Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 вересня 2019, 17:27

Мінфін просять знизити норму відрахувань дивідендів держкомпаній у бюджет

Комітет ВР з енергетики й житлово-комунальних послуг звернеться до Міністерства фінансів з проханням переглянути для державних енергетичних компаній норму з виплати державі у вигляді дивідендів 90% чистого прибутку та знизити цей показник до 30%. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Комітет ВР з енергетики й житлово-комунальних послуг звернеться до Міністерства фінансів з проханням переглянути для державних енергетичних компаній норму з виплати державі у вигляді дивідендів 90% чистого прибутку та знизити цей показник до 30%.
Фото: antikor.com.ua

Що пропонують

"Є своя специфіка в енергетиці — з чистого прибутку фінансуються інвестиційні програми для більшості енергокомпаній… У нас основні засоби знаходяться в зношеному стані, тому необхідні інвестиції, а коли вони збираються в держбюджет у вигляді дивідендів, коштів на інвестиції (із чистого прибутку — ред.) не вистачає, і це, в тому числі, впливає на зростання тарифів.

Пропозиція — звернутися до Мінфіну з листом щодо зниження частки розподілу прибутку на дивіденди з нинішніх 90% не більш ніж до 30%", — сказав голова комітету Андрій Герус.

Історія питання

  • З 1 січня 2019 року Кабмін підвищив до 90% з 75% частку прибутку, яку повинні перераховувати до бюджету державні підприємства та їх об'єднання.
  • НАК «Нафтогаз України» відмовився виконувати цю норму і сплатив до держбюджету дивіденди в розмірі 30% чистого прибутку за 2018 рік. Але потім все-таки сплатив всі 90%.
  • Нещодавно ще одна компанія — профспілка Міжнародного аеропорту Бориспіль — подала позов в Окружний адміністративний суд Києва, в якому просить скасувати постанову Кабміну про перерахування 90% доходу до держбюджету.
  • Прибуток держкомпаній з топ-100 скоротився майже вдвічі: за 2018 рік 100 найбільших держкомпаній отримали 25,3 млрд грн чистого прибутку, що на 48,2% менше, ніж роком раніше.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися