Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2019, 19:19

Вихідні на порозі осені: що чекати від курсу

Тиждень, що добігає кінця, виявився досить спокійним на українському валютному ринку, незважаючи на те, що приводів і спекулятивних можливостей для «розкачки» валютних котирувань вистачало.

Що буде з курсом на вихідні
Фото: Факти

Зовнішній фон, який опосередковано впливав і на курс гривні щодо світових валют — торгова війна Китаю і США, яка призводила до частих стрибків котирувань всіх основних валютних пар і золота на міжнародних ринках.

Внутрішні фактори — завершення місяця, виплата великих сум відшкодування ПДВ експортерам і перше засідання нової Верховної Ради з її кадровими рішеннями, озвученими завданнями на найближчий час та анонсами реформ.

Все це повинно було сильно впливати на поведінку міжбанку і готівкового ринку, але по факту, ефект виявився досить безболісним для курсу. На міжбанківському валютному ринку долар за тиждень знизився з 25,18/25,22 до 25,13/25,16 гривень, а на готівковому ринку в кінці 30-го серпня в обмінниках його можна було без проблем купити по 25,20 гривень за долар.

Ці вихідні будуть працювати на подальше зміцнення національної валюти. До звичайних чинників такої поведінки готівкових котирувань можна додати і специфічний сезонний — початок нового навчального року.

В суботу і неділю багато батьки будуть продовжувати купувати необхідні шкільні речі для своїх дітей і їм для цього потрібна буде гривня. В результаті частина українців піде здавати валюту, що збільшить обсяги її пропозиції на готівковому ринку і позначиться на курсі.

Особливих валютних ризиків в ці вихідні фінансисти не бачать і тому:

  1. звузять спред між курсами купівлі/продажу валюти;

  2. будуть орієнтуватися тільки на реальний попит та пропозицію на ринку готівкової іноземної валюти і працювати у форматі «з обороту».

Курси валют на суботу і неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 25,00 — 25,05 гривні, продаж 25,15 — 25,25 гривні за долар. Спред по долару звузиться і складе від 10 до 20 копійок, але в більшості обмінників він буде знаходиться в межах 15 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро/долар на вечір 30 серпня знаходиться в межах 1,10 долара за євро і фінансисти не очікують на міжнародних майданчиках в ці вихідні яких-небудь помітних змін цього співвідношення. В обмінниках будуть орієнтуватися приблизно на таке ж співвідношення євро до долара в перерахунку на гривні в ці дні.

«Мінфін» прогнозує на 31 серпня — 1 вересня курс євро в обмінниках в межах: прийом 27,50 — 27,555 гривень і продаж 27,665 — 27,775 гривень за євро. Рівень спреду по євро в середньому буде перебувати в межах 20-25 копійок. Деякі фінансисти ще закладуть додатково до плюс-мінус 7-12 копійок на євро в залежності від того, яким буде попит і пропозицію євровалюти в конкретному регіоні.

Котирування російського рубля. Курс рубля на суботу і неділю за нашими розрахунками становитиме: прийом за 1 рубль на рівні 0,368 — 0,372 гривень і продаж 0,375 — 0,380 гривень. Деякі пункти обміну валют закладуть ще додатково плюс-мінус 0,002 — 0,004 гривні на рублі для мінімізації своїх валютних ризиків. Але основним критерієм у власників обмінників також буде наявність реального попиту на рубль в їх регіоні та рівень конкуренції між обмінниками.
 

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 серпня 2019, 11:13
#
Действительно купить можно даже по 25.15-25.17.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися