державної системи сертифікації в Україні, з'ясував Інститут споживчих експертиз. Для випробувань у лабораторних умовах було обрано 10 моторних масел 5W-40 різних брендів різної цінової категорії.

Мета експерименту — перевірити моторні мастила на відповідність заявленим характеристикам і визначити, які з них можуть вважатися найкращими на українському ринку.

Які мастила перевіряли

Найменування оливи

Об’єм, л      

Ціна, грн.

Kroon-Oil Emperol SAE 5W-40 (API SN/CF ACEA A3/B4)

4

542

ELF Evolution 900 SXR SAE 5W-40 (API SN/CF ACEA A3/B4)

4

618

Mobil Super 3000 X1 SAE 5W-40 (API SN/SM ACEA A3/B4)

4

635

Shell HELIX HX7 SAE 5W-40 (API SN ACEA A3/B4)

4

639

ZIC SK X9 LS 5W-40 (API SN ACEA C3, A3/В3/B4)

4

660

ARAL High TRONIC SAE 5W-40 (API SN/CF ACEA C3)

4

731

NANOPROTEC Engine Oil SAE 5W-40 PDI+ (API SN/CF/EC, ACEA C3, A3-B4)

4

750

XADO ATOMIC OIL SAE 5W-40 (API SN/CF ACEA A3/B4)

4

846

LIQUI MOLY Top Tec 4100 SAE 5W-40 (API SN/CF ACEA C3)

4

897

Castrol EDGE SAE 5W-40 (API SN/CF ACEA C3)

4

955

Дослідження якості моторних олив проводились у випробувальному центрі НДІ «МАСМА», одному з найбільш авторитетних установ у цій сфері.

Кожен зразок перевіряли на базові фізико-хімічні властивості, після чого було проведено лабораторно-стендові методи дослідження. Останні дозволяють зімітувати використання мастил у реальних умовах, включаючи найбільш екстремальні.

Фізико-хімічні випробування

За основними фізико-хімічними властивостями всі 10 масел успішно пройшли лабораторну перевірку. Абсолютно всі зразки відповідають нормам і відповідають заявленим характеристикам.

Стендові випробування

Згідно з результатами стендових випробувань, оливи трьох виробників не пройшли перевірку корозійності на пластинках зі свинцю. Відзначимо: захист деталей двигуна від корозії є однією з найважливіших функції моторного мастила. Зайву корозійну активність показали оливи Castrol, Kroon-oil і Xado.

За антиокислювальними властивостями найкращим виявилося масло Nanoprotec. На другому місці Shell, а замикає трійку лідерів Kroon-Oil. Найгірші результати за двома параметрами у Xado.

Трибологічні характеристики на ЧШМ при 20 ± 5 ° C

Трибологічні характеристики досліджувалися на чотиришаровій машині тертя з метою визначення критичного навантаження, показника зносу, а в кінцевому підсумку, для оцінки змащувальних властивостей олив. У даному випадку зразки потрібно оцінювати в сукупності по трьох параметрах з поділом олив за класом.

Клас ACEA C3

  1. Liqui Moly

  2. Nanoprotec

  3. Aral

  4. Castrol

  5. ZIC

Клас A3/B4

  1. Elf

  2. Shell

  3. Kroon-Oil

  4. Mobil

  5. Xado

Результати досліджень моторної оливи

Яка моторна олива найкраща?

Вибір мастила для свого автомобіля за брендом і або ціною не завжди гарантує якість. Водночас, як показують випробування, вартість нижча за середню на ринку теж повинна насторожити. Резюмуючи, залишається виділити оливи трьох брендів з категорії С3, дослідження яких показало найвищий рівень якості: Nanoprotec, Aral і Liqui Moly.

За оцінкою фізико-хімічних властивостей і результатами стендових випробувань з урахуванням ціни, варто виділити NANOPROTEC Engine Oil SAE 5W-40 PDI + як оптимальну оливу по співвідношенню ціна/якість класу ACEA C3.

Матеріал надано Інститутом споживчих експертиз. Детальніше про результати тесту й методику проведення досліджень читайте на сайті Інституту споживчих експертиз.

Коментарі - 1

+
0
Татьяна Гончаренко
Татьяна Гончаренко
26 вересня 2019, 10:37
#
Давно подозревала, что Хадо как вода - ни пользы, ни вреда. А Нанопротек приятно удивил. Интересно было бы узнать по поводу Мотюла...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися