Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 вересня 2019, 14:51

Рожкова: для страхових компаній створять окремий підрозділ в НБУ

Ринок страхових послуг є настільки унікальним, що потребує створення окремого підрозділу в рамках НБУ. Але окремого заступника, який би займався небанківським сектором, не буде. Про це заявила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова, пише Finclub.

Ринок страхових послуг є настільки унікальним, що потребує створення окремого підрозділу в рамках НБУ.
Фото: flickr.com

«Нагляд за кредитними установами, наприклад, кредитними спілками, ми плануємо інтегрувати в підрозділ, який здійснює нагляд за банківським сектором. І є страхові компанії, які є іншим напрямком специфічної діяльності. Для них ми плануємо створення окремого підрозділу. При цьому виділяти під одного заступника весь небанківський сектор ми не плануємо. І додаткового заступника голови НБУ цей закон не передбачає», – заявила Рожкова.

Головним буде функціональний принцип: звітністю небанківських фінустанов буде займатися підрозділ, який зараз займається звітністю банків, аналогічне розділення буде застосовуватися до питань ліцензування, фінмоніторингу і так далі.

Протягом 9 місяців до моменту зміни регулятора буде проходити передача функцій від Нацкомфінпослуг до НБУ.

НБУ обіцяє збільшити кількість кадрів, у зв'язку з отриманням додаткового обсягу робіт.

Наймання буде проходити або на основі відкритого конкурсу, або на основі конкурсного відбору.

«Співробітники Нацкомфінпослуг сьогодні мають суттєвий досвід і знання в напрямку регулювання цього ринку. Вони мають історичну пам'ять, яка потрібна регулятору. Тому ми вже запрошуємо усіх співробітників комісії, після того, як буде остаточно визначена організаційна структура – потреба в персоналі, в її кількості та рівні, запрошуємо взяти участь у конкурсі. Вони будуть мати серйозні переваги перед іншими завдяки своєму досвіду, який вони отримали в комісії», – заявила вона.

Що відомо

  • 12 вересня Верховна Рада ухвалили закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг», так званий закон про «спліт».
  • Відповідно до нього Нацбанк регулюватиме діяльність небанківських фінансових установ.
  • Наразі в Україні діє 1900 таких установ. Зокрема, 235 страхові компанії, 333 ломбарди, 348 кредитні спілки і 983 фінансові компанії.

Коментарі - 1

+
0
allexpl
allexpl
16 вересня 2019, 17:10
#
Https://www.youtube.com/watch?v=FbEOkJ33mU4&t=326s
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися