Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 вересня 2019, 8:30

Як перерахувати іноземну валюту за кордон

Е-ліміт — електронний ліміт операцій клієнта, у рамках якого Нацбанк дозволяє переказувати валюту за кордон.

Інвестування, валюта, е-ліміт
фото: finclub.net

Е-ліміти для приватних осіб почали діяти з 7 лютого 2019 року, в рамках лібералізації валютного регулювання НБУ. Нова система прийшла на заміну індивідуальним ліцензіям на валютні операції. Як працює електронний банківський ліміт? «Мінфін» вибрав головну інформацію про те, як перерахувати іноземну валюту за кордон.

Подробицями про те, як діє е-ліміт, поділилася керівник напряму міжнародних грошових переказів Приватбанку Марія Страшко.

Електронний ліміт операцій клієнта за постановою НБУ дозволяє надсилати перекази іноземної валюти за кордон на загальну суму до 50 тис. євро щороку.

Здійснення платежів відбувається через гривневий рахунок з безготівковою купівлею валюти або з рахунку клієнта у валютному еквіваленті.

Можливий переказ для:

  • інвестицій за кордон

  • розміщення коштів на власних рахунках за межами України

  • виконання зобов’язань перед нерезидентами за договорами страхування життя

Читайте також: Що сьогодні буде з доларом

Які документи необхідні для отримання індивідуальної валютної ліцензії?

Для переказу в межах е-ліміту банку потрібно надати:

  1. Декларацію про майновий стан і доходи з поміткою від податкової служби. Довідку про отримані гроші та сплату податків можна отримати в електронному кабінеті платника податків.

  2. Документи, що підтверджують мету здійснення переказу з України (договір, рахунок чи інші документи, що використовує міжнародна практика)

Документи повинні містити:

  • назву і країну місцезнаходження отримувача переказу

  • назву і країну місцезнаходження банку

  • реквізити рахунку, на який здійснюється переказ

  • назву валюти

  • суму переказу до сплати

  • призначення переказу

Документи можуть не надавати за умови надсилання платежу на суму до 150 тис. грн.

Приєднуйтеся до дискусії: Обговорення валютного ринку 10 вересня 2019 року

Прості кроки для валютного переказу за кордон

Для здійснення валютної операції потрібно оформити заявку щодо е-ліміту, що відбувається дистанційно у банківському додатку.

Крок 1. Подати заявку на надсилання SWIFT-переказу через меню банківського додатку (Всі послуги — Платежі — SWIFT-платежі — Новий)

Крок 2. До заявки на SWIFT-переказ додати необхідні документи.

Для здійснення SWIFT-платежу потрібно відкрити валютний рахунок та поповнити його.

Приватбанк дозволяє здійснювати перекази за е-лімітом згідно з стандартним тарифом SWIFT-переказу, без додаткових комісій.

Відправка SWIFT-платежу складає 0,5% від суми. Мінімум 5 грн, але не більше 500 USD + 12 USD в грн відповідно до курсу НБУ.

Важливо, що ліцензія діє протягом одного дня. Тобто перерахувати іноземну валюту за е-лімітом можна лише в день узгодження ліцензії.

Чи можуть відмовити у наданні ліцензії або анулювати її?

Анулювати ліцензію можуть у випадку:

  • якщо валютна операція на основі е-ліміту не була проведена

  • повернення платежу, здійсненого на основі е-ліміту

Перекази у межах е-ліміту банк не проводить у випадку:

  1. Невідповідності документів встановленим вимогам.

  2. Наявності у документах недостовірної інформації.

  3. Наявності заборони чи обмеження на проведення валютної операції в законодавстві України.

  4. Наявності інформації, ознак чи підозр, що характер чи наслідки фінансової операції можуть нести реальну чи потенційну небезпеку. Зокрема, використання банку з метою здійснення банком ризикової дії, яка загрожуватиме інтересам вкладників чи інших кредиторів банку.

  5. Наявність у поданих документах інформації про те, що учасником валютної операції або особою, на користь чи в інтересах якої проводиться ця операція, є юридична або фізична особа, місцезнаходження якої, держава реєстрації віднесені Кабінетом Міністрів України до переліку офшорних зон та визнана Верховною Радою України державою-агресором чи державою-окупантом, не виконує або неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, які борються з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, з фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення відповідно до заяв Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

Що важливо знати про здійснення інвестицій за кордон?

Для переказу валюти у межах е-ліміту з метою інвестицій за кордон, резидент повинен подати в банк такі документи:

  1. Оригінали або копії договорів або інших документів (рішення засновника, протокол загального засідання акціонерів тощо), які є підставою для здійснення резидентом інвестиції за кордон.

  2. Внесення коштів в статутний фонд юридичної особи в обмін на корпоративні права — оригінали або копії документів про реєстрацію частки статутного капіталу (об’єкта інвестиції), яку планує придбати резидент (виписка з рахунку в цінних паперах, сертифікат корпоративних прав, установчі документи нерезидента, які містять інформацію про зареєстрований статутний капітал).

  3. Валютна операція, що передбачає придбання цінних паперів, їх похідних та фінансових активів за кошти на фондовому ринку: оригінали або копії документів, що підтверджують право власності нерезидента-продавця на об’єкт інвестиції (виписка з рахунку в цінних паперах, виписки із реєстра об’єктів нерухомості тощо).

  4. Валютна операція, яка передбачає придбання об’єктів нерухомого майна: оригінали або копії документів, які підтверджують наявність права власності нерезидента-продавця на об’єкт інвестиції (договір на покупку нерухомості, виписки із реєстру об’єктів нерухомості тощо).

Перекази за е-лімітом не обмежують права клієнта у виборі, яким чином він планує здійснювати інвестиції за кордон. Для цього він може або безпосередньо перевести кошти на рахунок продавця іноземного об'єкта інвестування, або скористатися послугами професійного посередника — іноземного брокера. В останньому випадку кошти за е-лімітом переводяться на банківський рахунок іноземного брокера за кордоном.

Проведення операцій на підставі е-ліміту залишає можливість залучення українських торговців цінними паперами в якості посередників (субброкерів) між фізичною особою та іноземним брокером. Такий український субброкер повинен мати генеральну ліцензію на здійснення відповідних валютних операцій.

Важливо, що переказ коштів на підставі е-ліміту для здійснення інвестицій за кордон за участі українських субброкерів повинен здійснюватися на банківський рахунок іноземного брокера.

Коментарі - 2

+
+2
Gabonec
Gabonec
13 вересня 2019, 8:27
#
Стоимость е-лимитов в каждом банке разная. То, что мне удалось узнать в 4 банках - от 2500 до 3500грн. Не понимаю, зачем покупать этот е-лимит, когда можно все сделать гораздо проще. Мучения с предоставлением документов и т.д. Бюрократия в полном виде.
+
+15
jurijguljaev
jurijguljaev
13 вересня 2019, 14:28
#
Надсилання переказу в ПриватБанку за е-лімітом проводиться згідно зі стандартним тарифом SWIFT-переказу, без додаткових комісій.
https://privatbank.ua/ru/e-limit
Одна з головних переваг ПриватБанку — наявність виділеної лінії з питань SWIFT-переказів.
https://privatbank.ua/ru/peverodi-swift
Отримати консультацію по SWIFT-переказів можна через наступні канали зв'язку:
• ++380929000004 (З 9:00 до 21:00) — виділена телефонна лінія *;
• swift@privatbank.ua — електронну поштову скриньку для звернень клієнтів.
* +380929000002 — цілодобова підтримка «Консьєрж-сервіс» для VIP-клієнтів.
Яка постанова регламентує порядок надсилання переказів за е-лімітом?
Постанова НБУ № 5 від 02.01.2019 р. «Про затвердження Положення щодо заходів захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті».
Памятка клієнту — Як замовити довідку про доходи з ДФСУ в електронному кабінеті
https://docs.google.com/document/d/1OxfK-enbVw7IrCHf47HPn8bk4tD-nE9sS6iXFUHdHjg/edit#
Докладаємо презентацію для ознайомлення.
https://docs.google.com/presentation/d/11WrqpeDH0tjh_KTxOTvTCbZVs7JWTKyEY-I4FpeHGvQ/edit#slide=id.g508811f8f0_0_18
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися