Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 вересня 2019, 12:32

Торгова війна КНР і США у розпалі. Вереснева ескалація

З першого вересня вступили в силу взаємні мита КНР і США. Як передає lblv.ru, макроекономічні дані з Китаю − неоднозначні: офіційна статистика показує, що економіка сповільнила ріст, неофіційна − переконує у протилежному.

Коротко про головне

Сполучені Штати ввели 15% мита на імпортовану в державу продукцію з Китаю. Під дію мит потрапили китайські смарт-колонки, годинник, навушники та взуття. Під додаткові збори потрапили товари, загальна вартість яких перевищує 125 мільярдів доларів.

У Китаї не стали зволікати, і тут же ввели мита на американські товари, вартістю 75 мільярдів доларів. Обсяг мит склав 5 − 10%. Американська нафта почала обкладатися додатковим збором у розмірі 5%. Це перший в історії цього конфлікту випадок, коли мита були введені на енергоресурси.

Як зазначає американський уряд, наступну хвилю підвищення слід чекати в середині грудня. І тут знову про додаткові мита говорять з двох боків. У Штатах відзначають, що введуть мита на китайську продукцію, обсягом 175 мільярдів доларів, і тоді збори покриють весь імпорт КНР.

У той же час китайський уряд планує повернути 25%-і збори на авто, вироблені в США, а також імпортовані з цієї ж держави запчастини. Ці мита перестали діяти у грудні минулого року, коли в Аргентині представникам двох країн вдалося домовитись.

Розбіжності у макростатистиці

Новини по макростатистиці, що були опубліковані в суботу, здивували інвесторів. Минулого місяця індекс активності PMI у сфері виробництва Китаю збільшився несподівано до 50,4 пункту. Про це стало відомо після публікації дослідження компаній Caixin/Markit. Аналітики очікували побачити результат на рівні 49,8 пункту.

При цьому індекс ділової активності PMI виробничого сектора у серпні склав 49,5 пункту, що говорить про погіршення ситуації в економічній сфері. Експерти відзначають, що до такої ситуації привела ескалація торгового конфлікту зі Штатами, яка сприяє зниженню попиту на товари з Китаю.

При цьому в східній державі виступають проти введення чергових зборів. Як передає lblv.ru, міністерство комерції КНР відзначило, що звернулося до Світової організації торгівлі для розгляду щодо впровадження нових мит з боку США на китайські товари, на суму 300 мільярдів доларів.

Ярослав Кравцов, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін