Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2019, 7:24

Найстаріші банки світу

PaySpace Magazine зробив добірку фінансових установ, які працюють кілька століть поспіль і досі не втрачають клієнтів.

Банки, гроші, топ-10
фото: delo.ua

Прототипи банків з'явилися ще до нашої ери на Стародавньому Сході. Давали в борг зерно, хутра, худоба та інше. Все це зберігалося в храмах.

В Месопотамії в 7 ст. до н. е. незалежні установи стали приймати вклади, видавати позички під відсотки і здійснювати платежі.

Слово «банк» в перекладі з італійської мови означає “лавка, стіл". На них раніше обмінювали монети на центральних площах європейських міст.

Модель банкінгу, яку використовуємо сьогодні, зародилася в багатих італійських містах в епоху Відродження.

Топ-10 найстаріших банків світу:

1. Monte dei Paschi di Siena — Італія, 1472

Банк був заснований 27 лютого 1472 року Генеральною радою Сієнської республіки для видачі позик під низькі відсоткові ставки незаможним жителям. Monte dei Paschi di Siena — це найстаріший банк у світі, який працює досі.

Має понад 2 тис. відділень і 4,5 млн користувачів. У штаб-квартирі банку, Палаццо Салимбени, зберігається зібрання творів мистецтва та унікальні історичні документи, що належать банку. Колекція недоступна для обивателів.

2. Berenberg Bank — Німеччина, 1590 рік

Найстаріший банк Німеччини і другий найстаріший у світі з працюючих. Фізично Berenberg Bank розташований у Гамбурзі. Засновники банку — брати Беренберг, Ганс і Поль — торгували одягом і займалися імпортом і експортом. Період становлення і розвитку банку дуже вдало збігся з часом розквіту Гамбурга.

Місто швидко стало центром торгової і фінансової діяльності. Підприємці досягли успіху у своїй справі разом з іншими членами невеликої групи голландців, у яких в Гамбурзі навіть не було повних громадянських прав. Компанія швидко зростала і накопичувала кошти, на які і був відкритий банк, що існує досі.

Выгодные предложения по депозитам с «Бонусом от Минфина»

3. Stadsbank van Lening — Голландія, 1614 рік

Кредитний банк в Амстердамі був заснований 1614 року. Банк складається з шести відділень, двох магазинів та аукціонного дому. Stadsbank van Lening приймає в якості застави ювелірні вироби із золота, срібла, діамантів, а також такі товари як велосипеди, музичні інструменти і цифрові камери.

Речі знаходяться в заставі 6 місяців, якщо ж їх не викуповують назад, то такі речі перетворюються на лоти аукціонного будинку. Торги проводяться 1 раз на місяць для ювелірних виробів і 1 раз на 2 місяці для інших. Невикуплені товари відправляються в магазини компанії.

4. Sveriges Riksbank — Швеція, 1668 рік

Банк Швеції вважається найстарішим центральним банком у світі. При заснуванні носив назву Банку державних станів (Riksens ständers bank). Сучасну назву отримав у 1866 році, коли становий орган управління був усунутий. Сьогодні, крім функцій регулятора, Банк Швеції займається присудженням Нобелівської премії по економіці.

5. C. Hoare & Co — Англія, 1672 рік

Найстаріший банк у Великобританії і п'ятий найстаріший банк у світі. Заснований у 1672 році сером Richard Hoare, C. Hoare & Co. Він залишається в сімейній власності і на даний час управляється одинадцятим поколінням прямих нащадків Hoare. Richard Hoare був успішним ювеліром.

В той час ювеліри володіли безпечними приміщеннями та необхідними ресурсами, саме тому він почав кредитувати своїх клієнтів. З цього почався банк C. Hoare & Co. Символом його бізнесу стала шкіряна позолочена пляшка.

Читайте також: Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 років

6. Metzler Bank — Німеччина, 1674 рік

Metzler Bank — приватний банк зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні. Metzler Bank є другим найстарішим банком в Німеччині, і з моменту свого заснування в 1674 році до цього часу знаходиться у виключній власності родини засновників.

У 1742 році син засновника Benjamin Metzler був обраний до ради директорів Франкфуртської фондової біржі. З того часу власники банку безперервно представлені в органі управління Франкфуртської фондової біржі.

7. Barclays — Англія, 1690 рік

Barclays — один з найбільших у Великобританії і в світі фінансових установ з широким представництвом в Європі, США та Азії. Операції конгломерату здійснюються через дочірній Barclays Bank PLC.

Сучасний банк створений у 1896 році, коли кілька дрібних лондонських і провінційних англійських банків стали виступати під єдиною маркою Barclays and Co. Barclays є генеральним спонсором Англійської футбольної Прем'єр-ліги.

8. Coutts — Англія 1692 рік

Цікаво, що один із найстаріших банків у світі Coutts спочатку банком не був. Це був невеликий магазин, створений на пляжі Лондона, що належав ювелірові і банкіру Джону Кемпбеллу. Але в 1712 році засновник помер, залишивши бізнес на членів його сім'ї.

А в 1755 році онука Кемпбелла вийшла заміж за купця і банкіра на ім'я James Coutts, який і скористався ресурсами магазину для створення кредитної організації. Саме тоді банк став відомий як Campbell & Coutts. Зараз Coutts є приватним банком, який повністю належить Royal Bank of Scotland Group.

9. Bank of England — Англія, 1694 рік

Один з європейських центральних банків у списку. Банк спочатку був споруджений в ролі казначейства для англійського уряду. Зараз же він повністю виконує всі функції регулятора, відповідно годі й говорити про його закриття.

Тут же відбулося одне з найскандальніших пограбувань у світі. Так, у 2006 році керуючий депозитарієм банку був змушений відкрити сховище, де лежало дев'яносто два з половиною мільйона доларів, так як грабіжники тримали в заручниках всю його сім'ю.

10. Bank of Scotland — Шотландія, 1695 рік

Банк заснований в 1695 році, і його головний офіс розміщується у місті Едінбург. Існування цього банку доводить, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Банк Шотландії заснували актом парламенту для того, щоб підтримувати підприємництво в країні терміном на 21 рік.

Це перша і остання комерційна установа, яка була створена парламентом Шотландії і функціонує донині. Спочатку банку не можна було давати кредити уряду без схвалення парламенту. Це підкреслювало спрямованість банку на розвиток бізнесу в перспективі. Крім того, саме Bank of Scotland почав першим в країні друк власних паперових грошей.

Коментарі - 1

+
0
SergeyEvg
SergeyEvg
25 вересня 2019, 10:57
#
Значит, всё началось с Италии. Очень полезная статья, спасибо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися