Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 серпня 2019, 11:06

Нацбанк готовий продовжити валютну лібералізацію

НБУ планує послаблювати і скасовувати валютні обмеження по мірі поліпшення макроекономічної ситуації і з урахуванням оцінки ефективності від вже знятих обмежень. Про це йдеться в повідомленні НБУ з посиланням на Звіт про запровадження заходів захисту.

НБУ планує послаблювати і скасовувати валютні обмеження по мірі поліпшення макроекономічної ситуації і з урахуванням оцінки ефективності від вже знятих обмежень.
Фото: flickr.com

Згідно зі звітом, з початку року Нацбанк скасував або пом'якшив більше 30 валютних обмежень. Одним з ключових рішень у другому кварталі стала відміна обов'язкового продажу частини валютної виручки. Обмеження діяло з кінця 2012 року.

Основні чинники, які сприяли продовження валютної лібералізації

  • Стійке зростання економіки України

Так, за даними Держстату, в першому кварталі реальний ВВП зріс на 2,5%, а в другому — на 4,6% порівняно з аналогічними кварталами минулого року.

  • Прийнятні показники платіжного балансу

Умови торгівлі для України поліпшилися через зниження цін на природній газ за одночасного зростання цін на залізну руду та зернові на світових ринках. Крім цього, збільшилися надходження з оплати праці з-за кордону, знизилися обсяги репатріації дивідендів, підвищився інтерес міжнародних інвесторів до українських державних облігацій. Ці фактори компенсували відплив валюти, зумовлений іншими чинниками, зокрема значними обсягами погашень державного боргу.

  • Достатній обсяг міжнародних резервів для виконання зобов'язань України

Попри загальне високе боргове навантаження на державні фінанси, міжнародні резерви України за підсумками першого півріччя залишилися на рівні кінця минулого року. Станом на 1 липня вони становили 20,6 млрд дол. Водночас вже 1 серпня вони сягнули 6-річного максимуму в 21,8 млрд дол. Чиста купівля валюти Нацбанком з початку 2019 року сягнула майже 3 млрд дол на тлі зміцнення національної валюти.

  • Дедоларизація держборгу

Частка державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті зменшилася з 71% станом на 31 грудня 2018 року до 67% на 30 червня 2019-го в загальному обсязі державного боргу. Це зменшує валютні ризики країни.

  • Зниження інтенсивності військового конфлікту на сході країни, стабільна робота банківської системи та поліпшення економічних очікувань.

Ці фактори сприяли поступовому відновленню припливу депозитів у нацвалюті в банківську систему.

Коментарі - 15

+
0
bonv
bonv
31 серпня 2019, 11:10
#
Сальдо зовнішньої торгівлі негативне....
+
0
Indeoo
Indeoo
31 серпня 2019, 11:23
#
Это не проблема. Сальдо негативное потому, что деньги которые присылают заробитчане тратятся в том числе и на импорт, а пересылаемые из-за границы деньги считаются не в торговом сальдо, а в платежном балансе.
+
0
fae
fae
31 серпня 2019, 14:36
#
А платежный баланс на сегодня близок к плюсу?
+
+23
Алексей Яковлев
Алексей Яковлев
31 серпня 2019, 17:22
#
25% всех поступлений валюты — заробитчне. это об уровне экономики.

а по сути только за июль гройсман занял на рабские души 2 ярда зелени… так что не в заробитчанах дело.

в добавок мы сейчас активно строим пирамиду ОГВЗ, под нее заходит валюта.
+
+15
jurius
jurius
31 серпня 2019, 18:26
#
Ну что сделаешь, коль проваливаем дедлайн реформ и срываем транши МВФ и ВБ остаётся вариант - ОГВЗ. Если новая власть ускорит с принятием важных для страны решений, так называемая «пирамида» ОГВЗ станет меньшей
+
+8
nykand
nykand
31 серпня 2019, 20:27
#
ОВГЗ как раз будет расти как пирамида
+
+8
nykand
nykand
31 серпня 2019, 20:36
#
Какие заробитчане...заробитчане получают зарплату и в основном вкладывают в экономику той страны где работают-спиртное,сигареты))),а в Украину лишь маленькую часть,валюту сдают менялам та что осталась,менялы её в банки не сдают-валюта в бюджет не поступает,налога с этих операций-нет,идут либо участковым,либо крышевателям,максимум в виде штрафов-редкие случаи,поэтому считать что заробитчане выручат-так могут лишь те кто никогда не был на заработках и живущие не в нашей стране а где то на Луне)))))
+
+8
Алексей Яковлев
Алексей Яковлев
31 серпня 2019, 21:56
#
Да , они присылают на семьи и тут есть фишка , чтоб покрыть расходы семей . А расходы гривневые . Чем более стабилен курс , тем больше валюты нужно. Чем больше валюты тем более стабилен курс. До точки х . Потом резкая девальвация и по курсу валюты уже меньше валюты нужно для покрытия расходов. Меньше валюты заходит ... Так и живём.
+
+4
jurius
jurius
31 серпня 2019, 22:02
#
Ну был я на заработках, и? Тот факт, что на заработках тяжело и такая работа не всегда облагается налогами, как то свидетельствует что заработанная и перечисляемая мной валюта не участвует в обращении в Украине? Вы, уважаемый прямо открыли новую экономическую теорию, рекомендую написать диссертацию, и перевести на разные языки мира. Ибо поляки да и прочие народы с большим количеством экономических мигрантов до сих пор совершенно уверенны, что заробитчане приносят им весомые инвестиции в экономику своих стран.
+
0
nykand
nykand
3 вересня 2019, 20:40
#
Я тоже был....я не теорию открыл а видел своими глазами....небось 3 месяца были....деньги ещё заработать надо и сохранить....))))это Вы ТЕОРЕТИК ДИВАННЫЙ...заработанная и перечисляемая валюта не участвует в обращении...привезли деньги,сдали менялам подороже,менялы продали другим....схема простая...и где они учитываются в Украине...?????!!!!!
+
0
nykand
nykand
31 серпня 2019, 20:26
#
Это проблема как раз
+
0
jurius
jurius
31 серпня 2019, 22:03
#
Проблема если бы вариант с ОВГЗ отсутствовал
+
0
nykand
nykand
3 вересня 2019, 20:46
#
Вариант ОВГЗ-ЯВЛЕНИЕ ВРЕМЕННОЕ,оно не заменит ПРОИЗВОДСТВО
+
0
jurius
jurius
31 серпня 2019, 11:42
#
Як і останні кілька років
+
0
nykand
nykand
31 серпня 2019, 20:39
#
Есть конечно банковские переводы,но это лишь заработки на процентах и на заниженном курсе,но не все так поступают
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися