Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2019, 15:50

Які зміни чекають ProZorro

Верховна Рада внесла низку доповнень до закону «Про публічні закупівлі». Тепер всі закупівлі від 50 тисяч гривень будуть проходити через платформу Prozorro. Закон також дасть можливість виправляти помилки в документації і змінить механізм подання скарг.

Публічні закупівлі, ProZorro, тіньові закупівлі
фото: korrespondent.net

Як новий закон вплине на учасників ринку публічних закупівель, розповіла Олена Парфенюк, керівник департаменту держзакупівель торгового майданчика Zakupki.Prom.ua.

Ключова зміна, без якої неможливий розвиток ринку держзакупівель — зниження так званого порога закупівель до 50 тис. грн.

Зараз всі закупівлі понад 200 тис. грн для товарів і послуг 1,5 млн грн для робіт повинні проходити через систему ProZorro. Але якщо закупівля не перевищує цю суму, замовник може не проводити конкурентні торги, а просто завантажити в систему звіт про укладання договору.

Законопроект зобов'язує замовника проводити конкурентні торги для закупівель, починаючи від 50 тис. грн. Здійснити це планують за допомогою спрощених процедур — щоб тендер відбувся, не буде потрібна участь двох постачальників, досить буде одного.

Проте в законопроекті є ряд винятків. В них вказано, в яких випадках дозволено не проводити тендер за спрощеною процедурою. А замість цього, як і раніше, завантажити в систему звіт про укладання договору. Серед них:

  • аварійні ситуації,
  • терміновість закупівлі,
  • авторське право тощо

Відмінність лише в тому, що тепер у звіті потрібно вказувати дані про підрядника і вартість предмета закупівлі.

Законопроект встановлює відповідальність за невиконання рішення колегії АМКУ

На сьогоднішній день це ніяк не регулюється, і деякі недобросовісні замовники ігнорують рішення колегії Антимонопольного комітету України, покликані відновити справедливість в закупівлях. Тому вводиться штраф для керівників замовника, що не виконують рішення регулятора.

Сума штрафу буде від 2 тис. до 5 тис. неоподаткованих мінімумів, тобто від 34 тис. до 85 тис. грн. Крім того, на виконання рішення колегії АМКУ замовнику тепер відведено 30 днів з дня прийняття рішення. Завдяки цьому постачальникам буде простіше боротися за свої права, якщо вони були порушені під час проведення тендеру.

Читайте також: Чи піде Україна на угоду з дияволом

Участь у торгах стане простіше і зручніше

З'явилася можливість протягом доби виправити неточності у тендерній документації. Як це буде відбуватися?

Побачивши помилки в пропозиції від постачальника, замовник зможе направити через систему вимогу до учасника внести зміни. Але варто враховувати, що для уникнення маніпуляцій виправляти дозволяється лише формальні помилки. Наприклад, усунути неточності в інформації, яка підтверджує відповідність учасника кваліфікаційним критеріям в закупівлі.

Також тепер у переможця закупівлі на підготовку пакету документів буде 10 днів. Зараз термін подачі становить 5 календарних днів, та не завжди учасники встигають зібрати всі документи за цей час, особливо коли потрібно надати довідки.

Розвиток електронних каталогів — ProZorro Market

З квітня цього року ProZorro Market вже працює в пілотному режимі як альтернатива допороговим закупівлям. Інструмент створений за принципом звичайного онлайн-магазину і допомагає замовникам економити час при проведенні невеликих закупівель.

Держпідприємства можуть скористатися ним і придбати для себе товари широкого споживання за вигідними цінами. Після прийняття законопроекту замовники зможуть використовувати ProZorro Market в повному обсязі.

Оплатити скаргу можна буде тільки через систему

Після цього вона буде направлятися на розгляд колегії Антимонопольного комітету. Це дозволить знизити навантаження з органу оскарження, який на даний момент витрачає багато часу на розгляд неоплачених скарг. Згідно новим нормам оплата буде повернено, якщо АМКУ задовольнить скаргу.

Система почне боротьбу з аномально низькими цінами

Новий законопроект допоможе знизити кількість випадків демпінгу з боку постачальників. У ProZorro запрацює алгоритм, який буде сигналізувати організаторам тендеру щодо цінових пропозицій з неринковою вартістю.

Постачальник, який запропонував найбільш вигідну ціну, яку система визначила як аномально низьку, зможе в довільній формі надати замовнику обґрунтування цієї вартості. Якщо ж аргументів у нього не буде або вони здадуться організатору тендеру недостатніми, замовник зможе відхилити дану пропозицію.

Закон почне діяти через півроку після офіційної публікації. За цей час потрібно переробити ряд нормативних документів і внести в систему необхідні технічні доробки, які дозволять замовникам і постачальникам використовувати нові можливості.

Коментарі - 1

+
0
OsaTina
OsaTina
25 вересня 2019, 11:52
#
С одной стороны понижение ставки для проведения конкурентных торгов должно еще больше ограничить возможность отмыва денег, но в тоже время проводить на постоянной основе тендеры даже с возможностю участия одного предложения.. сильно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися