Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 вересня 2019, 16:49

Трамп відтермінував введення нових мит на товари з Китаю

Введення нових мит на китайську продукцію в Сполучених Штатах перенесли на два тижні. Може це свідчить про швидке завершення торгової війни? Або це чергове загравання Дональда Трампа з китайською владою? Фахівці lblv.com розбираються в ситуації.

Жест доброї волі

США відстрочили введення нових мит на товари з КНР на суму 250 мільярдів доларів. Спочатку називалася дата 1 жовтня, але рішенням американського президента її змінили на 15 жовтня. Розмір мита повинен збільшитись з 25% до 30%.

Глава США повідомив, що пішов на поступку через прохання віце-прем'єра Китаю Лю Хе, оскільки на початку жовтня відбудеться святкування сімдесятиріччя КНР.

У середу фондові біржі ніяк не відреагували на новину, оскільки повідомлення Трампа з'явилося вже після їх закриття. На вчорашній сесії індекс Доу Джонса піднявся на 0,8%, S&P 500 виріс 0,7%, а NASDAQ Composite подорожчав на 1,1%.

При цьому аналітики не поспішають говорити про позитивний результат ситуації. Невелика поступка ще не гарантує того, що незабаром торгова війна між США і Китаєм завершиться. Не так давно в адміністрації Трампа повідомили, що у грудні будуть введені додаткові 15%-ві мита на таку продукцію з КНР як ноутбуки, телефони та іграшки.

Китай також йде назустріч США

Вчора в Китаї повідомили про виключення зі списку американських товарів, обкладених 25%-ми митами, 16 позицій, серед яких ліки і пестициди. Зміни почнуть діяти з 17 вересня. Також lblv.com передає, що Комітет Державної Ради КНР щодо мит вже готує нові списки товарів, які звільнять від мита.

У Пекіні також заявили про можливість відновлення закупок сільськогосподарської продукції у фермерів з США. Влада КНР повідомила, що може посприяти в цьому, якщо Штати допоможуть вирішити питання з Huawei і відтермінують інші мита.

Індекс Nikkei 225 в середині сьогоднішніх торгів піднявся на 1%, а Shanghai Composite – на 0,2%. Південнокорейські біржі не працюють через святковий день. Вчора ринок схвилювала новина про те, що Гонконгська фондова біржа має намір об'єднатися з Лондонською.

Костянтин Філатов, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін