Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 вересня 2019, 17:39

Систему ProZorro вдосконалять: прийнято закон

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект № 1076 про публічні закупівлі. Закон зобов'язує використовувати платформу Prozorro при закупівлі від 50 000 грн, передає Ліга.Бізнес.

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект № 1076 про публічні закупівлі.
Фото: korrespondent.net

Що зміниться

У законі передбачена персональна відповідальність посадових осіб, зокрема керівників держорганів, за порушення законодавства у сфері публічних закупівель: штраф від двох до 10 000 неоподатковуваних мінімумів (34-170 000 грн).

З'явиться можливість виправляти помилки у тендерних пропозиціях протягом 24 годин і можливість консультації з бізнесом для замовників на етапі підготовки до тендеру.

Передбачена боротьба з «тролінгом оскаржень». Запровадять диференційовану плату за оскарження тендеру в АМКУ постановою Кабміну. Розмір плати будуть розраховувати у відсотках від вартості предмета закупівлі, а відкликати скаргу буде неможливо.

Запустять Prozorro.Market — онлайн-магазин для бюджетних установ. Він передбачає введення електронних каталогів поширених товарів, які будуть адмініструватися централізованими закупівельними організаціями та спрощувати процес закупівлі для бюджетної установи у кілька кліків.

З'явиться новий інструмент для боротьби з демпінгом. У системі торгів буде підсвічуватися аномально низька ціна. Постачальник повинен буде її обґрунтувати для укладання договору з замовником.

Продовжено термін закупівель для медичних препаратів. Їх можна буде закуповувати через міжнародні організації ще два роки. Кабмін буде затверджувати перелік ліків, а звіти будуть оприлюднюватися в ProZorro.

Новий закон вступить в силу через півроку після опублікування.

За словами засновника платформи Prozorro, а зараз голови ГТС Максима Нефьодова, всі ці зміни виводять з тіні понад 250 тисяч закупівель.

Коментарі - 3

+
+19
QGS
QGS
19 вересня 2019, 17:43
#
Вот что значит прогрес мелкими шагами.
+
0
jurius
jurius
20 вересня 2019, 0:24
#
Помню дискуссию с кем то по поводу были ли технократы и конкретно Нефедов полезными для Украины. По моему эта новость конкретный пример что технократ-реформатор на государственной должности все же полезнее чем политик «умеющий со всеми договариваться», но вместе с этим не имеющий политической воли, когда это не выгодно электоральным целям
+
0
Григорий П
Григорий П
20 вересня 2019, 3:33
#
Технократ только и нужен, - однозначно. Подводные камни есть везде. но их нужно вовремя убирать и двигаться хоть и потихоньку, но в одном направлении, а не менять его как флюгер. Дай бог во благо
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися