Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2019, 12:45

Зміцнення гривні восени призупиниться — експерт

Гривня з початку 2019 року активно зміцнюється. Але, ймовірно, восени цей процес дещо призупиниться, вважає директор інвестиційної групи «Універ» Олександр Куликов.

Гривня з початку 2019 року активно зміцнюється.
Фото: glavcom.ua

Аргументи експерта

Ключовою подією для гривні найближчим часом стане засідання НБУ 4-5 вересня. На ньому регулятор, згідно з очікуваннями, знизить облікову ставку. На скільки, буде відомо за результатами засідання. Але, як вважає експерт, цього разу НБУ знизить ставку більш рішуче на 1% до рівня 16%, а можливо, і до 15,5%.

Нагадаємо, що на минулому засіданні, в липні, НБУ знизив ставку лише на 0,5%, з 17,5% до 17%. Причин, за яких НБУ може піти на більш рішуче зниження ставки, багато. Найголовніша — це саме зміцнення гривні цьогоріч. І якщо в минулі місяці в країні проходили вибори і відбувався процес лібералізації валютного регулювання, у НБУ був привід для обережної політики. Так само НБУ своєю високою ставкою сприяв високій прибутковості по ОВДП і, відповідно, підвищеному попиту на них.

Читайте також: Уряд буде обговорювати з НБУ зниження кредитних ставок — прем'єр

Зараз вибори в країні вже позаду. Лібералізація валютного регулювання і нововведення у фінансове регулювання, замість ризиків, навпаки, призвели до збільшення припливу капіталу в країну.

Міністерство фінансів успішно розміщувало ОВДП, і до кінця року потреби у великих розміщеннях вже немає, оскільки у нього накопичено достатньо ресурсів для виконання своїх зобов'язань. Станом на 1 серпня на єдиному казначейському рахунку було майже 49 млрд. гривень.

Читайте також: Смолій розповів, чому НБУ не стримував зміцнення гривні в липні

НБУ сам заявляв, що буде знижувати ставку відповідно до економічних умов, і що до кінця 2020 року має намір знизити ставку до 9%. 

За словами експерта, зниження ставки НБУ пригальмує зростання курсу гривні, і тренд зростання зміниться бічним трендом, в якому гривня буде перебувати в діапазоні 25-26,5 гривень за долар. Також цьому сприятиме невелике зниження припливу грошей в ОВДП від нерезидентів, оскільки Мінфін вже не буде розміщувати нових великих обсягів облігацій, навіть незважаючи на пікові виплати, у нього вже немає такої необхідності.

Важливо відзначити, що йдеться не про те, що гривня буде падати в ціні. Ідеться про те, що зростання гривні загальмуватися і її курс буде в бічному діапазоні, у межах якого допустимо зниження гривні до рівня 26,5 гривень за долар.

Далі, вже в кінці осені і взимку, за словами експерта, очікуються три дуже важливі, позитивні для гривні події:

  • відновлення співпраці України з МВФ.
  • підвищення кредитного рейтингу України, в першу чергу агентством Moody«s, чия оцінка зараз найменша серед основних агентств — „Caa1/Ca“, порівняно з „B-“ у S&P і Fitch. Це підвищить привабливість України для іноземного капіталу, зважаючи на те, що інвестиції будуть розглядатися через призму менших ризиків.
  • обіцяне новою владою вирішення земельного питання в країні, яке може призвести до ще більшого припливу капіталу в країну в 2020 році порівняно з припливом грошей в ОВДП в 2019 році.

Читайте також: Земельна реформа: які виникнуть ризики для власників, покупців і держави

Всі ці чинники, зазначає експерт, будуть дуже позитивні для гривні і створять умови для її подальшого зміцнення, а для НБУ створять умови для ще більшого пом'якшення своєї політики і зниження ставки та виконання плану з її зниження до 9%, але це буде вже історія на кінець року і на наступний рік. Поки ж, локально, гривні варто зробити паузу у своєму підйомі вгору.

Що стосується зовнішніх чинників, таких як ризики торгової війни США і Китаю, ризики рецесії в Європі і зниження цін на сировинні товари, зокрема і продовольство, то вони, безумовно, важливі і можуть в негативному варіанті призвести до гривні по курсу 27 гривень за долар. Але все ж, підсумував експерт, в поточних умовах внутрішні чинники в Україні наразі значно важливіші.

Коментарі - 13

+
+10
Roman Romashkin
Roman Romashkin
30 серпня 2019, 13:16
#
Непонятно, чего ждать, спроса на валюту нет практически
+
0
nykand
nykand
30 серпня 2019, 16:08
#
Роман Ромашкин,спроса и нет,а кто то и прикупает
+
0
Roman Romashkin
Roman Romashkin
30 серпня 2019, 16:09
#
Вы сейчас про людей или про регулятора нашего ?
+
0
squeez
squeez
30 серпня 2019, 22:13
#
+++ у «людей» нет грошей процентов 10% в Украине живет не плохо, вот они может и покупают, 34% вообще за чертной бедности, это больше третей части, все понимают о ком речь ...
+
+2
AleksandrBank
AleksandrBank
30 серпня 2019, 13:27
#
«Укрепление гривны осенью приостановится — эксперт» - а заголовок то какой выбрали! Укрепление уже приостановилось в августе месяце, если эксперт не заметил, мы колебались в узком коридоре 25,00-25,67, и то пик 25,67 был аж 5 августа и резкий возврат опять двадцать пять. Судя по тому как заканчивается месяц, предполагаю, что и сентябрь будет очень спокойным, есть все шансы работать гривне в узком коридоре. Нафтогаз почти заполнил хранилища, потому потребности покупать нет особой, только мелкие партии, аграрии и далее будут продавать продукцию. Наличный рынок действительно мертв. 
Если будут позитивы с МВФ, это также поможет гривне. От ОВГЗ можно отказаться почти, точнее свести покупку в 1 млрд. грн в неделю макс.
+
0
lika197
lika197
30 серпня 2019, 14:21
#
Во-первых, Вы забыли про проценты - курс теряет 1 копейки в день. «Кредитный риск» - это игра западных кредитных агенции чтобы подбирать победителей и проигравших. Что случилось до 2008 года с кредитными агенциами?
Кредитного риска в данный момент почти нет тут, но они хотят сейчас улучшить рейтинг, сбросив доллары сюда, и установив своё правительство.

Какие сказки нам рассказывают, конечно мы можем продавать землю чтобы стать «богатыми» (на бумаге) в ближайшее время, а что будет в будущем? Люди должны жить свободными со своими семьями и народом где-то, а не как рабы капиталистам. Я думаю, большинство не живет в Украине ради денег.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 серпня 2019, 15:31
#
От куда у Вас такие мысли берутся, я понимаю Пятница и конец месяца.
+
0
lika197
lika197
30 серпня 2019, 15:04
#
При этом, кажется, у олигархов уже мало денег ещё продавать, и в СМИ и правительстве США уже увеличивается осознание обо всем этом. Будут политические последствия и уже огромное внимание на действия картели ФРС, Goldman Sachs.
+
0
3AMMuHuCTPA
3AMMuHuCTPA
30 серпня 2019, 13:47
#
Если нбу не будет выкупать пойдем на 8 за один доляр
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 серпня 2019, 14:12
#
Шутка защитана. путь к 8 грн за дол лежит через инвесторов и экспорт, когда он будет перекрывать импорт.
+
0
Stef84
Stef84
30 серпня 2019, 14:25
#
Это не реально) Но за юмор,спасибо))
+
0
BexOne
BexOne
30 серпня 2019, 14:43
#
Вполне даже реально. И имя этому чуду «деноминация».
+
0
nykand
nykand
30 серпня 2019, 16:10
#
Плоская шутка и не смешная
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися